Rozhodla jedna neúspešná penalta. Európsku ligu vyhral Frankfurt

Futbalisti Eintrachtu Frankfurt po triumfe v Európskej lige.
Futbalisti Eintrachtu Frankfurt po triumfe v Európskej lige. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. máj 2022 o 23:57

Ako jediný v rozstrele zlyhal Aaron Ramsey.

Európska liga UEFA - finále

Frankfurt - Glasgow Rangers 1:1 pp (1:1, 0:0), 5:4 v rozstrele z 11 m

Góly: 69. Borre - 57. Aribo

Rozstrel: Tavernier - 0:1, Lenz - 1:1, Davis - 1:2, Hrustic - 2:2, Arfield - 2:3, Kamada - 3:3, Ramsey - nedal, Kostič - 4:3, Roofe - 4:4, Borre - 5:4.

Rozhodovali: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všetci Slov.), 41 500 divákov

Frankfurt: Trapp - Tuta (59. Hasebe), Toure, Ndicka (100. Lenz) - Knauff, Sow (106. Hrustic), Rode (90. Jakič), Kostič - Lindström (72. Hauge), Kamada - Borre

Rangers: McGregor - Tavernier, Goldson, Bassey, Barišič (117, Roofe) - Jack (74. Davis), Lundstram - Kent, Wright (74. Sakala, 117. Ramsey), Kamara (90.+1 Arfield) - Aribo (101. Sands)

SEVILLA. Futbalisti Eintrachtu Frankfurt sa stali prvýkrát v histórii víťazmi Európskej ligy. Vo finále zdolali na štadióne Ramóna Sáncheza Pizjuána v Seville hráčov Glasgowu Rangers 5:4 v jedenástkovom rozstrele.

V riadnom hracom čase sa duel skončil 1:1, v predĺžení gól nepadol.

Zverenci Olivera Glasnera si vďaka triumfu v druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaži zabezpečili účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov 2022/2023. Frankfurt nadviazal na úspech z roku 1980, keď vyhral Pohár UEFA.

Priebeh zápasu: Frankfurt - Glasgow Rangers

I. polčas:

V 6. minúte sa o prvý dramatický moment postaral Lundstram, ktorý v snahe získať loptu zasiahol Rodeho kopačkou do hlavy. Stredopoliar nemeckého tímu po ošetrení pokračoval v stretnutí s tržnou ranou, ktorú mu zakrýval "turban".

Frankfurt mal v prvom polčase na ihrisku veľkú prevahu. V 12. minúte sa Kamada dostal do šestnástky, v nej však vmanévroval s loptou do ťažkej pozície a McGregor si s jeho pokusom poradil.

Brankár škótskeho tímu bol v permanencii aj po strele Knauffa, ktorú vyrazil na roh. Po polhodine podnikol Kostič šprint z hĺbky vlastnej polovice, potiahol loptu až do šestnástky súpera, no krížnym pokusom minul ľavú žrď.

II. polčas:

Frankfurt nebol za svoju aktivitu odmenený gólom. Naopak, bol to škótsky tím, ktorému sa aj s dávkou šťastia podarilo po zmene strán otvoriť skóre.

Sérii zaváhaní dal pečať Tuta, keď ako posledná inštancia spadol v súboji s rozbehnutým Aribom. Útočník Rangers postupoval sám na Trappa a nedal mu šancu umiestnenou strelou k žrdi - 0:1.

Vyrovnanie mal v 67. minúte po chybe obrany "jazdcov" na nohe Kamada, jeho lob však pristál iba na hornej sieti. Čo sa nepodarilo jemu, vyšlo o dve minúty neskôr kolumbijskému útočníkovi Borremu.

Kostič našiel rafinovaným centrom kolumbijského spoluhráča, ktorý si našiel priestor medzi dvoma stopérmi a šikovným tečom usmernil loptu z tesnej blízkosti do siete - 1:1.

V ďalšom priebehu šancí výrazne ubudlo, ani jeden tím nechcel spraviť zbytočnú chybu a duel z tohto dôvodu dospel do predĺženia.

Predĺženie a rozstrel:

V jeho úvode po chybe Basseyho vnikol do pokutového územia Borre, stopér Rangers však následne svoje zaváhanie napravil, keď v poslednej chvíli vložil súperovmu hráčovi nohu do strely.

V 107. minúte vypálil tvrdo Barišič, ale iba do miesta, kde stál pripravený Trapp a ten loptu vyboxoval. V 118. minúte mohol rozhodnúť Kent, ale vo vyloženej šanci trafil iba nohu brankára Eintrachtu.

V rozstrele z 11 m zaváhal jedine Ramsey vo štvrtej sérii. Víťazstvo Eintrachtu následne spečatil Borre, ktorý strelil aj gól na 1:1.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Rozhodla jedna neúspešná penalta. Európsku ligu vyhral Frankfurt