Juventus sa dohodol na pokute za podvod, bývalý prezident klubu sa súdi

Futbalisti Juventusu Turín.
Futbalisti Juventusu Turín. (Autor: TASR/AP)
SITA|31. máj 2023 o 11:24

Talianskemu klubu nedávno odpočítali 10 bodov z tabuľky Serie A 2022/2023 za finančné machinácie.

RÍM. Taliansky futbalový klub Juventusu Turín sa dohodol s Talianskou futbalovou federáciou (FIGC) na tom, že zaplatí pokutu 718-tisíc eur za údajný podvod pri vyplácaní miezd futbalistom počas pandémie koronavírusu.

Súčasťou dohody je aj to, že klub sa voči trestu neodvolá. FIGC obvinila z podvodu siedmich bývalých členov vedenia, vrátane niekdajšieho prezidenta Andreu Agnelliho.

Ten ako jediný odmietol dohodu a 15. júna sa postaví pred súd. Klub aj všetci obvinení popreli svoju vinu.

Z druhej na siedmu priečku

Až 23 hráčov súhlasilo so znížením platu na štyri mesiace, aby pomohli klubu prečkať krízu.

Juventus oficiálne hráčom neplatil, no v skutočnosti im vraj tajne vyplácal peniaze a futbalisti sa reálne vzdali len mesačného platu.

Medzi obvinenými sú v tomto prípade okrem Agnelliho aj bývalý viceprezident "starej dámy" Pavel Nedvěd a športový riaditeľ Fabio Paratici.

Klubu hrozilo ďalšie súdne pojednávanie a odpočet bodov, no s FIGC sa napokon dohodol na pokute.

Juventusu Turín pred týždňom druhýkrát odobrali body z tabuľky Serie A 2022/2023 ako trest za finančné machinácie, dve kolá pred koncom sezóny prišiel o 10 bodov a klesol z druhej priečky na siedmu.

Taliansky najvyšší športový súd pred mesiacom vrátil "starej dáme" 15 bodov, ktoré mu odobral v januári.

Odvolací súd Talianskej futbalovej federácie sa neskôr znova zaoberal prípadom a udelil klubu ďalší trest.

Nedvěd s odvolaním uspel

"Bianconeri" krátko po oznámení trestu prehrali v zápase Serie A na pôde Empoli 1:4 a prakticky sa pripravili o účasť v Lige majstrov v budúcom ročníku.

Pred záverečným duelom tejto sezóny, ktorý odohrajú v nedeľu na pôde Udinese Calcio, strácajú v tabuľke jeden bod na šiesty AS Rím a dva body na piatu Atalantu Bergamo v boji o miestenku v skupinovej časti Európskej ligy 2023/2024.

Súčasná 7. priečka zaručí "Juve" len účasť v kvalifikácii o skupinu Európskej konferenčnej ligy.

Vo vedení Juventusu v novembri nastalo "zemetrasenie", keď z funkcií odstúpili šéf klubu Andrea Agnelli, viceprezident Pavel Nedvěd, výkonný riaditeľ Maurizio Arrivabene aj celá správna rada.

Spomenutí predstavitelia klubu údajne v rokoch 2018 až 2020 nelegálne brali provízie z prestupov hráčov a investorom vykazovali falošné zisky.

Všetci boli potrestaní zákazom činnosti, no Nedvěd i ďalší uspeli s odvolaním a trest im zrušili.

Paratici v reakcii na neúspešné odvolanie odstúpil v apríli z funkcie riaditeľa pre futbal v londýnskom klube Tottenham Hotspur. Jeho dištanc na 30 mesiacov zostal v platnosti nielen v Taliansku, ale celosvetovo.

Prokuratúra v Turíne momentálne rieši Agnelliho a ďalších 11 bývalých členov vedenia Juventusu Turín aj v súvislosti s údajným podvodom na milánskej burze, falošným účtovníctvom či manipuláciou s trhom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Juventus sa dohodol na pokute za podvod, bývalý prezident klubu sa súdi