Dcéry Maradonu žiadajú stiahnutie Zlatej lopty z aukcie. Tvrdia, že trofej je ukradnutá

Diego Maradona.
Diego Maradona. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. máj 2024 o 17:12

Dražiť by ju mali v Paríži počas budúceho mesiaca, uviedla aukčná sieň Aguttes.

PARÍŽ. Dediči zosnulého ikonického futbalistu Diega Maradonu tvrdia, že trofej Zlatá lopta z MS v roku 1986 nemôže byť predmetom dražby, pretože bola ukradnutá a aukčný dom nemá nárok na jej predaj.

Uviedol to právnik Gilles Moreu zastupujúci pozostalé dcéry po argentínskej legende.

Trofej, ktorou organizátori MS vo futbale odmeňujú najlepšieho hráča turnaja, chýbala desiatky rokov po tom, čo za nejasných okolností zmizla a len nedávno sa znovu objavila.

Dražiť by ju mali v Paríži počas budúceho mesiaca, uviedla aukčná sieň Aguttes.

Diego Armando Maradona, ktorý zomrel v roku novembri 2020 vo veku 60 rokov, bol kapitánom argentínskej reprezentácie pri jej víťazstve 3:2 nad výberom Západného Nemecka vo finále MS v roku 1986 v Mexiku.

Niektoré zdroje uvádzajú, že trofej zmizla počas pokru alebo bola súčasťou predaja na splatenie dlhov.

Iní, vrátane dedičov, tvrdia, že Maradona ju uložil v trezore v jednej z neapolských bánk, ktorú v roku 1989 vykradli miestni gangstri.

Spoločnosť Aguttes minulý týždeň poznamenala, že trofej sa znovu objavila v roku 2016 medzi inými položkami, ktoré boli získané zo súkromnej zbierky na aukcii v Paríži.

"Bolo to dôkladne vyšetrené a overené, aby sme mali istotu, že je to trofej Zlatá lopta Adidas od Diega Maradonu,“ uviedli jej zástupcovia.

Záujemcovia, ktorí sa budú chcieť zúčastniť na aukcii, musia pred jej začiatkom zložiť zálohu vo výške 150-tisíc eur.

Aukčný dom očakáva, že spomenutý futbalový artefakt by mohol niekto vydražiť za milióny eur.

Právnik Moreu spolupracujúci s firmou Paradox Lawyers povedal, že predloží naliehavú žiadosť šéfovi súdneho dvora v meste Nanterre neďaleko Paríža, aby Zlatú loptu stiahol z aukcie.

Povedal tiež, že požiada aj o súdne zabavenie trofeje a podá sťažnosť za krádež. Doplnil tiež, že trofej patrí dvom dcéram Maradonu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Dcéry Maradonu žiadajú stiahnutie Zlatej lopty z aukcie. Tvrdia, že trofej je ukradnutá