24.07.2024 15:00
Deň -2
Paríž 2024
Live

Izraelčania dostali výhražné maily. Počas futbalového zápasu hrozí teroristický útok

Plagáty protestujúce proti Izraelu na OH 2024
Plagáty protestujúce proti Izraelu na OH 2024 (Autor: REUTERS)
SITA|24. júl 2024 o 13:49

Počas OH v Paríži bude polícia nepretržite strážiť 88 izraelských športovcov.

BRATISLAVA. Posledný zápas úvodného dňa na olympijskom futbalovom turnaji mužov bude pod prísnym dohľadom bezpečnostných zložiek.

Stredajší večerný súboj Izrael - Mali so začiatkom o 21.00 h v parížskom Parku princov sa bude hrať za asistencie tisícky policajtov, lebo je zaradený medzi vysoko rizikové. Rovnaký status má aj duel Irak - Ukrajina, ktorý sa začne o dve hodiny skôr v Lyone.

Mužský futbalový turnaj na OH sa tradične začína už dva dni pred slávnostným otvorením.

Dôvod zvýšenej policajnej ochrany je prozaický. Spomenuté krajiny sú aktuálne zainteresované do vojenských konfliktov medzinárodného významu.

To by mohlo mať negatívny dopad na ich športovcov počas OH 2024 v Paríži a mohli by sa stať terčom útokov teroristov. Informoval o tom francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin.

"Pre všetky zápasy máme pripravený bezpečnostný plán a ostražití budeme najmä v dueloch, ktoré odohrajú v parížskom Parku princov. Počas súboja Izrael - Mali sa očakávajú protiizraelské protesty," uviedol Darmanin, cituje ho aj web sport1.de.

Viacerí členovia izraelskej výpravy na OH 2024 v ostatných dňoch dostali do svojich schránok email s výhražným charakterom.

Správa v lámanej hebrejčine vo väčšine prípadov znela: "Ak prídete do Paríža, vezmite do úvahy, že máme v úmysle zopakovať udalosti z Mníchova 1972. Buďte v strehu na letisku, v hoteli aj v uliciach, ktoré patria výhradne nám. Pripravte sa na intifádu!“

Toto slovo označuje povstanie a odpor Palestíncov na územiach okupovaných Izraelom.

Po teroristickom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023 je francúzska polícia obzvlášť citlivá.

Počas OH v Paríži bude nepretržite strážiť 88 izraelských športovcov a ďalších zástupcov delegácie. Na piatkovom otváracom ceremoniáli sa v Paríži zúčastní aj izraelský prezident Isaac Herzog.

Nájdi rozdiel. Pôvodná a nová titulka olympijského magazínu denníka Nemzeti Sport.
Titanilla Bőddnes 13:301
Ženy sú v kuchyni či práve rodia? V Maďarsku museli reagovať na vlnu pobúreniaNemzeti Sport dal na titulku iba mužov.
Titanilla Bőddnes 13:301
Plagáty protestujúce proti Izraelu na OH 2024
dnes 13:491
Izraelčania dostali výhražné maily. Počas futbalového zápasu hrozí teroristický útokPočas OH v Paríži bude polícia nepretržite strážiť 88 izraelských športovcov.
dnes 13:491
Patrik Jány
dnes 12:101
Jány sa chce v Paríži prebojovať do finále. Oproti Tokiu som inde, hovorí strelecNa uplynulých hrách obsadil 7. priečku.
dnes 12:101
Lopta na ragby, ilustračná fotografia.online
dnes 12:30
ONLINE: Sedmičkové ragby na OH 2024 dnes (skupinové zápasy) LIVESledujte s nami ONLINE prenos zo zápasov základných skupín sedmičkového ragby na OH 2024 v Paríži.
dnes 12:30
Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Izraelčania dostali výhražné maily. Počas futbalového zápasu hrozí teroristický útok