Nikto to nedokázal. Trnava sa môže zapísať do histórie, proti sú motivované Košice

Radosť hráčov FC Spartak Trnava.
Radosť hráčov FC Spartak Trnava. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|3. feb 2024 o 07:00

Futbalová jar na Slovensku odštartuje v Košiciach.

TRNAVA. Slovenský pohár vo futbale sa hrá od roku 1969, od sezóny 2011/12 nesie názov Slovnaft Cup.

Absolútnym rekordérom v počte víťazstiev je Slovan Bratislava, ktorý trofej vyhral sedemnásťkrát.

Nasleduje Spartak Trnava, ktorý zvíťazil osemkrát a bratislavský Inter, ktorý dvíhal trofej šesťkrát.

Šesť obhajcov trofeje

Za vyše päťdesiat rokov sa stalo viackrát, že klub vyhral dva roky po sebe, pamätné sú triumfy Interu v rokoch 2000 a 2001 či dominancia Trenčína v rokoch 2014 a 2015, štyrikrát obhájil víťazstvo v pohárovej súťaži bratislavský Slovan.

Nikdy sa však nestalo, aby klub vyhral Slovenský pohár trikrát po sebe. Teda zaznamenal pohárový hetrik.

Šancu na zápis do histórie má Spartak Trnava, ktorý v minulom ročníku zdolal Slovan 3:1 po predĺžení a obhájil tak triumf z roku 2022, keď toho istého súpera zdolal 2:1 po predĺžení.

Ak v tomto ročníku vyhrá Spartak pohár po tretíkrát v rade, stane sa vôbec prvým klubom, ktorému sa to od vzniku súťaže, teda od roku 1969 podarilo.

„Bolo by krásne zahrať si finále trikrát po sebe. Verím, že sa to splní,“ vyhlásil skúsený 30-ročný obranca Spartaka Trnava Kristián Koštrna.

Košice majú veľkú motiváciu

Prvou prekážkou Trnavy v ceste za rekordným zápisom sú Košice, ktoré majú mimoriadnu motiváciu. Finále sa totiž hrá práve na východe Slovenska.

„Nie je to liga, ale pohár. Aj Košičania vedia, že keď prehrajú, nevedia to napraviť ako v lige, kde majú dostatok možností.

Bude to preto ťažký zápas, oveľa ťažší ako ligový. Navyše, ide o prvý zápas v novom roku a nevieme, čo od neho čakať.

Videli sme však nejaké videá, spravili sme si analýzu a verím, že sme sa dobre pripravili,“ dodal.

Poznajú silné a slabé stránky

Osemfinále medzi Košicami a Trnavou sa malo hrať na jeseň. Pre povinnosti Spartaka Trnava v Európskej konferenčnej lige a zlé poveternostné podmienky sa však duel preložil na jar.

Dohrávané stretnutie pohára tak odštartuje futbalová jar na Slovensku.

Vieme, kde sú silné i slabé stránky súpera. Dúfam, že zápas bude o nás, my musíme byť tí dominantnejší. Želám si, aby sme spečatili postup,“ uviedol Koštrna.

Úvodný výkop je na programe v sobotu 3. februára od 16.30 h. Hrá sa na jedno víťazné stretnutie.

„O Košiciach máme dostatok informácií, aj keď v prvých zápasoch po prestávke sa zisťujú poznatky o súperovi ťažšie. Verím, že nám to bude stačiť na to, aby sme sa dobre takticky pripravili. Je jasné, že nás čaká o dosť ťažší zápas, ako keď sme tam naposledy vyhrali 2:0.

Finále pohára sa bude hrať v Košiciach, v tomto majú motiváciu navyše, chcú cez nás postúpiť. Čítal som vyjadrenia, že hrali s nami dva zápasy a nedali nám gól. To je ďalšia motivácia pre súpera. Určite by vo finále ako domáci tím radi boli,“ uviedol tréner Spartaka Trnava Michal Gašparík.

Košice sú po jesennej časti až na desiatom mieste Niké ligy. Podľa lodivoda Spartaka to však nič neznamená.

„V zime konsolidovali káder, tréner je tam dlhšie, takže systémové veci už musia byť vidieť. Prišli im aj noví hráči, možno im pribudnú ďalší, nevieme, či ich stihnúť zaregistrovať už teraz alebo až na ligu,“ dodal Gašparík.

Prehry si chcú vynahradiť

Trnava vykročila za pohárovým hetrikom vo veľkom štýle, keď v Šuranoch vyhrala 8:0. V treťom kole sa potrápila v Prievidzi pred vyše štyritisíc divákmi s treťoligovou Lehotou pod Vtáčnikom, ale tesná výhra 2:1 ju posunula ďalej.

Vo štvrtom kole čakala na Spartak druholigová Považská Bystrica, ktorú na jej ihrisku zdolal taktiež 2:1.

Košice postupne pokorili Kežmarok (3:0), Spišský Štiavnik (6:0) a Šamorín (2:0). Víťaz stretnutia Košice – Trnava narazí v štvrťfinále na Michalovce.

„S Trnavčanmi sme v tejto sezóne zatiaľ odohrali dve majstrovské stretnutia v Niké lige. Vonku sme prehrali rozdielom triedy 0:3, doma už pod vedením trénera Jána Kozáka mladšieho 0:2. Na body i góly proti Trnave teda zatiaľ čakáme, ale verme, že v Slovnaft Cupe si všetko vynahradíme,“ uvádza web FC Košice.


Pohárová súťaž má v tomto ročníku rekordný počet účastníkov. Do boja o trofej sa zapojilo 280 tímov, čo je o 25 viac než v uplynulej sezóne.

Do ročníka 2023/2024 Slovnaft Cup sa prihlásilo 31 klubov z Bratislavského futbalového zväzu, 72 zo Západoslovenského futbalového zväzu, 73 zo Stredoslovenského futbalového zväzu, 47 z Východoslovenského futbalového zväzu, 12 fortunaligistov, 14 druholigistov a 31 treťoligistov.

/Pavúk súťaže nájdete na tomto odkaze >>>/

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Nikto to nedokázal. Trnava sa môže zapísať do histórie, proti sú motivované Košice