Spečatila to futbalová nuda. Česi dosiahli míľnik, o ktorom môžu Slováci snívať

Futbalista Plzne Lukáš Červ v súboji s hráčom Fiorentiny Lucasom Beltranom.
Fotogaléria (10)
Futbalista Plzne Lukáš Červ v súboji s hráčom Fiorentiny Lucasom Beltranom. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|12. apr 2024 o 00:00

Viktoriu Plzeň nezdolala v Európskej lige ani Fiorentina.

PLZEŇ. Nebola to žiadna hitparáda. Dokopy iba tri strely na bránu, minimum šancí a štatistiky očakávaných gólov pod úrovňou 0,40 na oboch stranách. 

Aj preto sa nemožno čudovať tomu, že úvodný štvrťfinálový zápas Konferenčnej ligy medzi Viktoriou Plzeň a Fiorentinou sa skončil bezgólovou remízou.

Domácim chýbalo až desať hráčov a akoby rezignovali na ofenzívu. Vyložene sa bránili, 90 minút behali bez lopty a pokrývali nebezpečné priestory. Futbalový fajnšmeker si neprišiel na svoje, skôr sa nudil.

Pre Plzeň to bola tretia remíza 0:0 v Konferenčnej lige po sebe. V predošlom kole sa skončili takto aj oba zápasy so švajčiarskym Servette Ženeva. 

"Je to ich štýl, došli s ním ďaleko. V takýchto zápasoch je to o jednej strele, o jednej akcii jedného proti jednému. Dať gól proti tímu, ktorý hrá takto, je zložité," povedal hosťujúci tréner Vincenzo Italiano.

Neprehrala už pätnásť zápasov

Plzeň sa vo štvrťfinále európskeho pohára predstavila prvýkrát v histórii. Postupom by vyrovnala zápis Slavie Praha z roku 1996, ktorá postúpila do semifinále predchodcu Európskej ligy, teda Pohára UEFA.

V úvodnom domácom zápase urobila všetko preto, aby bolo v odvete stále o čo hrať. Riadila sa heslom, že aj bezgólová remíza je dobrá. 

"Vážim si to, akým spôsobom mužstvo zvládlo veci, na ktorých sme v týždni pracovali," povedal po zápase tréner Plzne Miroslav Koubek. 

"Proti takémuto špičkovému súperovi a najsilnejšiemu mužstvu talianskej ligy v držaní lopty, je dodržanie taktiky životnou nutnosťou," dodal.

Okrem toho si trošku rypol do pražskej Sparty.

"Páči sa mi ako sa hovorí, aby sme si to rozdali s Fiorentinou na férovku. Potom to však skončí všelijako...," povedal Koubek.

Fotogaléria zo zápasu Plzeň - Fiorentina, 1. zápas štvrťfinále Konferenčnej ligy

Narážal tým aj na dvojzápas Sparty proti Liverpoolu, s ktorým hrala najmä doma otvorenú partiu, no nevyužila niekoľko šancí a napokon prehrala 1:5. 

Priznal, že odveta vo Florencii bude určite náročnejšia, no faktom je, že Plzeň neprehrala v pohárovej Európe už pätnásť zápasov po sebe a v posledných deviatich dueloch inkasovala jediný gól. 

Tréner zmiatol aj novinárov

Výsledok zo Štruncových sadov je veľmi dôležitý nielen pre Viktoriu Plzeň, ale aj celý český futbal, ktorý sa raduje z veľkého míľniku.

V pohárovej Európe tradične dosahuje výborné výsledky a hoci sa aktuálny ročník ešte neskončil, je jednoznačne neúspešnejší za posledné roky.

Plzeň a obe pražské S sa postarali o to, že v sezóne 2025/2026 bude mať český majster zaistenú miestenku v skupinovej časti Ligy majstrov.

Výsledky spomenutej trojice tímov sú v tejto sezóne natoľko kvalitné, že vyšší koeficient majú len krajiny z top 5 európskych líg. Dá sa povedať, že české kluby sú aktuálne najlepšie "zo zvyšku Európy".

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Spečatila to futbalová nuda. Česi dosiahli míľnik, o ktorom môžu Slováci snívať