Kucka zniesol viac ako Messi. Rebríček je vyznamenaním, hovorí Weiss

Brankár Milan Borjan a Juraj Kucka oslavujú víťazstvo Slovana. Obaja majú v roku 2023 významnú minutáž.
Brankár Milan Borjan a Juraj Kucka oslavujú víťazstvo Slovana. Obaja majú v roku 2023 významnú minutáž. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Michal Šášky|14. dec 2023 o 12:05

Slovanisti ovládli zoznam hráčov s najväčšou minutážou vo svete.

BRATISLAVA. Prvý je Cristiano Ronaldo, tretí je Juraj Kucka a piaty Lionel Messi. Rebríček s týmito menami v posledných dňoch zaujal.

Medzinárodné centrum športových štúdií (CIES Football Observatory) zostavil začiatkom decembra rebríček futbalistov podľa minutáže za daný kalendárny rok.

Nie je prekvapením, že sa doňho zmestili aj futbalisti slovenského majstra, predovšetkým v kategórii hráčov nad 36 rokov.

„Keď sa pozriete na obnažené postavy Kucku, Kašiu a Kankavu, to je ako Romulus a Rémus. Tak sú tí hráči vypracovaní, toľko dávajú futbalu,“ povedal tréner Slovana Vladimír Weiss starší.

Kam sa hrabe Messi?

Kucka hráva za Slovan pravidelne v lige aj v pohárovej Európe, patrí aj medzi stabilných členov slovenskej reprezentácie.

Do 4. decembra odohral podľa dát spoločnosti 4 164 minút. Odvtedy pridal ďalších 80 proti Podbrezovej a čakajú ho ešte súboje s Olimpijou Ľubľana a Dunajskou Stredou.

Na chrbát dýcha aj Cristianovi Ronaldovi (4 267 min), ten má však v Saudskej Arábii zápasy aj počas vianočných sviatkov a prvenstvo si postráži.

Až za Kuckom nasledujú mená ako Karim Benzema, Lionel Messi, Luka Modrič, či Olivier Giroud, ale aj spoluhráč zo Slovana a gruzínsky reprezentant Guram Kašia.

„Nie je to zlá spoločnosť,” komentoval Juraj Kucka, ktorý zdieľal rebríček na sociálnych sieťach.

Svojich skúsených zverencov chválil aj tréner Vladimír Weiss starší: „Niektorí sú starší, niektorí možno aj starí, ale stále majú kvalitu, aby tomuto mužstvu pomohli. Je pre nich veľkým vyznamenaním, že sa nachádzajú v spoločnosti takýchto svetových hráčov.“

Spomenul aj 37-ročného gruzínskeho stredopoliara Džabu Kankavu, ktorý v rebríčku chýba, hoci hráva za Slovan pravidelne. Koncom roka 2021 však ukončil reprezentačnú kariéru.

„V tých hráčoch je kvalita, skúsenosť, aj mentálna sila. Aj keď Kuco toho veľa nenahovorí, Guram trošku a Džaba vôbec nič, tak bez nich si toto mužstvo naozaj vôbec neviem predstaviť. Všetko raz skončí, aj ja a aj hráči skončíme kariéry, ale ešte nie,“ dodal Weiss.

Hancko aj Borjan

Na prvom mieste spomedzi všetkých hráčov figuruje stopér Gustavo Gómez. Obranca brazílskeho Palmeiras a reprezentácie Paraguaja odohral 6 213 minút v 70 zápasoch.

Z pohľadu hráčov v európskych kluboch vedie rebríček Portugalčan Bruno Fernandes z Manchester United (5 748 minút v 66 zápasoch) a hneď za ním je slovenský obranca Dávid Hancko z Feyenoordu Rotterdam (5 248 minút v 58 zápasoch). Najlepšiu trojku uzatvára nemecký stopér Antonio Rüdiger z Realu Madrid (5 223 minút v 63 zápasoch).

V najlepšej päťdesiatke figuruje aj Stanislav Lobotka na 20. mieste (4 724 minút v 56 zápasoch) a Denis Vavro na 43. priečke (4 491 minút v 55 zápasoch).

Zaujímavý je aj pohľad na brankársky rebríček, ktorý tiež vedie zástupca brazílskeho majstra Weverton Pereira (6 150 minút v 68 zápasoch).

V rámci európskych klubov je najvyťaženejším Luxemburčan Anthony Moris z belgického klubu Royale Union Saint-Gilloise (5 590 minút v 62 zápasoch).

Na dvanáste miesto sa v bráne bratislavského Slovana prepracoval Milan Borjan (4 692 minút v 52 zápasoch) a na 19. priečke figuruje bratislavský rodák Lukáš Hradecký v službách nemeckého Bayeru Leverkusen (4 530 minút v 50 zápasoch).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Kucka zniesol viac ako Messi. Rebríček je vyznamenaním, hovorí Weiss