Žilina šla do likvidácie, on zostal a bral pár stoviek. Dnes hrá vážne o anglický titul

Jakub Kiwior.
Jakub Kiwior. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|25. feb 2024 o 22:15

Píše jeden z najväčších príbehov v dejinách slovenskej ligy.

BRATISLAVA. Volajú ho Kiwi, jeho agent ho označil za polovičného Slováka. V Brezne si spravil vodičský preukaz, hovorí po slovensky. 

V sobotu Jakub Kiwior oslavoval svoj gól v najlepšej lige sveta, presadil sa hlavou. Jeho londýnsky Arsenal zdolal v rámci 26.kola Premier League Newcastle United 4:1. 

K súboju dvoch bývalých hráčov Žiliny však nedošlo. Martin Dúbravka v bráne hostí pre chorobu chýbal, nahradil ho známy smoliar Loris Karius. 

Dvadsaťtriročný Kiwior sa v novom roku udomácnil v základnej zostave jedného z najlepších tímov na svete. Píše jeden z najväčších a najneobyčajnejších príbehov v dejinách slovenskej ligy.

V akadémii Anderlechtu Brusel ho pritom pred šiestimi rokmi odpísali. 

„Debatovali sme so športovým riaditeľom, ktorý nám tvrdil, že je pomalý a nikdy nebude hrať veľký futbal. Šli sme sa pozrieť na zápas mládežníckej Ligy majstrov, kde bol Kiwior najrýchlejší hráč. Čudovali sme sa, že ho takto prehliadali,“ začal agent Branislav Jašurek zo spoločnosti FairSport.

Ako mu pomohla likvidácia

„Nakoniec sme ho kúpili ako prvú investíciu do Podbrezovej,“ dodal Jašurek. Bolo to v roku 2018. Vo Fortuna lige debutoval 16. februára 2019 v drese Podbrezovej. 

„Chcel som sa konečne dostať do seniorského futbalu. To bol hlavný dôvod zmeny klubu. Vedel som, že v Anderlechte by som sa ťažko prebojoval do prvého tímu a bol najvyšší čas. Naskytla sa možnosť odísť na Slovensko a ja som ju využil," vysvetľoval. 

Aj toto sa dozviete v článku

  • Ako slovenský klub z dediny prehovorili hráča a potom z neho vyrástla európska trieda?
  • Ako mu jeho rodičia povolili nečkaný krok?
  • Ako sa z neznámeho hráča stal najlepší kšeft v dejinách Slovenska?
  • Aké výkupné zaňho zaplatila Podbrezová?
  • Čo bol jeho problém v Arsenale?
  • Ako ho ospevoval svetový útočník?
  • Koľko zaňho dostala Žilina?

Do konca sezóny 2018/2019 odohral Kiwior vo farbách Podbrezovej 14 zápasov.

„Jakub sa stal okamžite najlepším hráčom. Podbrezová medzitým vypadla do druhej ligy a stala sa pre Jakuba malá. Mali sme okamžite ponuky od Bröndby Kodaň a FC Nordsjaelland. Ozývali sa Taliani a Juventus ho chcel do juniorky,“ vysvetlil Jašurek. 

V lete 2019 však zamieril do Žiliny.

V marci 2020 sa klub majiteľa Jozefa Antošíka dostal na istý čas do likvidácie a opustilo ho 17 futbalistov. Stali sa voľnými hráčmi a mohli odísť zadarmo. 

Zvyšku tímu majiteľ skresal platy, niektorým až o osemdesiat percent. „Prechodne znížené platy sme zoradili do piatich úrovní,“ vravel pre Sportnet Antošík. Prezradil aj konkrétne čísla a platy:

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Žilina šla do likvidácie, on zostal a bral pár stoviek. Dnes hrá vážne o anglický titul