Festival zahodených šancí vo finále. O víťazovi pohára rozhodol kapitán Liverpoolu

Oslava hráčov a trénera FC Liverpool.
Fotogaléria (21)
Oslava hráčov a trénera FC Liverpool. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|25. feb 2024 o 18:43

Futbalisti FC Liverpool triumfovali rekordný desiatykrát v histórii.

Anglický ligový pohár - finále

FC Chelsea - FC Liverpool 0:1 po predĺžení (0:0)

Gól: 118. Van Dijk

LONDÝN. Futbalisti FC Liverpool sa rekordný desiatykrát v histórii stali víťazmi anglického Ligového pohára.

V nedeľnom finále v londýnskom Wembley zdolali FC Chelsea 1:0 po predĺžení, keď v 118. minúte rozhodol o ich triumfe hlavičkou Virgil van Dijk.

Liverpool sa predtým z triumfu v tejto súťaži tešili aj v rokoch 1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003, 2012 a 2022.

Pred dvoma rokmi zdolal vo finále rovnako Chelsea v rozstrele 11:10, keď ako jediný vtedy nepremenil svoj pokus brankár "Blues" Kepa Arrizabalaga.

Chelsea vyhrala Ligový pohár doteraz päťkrát, naposledy v roku 2015.

Kouč Jürgen Klopp získal s Liverpoolom v poradí ôsmu významnú trofej.

Vo svojej poslednej sezóne na lavičke tímu môže ešte pridať ďalšie tri - v lige sú jeho zverenci na čele tabuľky a v Európskej lige i v FA Cupe sa dostali už do osemfinále.

Fotogaléria zo zápasu Chelsea - Liverpool (Anglický ligový pohár, finále)

Priebeh zápasu

I.polčas:

Liverpool veril, že z početnej maródky by sa na finálový duel mohlo vrátiť aspoň trio Mohamed Salah, Darwin Nunez a Dominik Szoboszlai, napokon však ani jeden z nich na zápasovej súpiske nefiguroval.

Po kontroverznom zákroku Moisesa Caiceda sa navyše "The Reds" už v prvom polčase zranil Ryan Gravenberch, rozhodca na to nereagoval ani žltou kartou.

To už mali oba tímy šance na otvorenie skóre, ale Luis Diaz na jednej i Cole Palmer na druhej strane stroskotali po parádnych zákrokoch brankárov.

V 32. minúte potom gól Raheema Sterlinga do siete Liverpoolu neplatil pre tesný ofsajd a pred prestávkou hlavička Codyho Gakpa skončila na žrdi bránky Chelsea.

II.polčas:

Po zmene strán po zásahu VAR neuznali gól ani Liverpoolu, keď Van Dijk v 60. minúte hlavou prekonal Djordjeho Petroviča, no v ofsajde podľa arbitrov stál po štandardke jeho spoluhráč Wataru Endo, ktorý mimo gólového súboja telom odclonil brániaceho Leviho Colwilla.

Štvrťhodinu pred koncom zachránila Liverpool po strele Conora Gallaghera pravá žrď bránky a napriek viacerým ďalším šanciam oboch tímov gól v riadnom čase nepadol, pretože v nadstavení hráči Chelsea ani na trikrát zblízka neprekonali brankára Caoimhina Kellehera.

V predĺžení mohol Liverpool poslať do náskoku striedajúci mladík Jayden Danns, no Petrovič jeho hlavičku vytiahol spod brvna a o chvíľu neskôr šancu nepremenil ani Dannsov spoluhráč Harvey Elliott.

Päť minút pred koncom predĺženia hlavičkoval Elliott do žrde, gól však napokon padol v 118. minúte - po rohu Kostasa Tsimikasa rozhodol Van Dijk hlavou o triumfe Liverpoolu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Anglický ligový pohár»Festival zahodených šancí vo finále. O víťazovi pohára rozhodol kapitán Liverpoolu