UEFA pred finále zmenila pravidlá. Schranz môže získať Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca

Ivan Schranz sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
Ivan Schranz sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. júl 2024 o 11:28

Na najvyššej priečke v tabuľke strelcov doterajšieho priebehu ME 2024 figuruje momentálne až šesť hráčov.

BRATISLAVA. Európska futbalová únia (UEFA) sa krátko pred finálovým súbojom tohtoročného EURO 2024 v Nemecku rozhodla zmeniť pravidlá pre udeľovanie Zlatej kopačky.

V prípade, že sa vo finále strelecky nepresadí anglický kapitán Harry Kane alebo Španiel Dani Olmo a zostanú tak na troch strelených góloch, ocenenie pre najlepšieho kanoniera podujatia bude rozdelené medzi šesť hráčov, medzi ktorých patrí aj útočník slovenskej reprezentácie Ivan Schranz.

V doterajšom priebehu šampionátu sa gólovo najviac darilo šestici hráčov, ktorá zhodne zaznamenala po tri presné zásahy.

Do tejto skupiny okrem Angličana Kanea, Španiela Olma a Slováka Schranza patria i Holanďan Cody Gakpo, Gruzínec Georges Mikautadze a Nemec Jamal Musiala.

Ak žiadny z hráčov neprekoná trojgólovú hranicu, ocenenie Zlatá kopačka si navzájom podelí táto rozsiahla skupinka futbalistov, do ktorej ešte teoreticky môže pribudnúť niekto ďalší. UEFA totiž na konci nebude prihliadať na počet gólových prihrávok, ako tomu bolo v minulosti.

Toto pravidlo predstavuje zmenu oproti predchádzajúcemu turnaju spred troch rokov, keď portugalský útočník Cristiano Ronaldo dostal Zlatú kopačku, pretože k piatim gólom pridal aj jednu asistenciu.

Český útočník Patrik Schick, ktorý na turnaji skóroval rovnako ako CR7 päťkrát, ocenenie nedostal, pretože nezaznamenal ani jednu asistenciu.

Pavúk EURO 2024 (ME vo futbale)

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»UEFA pred finále zmenila pravidlá. Schranz môže získať Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca