Slovan s predstihom oslavuje postup zo skupiny, na Faerských ostrovoch však musel otáčať

Juraj Kucka sa teší po strelenom góle v zápase KÍ Klaksvík - ŠK Slovna Bratislava.
Juraj Kucka sa teší po strelenom góle v zápase KÍ Klaksvík - ŠK Slovna Bratislava. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|30. nov 2023 o 20:40 (aktualizované 30. nov 2023 o 21:20)

Proti Klaksvíku sa dvoma gólmi blysol Kucka.

Európska konferenčná liga - skupina A

KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava 1:2 (1:1)

Góly: 17. Mikkelsen - 24. a 62. Kucka

Rozhodovali: Tohver - Saga, Klaasen (všetci Est.). ŽK: Da Silva, Forren - Borjan, Kucka, Wimmer, Strelec, Savvidis

Klaksvík: Johansson - Pavlovič (75. Josephsen), Faerö, Forren - Danielsen, Andreasen, Joensen, Da Silva - Mikkelsen (64. Kronberg), Klettskard, Gussias

Slovan: Borjan - Blackman, Kašia, Bajrič, Zmrhal (90.+1 Pauschek) - Kankava, Savvidis, Kucka - Barseghjan (61. Wimmer), Strelec (85. Abubakari), Čavrič (90.+1 Zuberu)

TORSHAVN. Futbalisti Slovana Bratislava s predstihom potvrdili postup do vyraďovacej fázy Európskej konferenčnej ligy.

Vo svojom piatom zápase skupiny A vyhrali na pôde faerského KÍ Klaksvík 2:1 a definitívne rozhodli o tom, že v tabuľke už neskončia horšie než druhí.

Slovanisti to však nemali jednoduché a od 17. minúty prehrávali po góle Madsa Mikkelsena. O obrat sa dvoma gólmi postaral Juraj Kucka, ktorý sa presadil v 24. a 62. minúte.

O tom, či sa Slovan predstaví priamo v osemfinále alebo v play-off, rozhodne záverečné 6. kolo skupiny A.

Klaksvík tak ukončil deväťzápasovú domácu šnúru bez prehry v európskych pohároch. Slovan zaznamenal v piatich zápasoch tri víťazstvá a jednu remízu a s 10 bodmi figuruje na 2. mieste tabuľky.

Prvé je jedenásťbodové Lille, ktoré vo štvrtok vyhralo na pôde Ľubľany 2:0. Tretí Klaksvík má štyri body, o jeden menej získal slovinský zástupca.

FOTO: Momentky zo zápasu KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava

Futbalisti KÍ Klaksvík v zápase proti ŠK Slovan Bratislava.
Aleksandar Čavrič (vľavo) v zápase KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava.
Juraj Kucka (vľavo) strieľa gól v zápase KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava.
Juraj Kucka sa teší po strelenom góle v zápase KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava.
Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa tešia po strelenom góle v zápase proti KÍ Klaksvík.
Na snímke hráč Slovana Juraj Kucka (druhý vľavo) sa teší zo svojho druhého gólu počas zápasu A-skupiny 5. kola Európskej konferenčnej ligy KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava vo štvrtok 30. novembra 2023 v Tórshavne na Faerských ostrovoch. FOTO TASR - Martin Baumann

- šport futbal slovaciká Faerské ostrovy Slovensko
- Európska konferenčná liga EKL
- 5. kolo A skupina
- KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava
Na snímke hráč Slovana Juraj Kucka sa teší z gólu počas zápasu A-skupiny 5. kola Európskej konferenčnej ligy KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava vo štvrtok 30. novembra 2023 v Tórshavne na Faerských ostrovoch. FOTO TASR - Martin Baumann

- šport futbal slovaciká Faerské ostrovy Slovensko
- Európska konferenčná liga EKL
- 5. kolo A skupina
- KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava
Na snímke vľavo hráč Slovana Juraj Kucka sa teší z gólu počas zápasu A-skupiny 5. kola Európskej konferenčnej ligy KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava vo štvrtok 30. novembra 2023 v Tórshavne na Faerských ostrovoch. FOTO TASR - Martin Baumann

- šport futbal slovaciká Faerské ostrovy Slovensko
- Európska konferenčná liga EKL
- 5. kolo A skupina
- KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava
Na snímke vľavo hráč Slovana Aleksandar Čavrič a vpravo hráč Klaksvíku Vegard Forren počas zápasu A-skupiny 5. kola Európskej konferenčnej ligy KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava vo štvrtok 30. novembra 2023 v Tórshavne na Faerských ostrovoch. FOTO TASR - Martin Baumann

- šport futbal slovaciká Faerské ostrovy Slovensko
- Európska konferenčná liga EKL
- 5. kolo A skupina
- KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas zápasu A-skupiny 5. kola Európskej konferenčnej ligy KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava vo štvrtok 30. novembra 2023 v Tórshavne na Faerských ostrovoch. FOTO TASR - Martin Baumann

- šport futbal slovaciká Faerské ostrovy Slovensko
- Európska konferenčná liga EKL
- 5. kolo A skupina
- KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava
Na snímke vľavo hráč Slovana Jaba Kankava a vpravo hráč Klaksvíku Vegard Forren počas zápasu A-skupiny 5. kola Európskej konferenčnej ligy KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava vo štvrtok 30. novembra 2023 v Tórshavne na Faerských ostrovoch. FOTO TASR - Martin Baumann

- šport futbal slovaciká Faerské ostrovy Slovensko
- Európska konferenčná liga EKL
- 5. kolo A skupina
- KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava

Práve s ním uzavrie Slovan skupinové boje 14. decembra na Tehelnom poli. Lille privíta v záverečnom zápase Klaksvík.

Víťaz skupiny sa predstaví priamo v osemfinále, druhého čaká v play off o účasť v osemfinále jeden z tímov Európskej ligy, ktoré skončia v skupinách na 3. mieste.

Žreb play-off sa uskutoční 18. decembra a zápasy sú na programe 15. a 22. februára 2024. Osemfinálové dvojice vyžrebujú 23. februára a zápasy sú na programe 7. a 14. marca 2024.

Bratislavčania si zahrali v jarnej časti Konferenčnej ligy aj vlani. Po tom, čo vyhrali H-skupinu narazili v osemfinále na FC Bazilej a po dvoch remízach 2:2 vypadli v domácom jedenástkovom rozstrele (1:4).

Štatistiky zápasu KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava v zápase skupiny A v Európskej konferenčnej lige.
Štatistiky zápasu KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava v zápase skupiny A v Európskej konferenčnej lige. (Autor: Sofascore.com)

"Belasí" predtým čakali na účasť v jarnej časti európskych klubových súťaží od roku 1969, keď napokon vyhrali PVP po finálovom triumfe nad FC Barcelona 3:2.

Tabuľka skupiny A

Góly zápasu KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava

VIDEO: Mads Mikkelsen a jeho gól na 1:0

VIDEO: Juraj Kucka a jeho gól na 1:1

VIDEO: Juraj Kucka a jeho gól na 1:2

Priebeh zápasu KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava 

I. polčas:

Od úvodu zápasu v mrazivom počasí bolo badať, že domáci si veria, nebáli sa riskovať a v 12. minúte sa im naskytla prvá možnosť, no po prihrávke do vápna si Klettskard s Gussiasom nerozumeli a ani jeden sa nedostal ku strele.

O dve minúty spálil tutovku Joensen, keď zo stredu šestnástky prepálil Borjanovu bránu. Na druhej strane mal prvú väčšiu šancu Čavrič, ale trafil len do brankára Johanssona.

VIDEO: Tréner Vladimír Weiss st. hodnotí zápas KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava

Aktivita domácich priniesla ovocie v 17. minúte, nakopávanú loptu Forrena neodhadol Bajrič, za ním sa k nej dostal Mikkelsen, ktorý obišiel brankára a z uhla zakrútil loptu do siete - 1:0.

Slovanu trvalo len pár minút kým zareagoval. Šanca Barseghjana sa neujala, ale v 24. minúte prišlo vyrovnanie. Po akcii na pravej strane pretlačil Strelec loptu cez Faeröa a Kucka tvrdou ranou k ľavej žrdi vyrovnal.

V ďalších minútach pokračoval vyrovnaný zápas. Na strane Slovana však bolo priveľa nepresností a chyby v obrane, ktoré priniesli šance domácich.

Po polhodine mohol pridať druhý gól Klettskard, no v poslednej chvíli zle trafil loptu. V nadstavenom čase sa do nádejnej strely Kankavu hodil obranca.

II. polčas:

Aj do druhej časti vstúpil lepšie domáci, ktorí boli dvakrát v priebehu pár minútu centimetre od gólu. Najprv Kašia s Blackmanom úplne zabudli na Klettskarda, ktorému nevyšla koncovka a strelu od zeme vytlačil Borjan.

VIDEO: Tréner Vladimír Weiss st. hodnotí zápas KÍ Klaksvík - ŠK Slovan Bratislava

O chvíľu neskôr ten istý hráč a Mikkelsen len tesne nedočiahli na center Da Silvu. Slovan za 16 minút druhého polčasu neukázal nič, no v 17. minúte udrel.

Čavrič získal loptu, po ľavom krídel prešprintoval ku šestnástke a uličkou našiel Kucku, ktorý si loptu spracoval a trafil do protipohybu brankára - 1:2.

V ďalších minútach sa hra rozkúskovala, Slovan už súpera nepúšťal do kontier a držal ho na dištanc. V 77. minúty sa hostia dožadovali penalty, no v zárodku akcie bol Zmrhal v ofsajde.

Domáci pohrozili až v 87. minúte, priamy kop pred šestnástkou po faule Kankavu však skončil v múre. V závere mal ešte šancu Gussias, ale Borjan skvele vyrazil.

Hlasy po zápase

/zdroj: RTVS, TASR/

Vladimír Weiss st., tréner Slovana: "Pre nás to bol dôležitý zápas, v ktorom sa rozhodlo o postupe, z toho pohľadu som rád. Nezačali sme dobre, vedeli sme, že domáci to vedia hrať na dotyk, na tretieho hráča. Cez krajných obrancov sa nám dostávali za krídla, hlavne na začiatku z našej ľavej strany. Potom to už bolo lepšie. V prvom polčase sme vyrovnali, potom sme dali vedúci gól a rozumnou hrou sme si to ustrážili. V prvom polčase sme mali veľké šance, z tohto pohľadu si myslím, že víťazstvo aj postup sú zaslúžené. Hráčom gratulujem, odovzdali na ihrisku všetko."

Juraj Kucka, autor oboch gólov Slovana: "Bol to veľmi ťažký zápas, aj začiatok tomu nasvedčoval. Súper od úvodu nakopával lopty dopredu za obranu, hral na centre, na to nás tréneri pripravovali. Mali sme s tým trochu problémy, aj sme z toho inkasovali. Bolo dobre, že sme hneď zareagovali vyrovnávajúcim gólom. Keď sme dali druhý, domáci už to len nakopávali. Bolo to len už o bojovnosti, o tom, aby sme neinkasovali nejaký blbý gól. Som rád, že sme to udržali, sme za to strašne radi. Som veľmi šťastný, že som mohol takto pomôcť tímu, nestáva mi často, že dám dva góly v zápase."

Jaromír Zmrhal, obranca Slovana: "S víťazstvom a postupom sme spokojní. Taký bol cieľ, som rád, že sa nám to podarilo druhý rok za sebou. Aj keby sme postúpili z druhej priečky, máme o jeden zápas naviac."

Guram Kašia, obranca Slovana: "Myslím si, že to asi bol doteraz najťažší zápas, aký sme hrali v Európe, pretože súper hrá na tomto povrchu veľmi dobre. Zo začiatku sme mali problémy, ale po zmene strán sme zmenili systém a už si nevypracovali šance. Nakoniec sme vyhrali a sme naozaj šťastní."



Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Slovan s predstihom oslavuje postup zo skupiny, na Faerských ostrovoch však musel otáčať