Celtic privítal Slovan slamou a oslavoval postup cez český klub

Žreb pred odvetným zápasom Slovan - Celtic medzi kapitánmi Jánom Popluhárom (vpravo) a Billym McNeillom, v strede nemecký rozhodca Werner Treichel.
Žreb pred odvetným zápasom Slovan - Celtic medzi kapitánmi Jánom Popluhárom (vpravo) a Billym McNeillom, v strede nemecký rozhodca Werner Treichel. (Autor: ARCHÍV TASR)
Boris Vanya, Ivan Mriška|17. sep 2024 o 18:45

Bolo to peklo, spomína na zápas v Glasgowe Ivan Hrdlička

BRATISLAVA, GLASGOW. Keď futbalisti Slovana Bratislava nastúpia v stredu večer na svoj úvodný zápas v ligovej fáze Ligy majstrov, v glasgowskom Celtic Parku ich privíta 60-tisíc fanatických priaznivcov škótskeho majstra, ktorí dokážu vytvoriť výnimočnú atmosféru. Jednu z najlepších v Európe.

Generácia predchodcov Kucku, Weissa či Strelca ju okúsila už pred 60 rokmi. Slovan nastúpil na európskej scéne proti Celticu Glasgow aj v roku 1964. Vo štvrťfinále Pohára víťazov pohárov vtedy uspeli ostrovania.

Na dva pamätné zápasy si zaspomínal bývalý stredopoliar Slovana a československej reprezentácie Ivan Hrdlička a zopár zaujímavostí sa objavilo v dobovej tlači.

Hrdlička: Riadne nás mastili

Slovan postúpil do štvrťfinále súťaže celkom suverénne. V prvom kole vyradil Helsinki po výsledkoch 4:1 a 8:1, v druhom kole si poradil s waleským Borough United 1:0 a 3:0.

Ani Celtic sa v 1. kole nenadrel, Bazileju naložil 5:1 a 5:0. V druhom kole prešiel cez Dinamo Záhreb (3:0 a 1:2).

Futbalisti Celticu Glasgow pred hotelom Carlton v marci 1964.
Futbalisti Celticu Glasgow pred hotelom Carlton v marci 1964. (Autor: ARCHÍV TASR)

Prvý zápas štvrťfinále sa konal na Britských ostrovoch 26. februára 1964.

„Ešte minulú sobotu sa v Glasgowe hralo na ľade. Náhla zima prekvapila a Celtic urobil všetko preto, aby sa zrodilo »šťastné blato«, ako nazvali stav ihriska funkcionári Celticu a škótska tlač. Potrebujeme blato! Nesmieme dovoliť, aby sa hralo v podmienkach ako na kontinente - tvrdili Škóti.

Celé ihrisko zakryli slamou, takže, keď tam Slovan pred zápasom trénoval, tréner Leopold Šťastný s iróniou poznamenal, že našiel úplne »šťavnaté ihrisko«," referoval po prílete do Glasgowa reportér denníka Československý šport Ján Novák.

Zápas bol vypredaný, v hľadisku sa tiesnilo vyše 50-tisíc ľudí. Úvodný súboj vyhrali Škóti 1:0, jediný gól padol v 71. minúte. Fillo fauloval prenikajúceho Chalmersa a bývalý škótsky reprezentant Bobby Murdoch premenil penaltu.

„Ťažko sme si zvykali na atmosféru. Na ostrovoch a zvlášť v Škótsku to bývalo náročné. Ľudia boli blízko hracej plochy a hecovali domácich hráčov, ktorí nás riadne mastili. Bolo to peklo,“ spomína pre Sportnet Ivan Hrdlička. V tom čase mal 21 rokov a už bol opora belasých.

„Fanúšikovia neúnavne povzbudzovali a kričali. Hral som na mnohých štadiónoch, ale toto bolo jedno z najhlučnejších a najbúrlivejších prostredí. Výsledok bol preto pre nás prijateľný. Verili sme, že doma to bude úplne iný zápas,“ dodal Hrdlička.

VIDEO: Zábery zo zápasu Celtic - Slovan (štvrťfinále PVP 1964)

Na pozápasovom bankete vyslovil riaditeľ Celticu Bob Kelly prianie: „Verím, že v Bratislave uhráme remízu.“ Kontroval mu vedúci výpravy Slovana Július Holota:

„Sme presvedčení, že vyhráme. “ Tlmočníčka však ani jednu z týchto viet nepreložila - prvú do slovenčiny a druhú do angličtiny - asi chcela byť diplomatka, vytiahol kuriozitu Československý šport.

Porazil ich "Blecha"

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Celtic privítal Slovan slamou a oslavoval postup cez český klub