Spoluhráč Messiho čelí obvineniu z homofóbie. Odmietol nastúpiť v drese s číslom vo farbe dúhy

Hráči PSG nastúpili v špeciálnych dresoch v stretnutí proti Montpellieru.
Hráči PSG nastúpili v špeciálnych dresoch v stretnutí proti Montpellieru. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. máj 2022 o 18:49

Senegalský stredopoliar Idrissa Gueye odmietol nastúpiť v dúhovanom drese aj v sezóne 2020/2021.

PARÍŽ. Skupina Rouge Direct bojujúca proti homofóbii vo futbale vyzvala vedenie najvyššej francúzskej súťaže Ligue 1 a klub Paríž St. Germain, aby požiadali hráča Idrissu Gueyeho o vysvetlenie, prečo minulý týždeň vynechal zápas v Montpellieri.

Senegalský stredopoliar pôvodne cestoval s mužstvom, no podľa trénera PSG Mauricia Pochettina napokon nenastúpil pre „osobné dôvody“.

Ako prezradila nemenovaná osoba oboznámená so situáciou, Gueye údajne odmietol nastúpiť v drese, na ktorom bolo číslo vo farbách dúhy.

Tá predstavuje symbol podpory LGBTQ ľuďom. Uvedená osoba hovorila pod podmienkou anonymity, pretože hráč sa k incidentu zatiaľ verejne nevyjadril.

Podľa Rouge Direct by Ligue 1 i parížsky klub mali 32-ročného Gueyeho potrestať. "Homofóbia nie je názor, ale zločin," uviedla skupina.

Prípad nabral i politický nádych, keď sa ku kritike Gueyeho pridala aj Valérie Pecresseová, konzervatívna kandidátka v aprílových prezidentských voľbách vo Francúzsku.

"Hráči futbalového klubu, a najmä hráči PSG, sú pre našich mladých ľudí postavy, s ktorými sa stotožňujú. Majú povinnosť ísť príkladom. Gueyeho odmietnutie zapojiť sa do boja proti homofóbii nemôže zostať bez sankcie," napísala na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Denník L'Equipe informoval, že Gueye už v minulej sezóne vynechal príslušné kolo, počas ktorého mali všetky mužstvá v Ligue 1 na dresoch dúhové symboly.

Ako dôvod vtedy Gueye uviedol žalúdočné problémy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»Ligue 1»Spoluhráč Messiho čelí obvineniu z homofóbie. Odmietol nastúpiť v drese s číslom vo farbe dúhy