Spejbl a Hurvínek, potom poprava. Rozhodcovia to majú ťažké, vraví ich šéf

Momentka zo zápasu Dukla Banská Bystrica - Dunajská Streda (2:3).

Spejbl a Hurvínek, potom poprava. Rozhodcovia to majú ťažké, vraví ich šéf

Momentka zo zápasu Dukla Banská Bystrica - Dunajská Streda (2:3). (Autor: dac1904.sk)
Momentka zo zápasu Dukla Banská Bystrica - Dunajská Streda (2:3).
Momentka zo zápasu Dukla Banská Bystrica - Dunajská Streda (2:3). (Autor: dac1904.sk)
Michal Šášky|22. mar 2023 o 14:15

Rozhodca Martin Dohál si prvú ligu v tejto sezóne nezapíska.

Pred začiatkom jarnej časti slovenských futbalových súťaží pozvala Komisia rozhodcov SFZ na stretnutie zástupcov médií a ďalších hostí. Kritike a chybám sa postavila čelom.

Vo vyjadreniach jej členov bolo cítiť úprimnú vieru, že jar prinesie oveľa menej kontroverzií a zlej reklamy pre rozhodcov.

Ako vyzeral prvý mesiac futbalovej jari?

V treťom kole chceli tréneri Michaloviec protestne stiahnuť mužstvo z ihriska. „Dobre sme sa pobavili. Už jedna relácia bola a volala sa Spejbl a Hurvínek,“ emotívne hovoril Norbert Hrnčár. Jeho zverenci hrali v oslabení, potom čelili penalte, no obe rozhodnutia boli správne.

A úvod nadstavby priniesol hrubú chybu Martina Dohála, ktorý v poslednej minúte neuznal regulárny vyrovnávajúci gól Banskej Bystrici pre ruku, ktorú nevidel nikto, ani on sám. Líder tabuľky z Dunajskej Stredy vyhral tesne 3:2.

„Videli sme popravu v priamom prenose,“ hneval sa tréner Dukly Michal Ščasný. Ťažko sa mu dalo oponovať. Dohála teraz čaká dlhá stopka a degradácia do III. ligy.

O treste rozhodlo pondelňajšie stretnutie členov komisie, po ktorom sme sa rozprávali so šéfom rozhodcov MARIÁNOM RUŽBARSKÝM.

Čo sa v rozhovore dozviete:

  • Zapíska si Martin Dohál ešte v prvej lige?
  • Rozmyslí si komisia trest ako v prípade Ivana Kružliaka?
  • Ukázalo sa v minulosti, že takéto tresty padli na úrodnú pôdu?
  • Majú podozrenia, že rozhodcovia pomáhajú cielene jednému klubu?
  • Prečo je (nielen) na Slovensku málo rozhodcov?
  • Ako v zahraničí nazerajú na potrestaných slovenských rozhodcov?

Aká bola nálada na pondelňajšom stretnutí komisie rozhodcov?

Pracovná. Mali sme pozvaných viacerých rozhodcov pre chyby, ktorých sa dopustili v nimi vedených stretnutiach a, samozrejme, dôležitým bodom bolo riešenie vážneho pochybenia Martina Dohála v stretnutí Banská Bystrica – Dunajská Streda.

Boli na jeho pochybenia jednotné názory?

Komisia bola pri hodnotení chýb aj pri vynesení pozastavenia nominácií pre Dohála úplne jednotná. A tak to bolo aj pri riešení a hodnotení chýb v ostatných stretnutiach hodnotených kôl.

Boli potrestaní aj iní arbitri ako Martin Dohál? Po víkende ste hovorili o chybách v dvoch prvoligových a dvoch druholigových zápasoch...

V zmysle konvencií rozhodcov UEFA sa tresty pre rozhodcov nemajú zverejňovať. Robíme tak iba v závažných prípadoch, ktoré vážne naštrbujú dôveru a čistotu vo futbale.

Rozhodca Dohál sa verejne ospravedlnil Dukle Banská Bystrica a priznal svoju chybu. Ceníte si jeho postoj?

Samozrejme. Každý robíme chyby a je otázkou cti si tieto pochybenia vedieť priznať a ospravedlniť sa za ne. Preto postup Dohála kvitujeme.

Zároveň treba prijať opatrenia aj tresty a vyčistiť stôl do budúcnosti. Hora sa s horou nestretne, človek s človekom áno.

Rozoberme si tie najkontroverznejšie momenty. Začnime na konci, pri neuznanom góle Banskej Bystrice po neexistujúcej ruke. Viete pomenovať všetky chyby rozhodcu v tejto situácii?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Spejbl a Hurvínek, potom poprava. Rozhodcovia to majú ťažké, vraví ich šéf