Glova spoznal trest, za chyby v zápase sezóny si tak skoro nezapíska

Momentka zo zápasu DAC Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava.
Momentka zo zápasu DAC Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava. (Autor: Palo Gašpar)
Michal Šášky|11. máj 2023 o 16:05 (aktualizované 11. máj 2023 o 16:30)

Komisia rozhodcov zasadala do noci.

BRATISLAVA. Komisia rozhodcov Slovenského futbalového zväzu (KR SFZ) zasadala v stredu večer, aby vyhodnotila zápas sezóny o titul medzi Dunajskou Stredou a Slovanom Bratislava (2:3).

Po zápase bol ústrednou postavou hlavný arbiter Filip Glova, ktorý sa dopustil viacerých chýb.

Veľmi citlivo to vnímal najmä porazený tím, ktorého predstavitelia otvorene kritizovali spôsob vedenia zápasu. Tréner Adrián Guľa nazval výkon rozhodcu hanbou, klub poslal po zápase otvorený list na SFZ.

Glova bol po zápase pozvaný na zasadnutie komisie, ktoré prebiehalo neskoro večer v online režime.

Dve zásadné chyby

Šéf komisie Marián Ružbarský už po zápase pomenoval chyby, ktorých sa dopustil Glova v spolupráci s videorozhodcom.

"Zásadným problémom výkonu rozhodcu bolo nesprávne posúdenie situácií: v 12. min neuznaný gól hostí a v 60. min nenariadený pokutový kop pre domácich. V obidvoch prípadoch to boli jasné a vážne chyby rozhodcu," opakuje komisia rozhodcov v stanovisku, ktoré poskytla pre Sportnet.sk.

V prvej situácii rozhodca zrejme pozabudol na nové pravidlo, ktoré platí od tejto sezóny. Preto ruku Vernona de Marca odpískal a následne neuznal gól Malika Abubakariho.

"V 12. min nedošlo ku zakázanej hre rukou hráča De Marca a následne gól dosiahnutý jeho spoluhráčom bol regulárny. Rozhodca ho neuznal nesprávne," píše sa v stanovisku.

Glova však poškodil aj opačnú stranu, keď po opakovaných záberoch a dlhom posudzovaní neodpískal penaltu v prospech Dunajskej Stredy.

"V 60. min pri ruke Lovata nedošlo ku priestupku sotenia od útočníka domácich," upozorňuje komisia rozhodcov. V takom prípade by penalta správne nebola odpískaná.

"Lopta zasiahla hráča hostí do ruky, ktorú mal v neprirodzenej polohe a zväčšoval telo. Jednalo sa o zakázanú hru rukou a rozhodca mal nariadiť pokutový kop v prospech domácich," píše sa ďalej.

"V tomto hodnotení bol výkon rozhodcu neuspokojivý s dvomi dôležitými rozhodcovskými chybami," zhodnotila komisia na záver.

Dostal trest

Komisia zároveň udelila Glovovi najtvrdší možný trest, teda na šesť zápasov. Rovnaký pred časom dostal aj Martin Dohál po súboji Banská Bystrica - Dunajská Streda.

V minulosti bol rovnako potrestaný aj Ivan Kružliak, krátko pred majstrovstvami Európy. Podľa niektorých práve preto prišiel o šampionát.

Ide o najprísnejší trest, aký môže komisia udeliť.

"Trest pre rozhodcu je podobný ako v prípade Dohála alebo Kružliaka - šesť stretnutí pozastavenie nominácie.

Čiže v tomto ročníku v zostávajúcich dvoch kolách nadstavby aj nasledujúcich zápasoch baráže alebo troch ligy už rozhodovať nebude.

V praxi to znamená, že rozhodovať bude až v nasledujúcom ročníku," uvádza sa v stanovisku komisie rozhodcov.

Po zápase sme oslovili na rozhovor aj rozhodcu Filipa Glovu, ktorý však ponuku odmietol.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Glova spoznal trest, za chyby v zápase sezóny si tak skoro nezapíska