Z Tatrana sa dostal do reprezentácie, pôsobil v nej aj ako tréner. Miroslav Seman jubiluje

Miroslav Seman.
Miroslav Seman. (Autor: TASR)
Vladimír Cepko|16. jan 2023 o 11:00

So slovenskou reprezentáciou bol ako tréner brankárov dvakrát na ME vo futbale.

BRATISLAVA. Miroslav Seman, známa futbalová osobnosť zo Zemplína, oslávila 14. januára päťdesiat rokov.

Rodák z Budkoviec začal futbalovú loptu naháňať doma a na miestnom ihrisku. Onedlho si jeho šikovnosť medzi troma žrďami všimli v neďalekých Michalovciach.

V miestnom Zemplíne sa dlho neohrial, Michalovce reprezentoval v žiackom veku. Už vtedy si kvalitnými výkonmi pýtal pozornosť futbalového okolia.

Za výkony v Tatrane si vyslúžil reprezentačný dres

Dostával pozvánky do žiackych výberov a mladého talentovaného brankára si vyhliadli tréneri Tatrana Prešov, kde mohol zušľachťovať svoj talent. Zdobila ho cieľavedomosť, zodpovednosť a pracovitosť v tréningu.

Čoskoro zaklopal na dvere šatne prvoligového Tatrana. V Prešove okúsil popri skúsených Mirovi Vrabeľovi a Petrovi Jakubechovi úroveň ešte federálnej ligy a v roku 1991 debutoval v Ostrave v súboji, v ktorom Tatran podľahol Baníku 3:4.

O týždeň zažil príjemnejšiu udalosť. Na staručkom štadióne prešovského Tatrana si v súboji s Duklou Praha pripísal prvú vychytanú nulu v seniorskom drese.

Martin Krnáč (vľavo) a Miroslav Zeman počas tréningu MŠK Žilina v roku 2010.
Martin Krnáč (vľavo) a Miroslav Zeman počas tréningu MŠK Žilina v roku 2010. (Autor: TASR)

Za dobré výkony sa mu dostalo cti obliecť si reprezentačný dres. V drese Slovenska nastúpil trikrát, debutoval v roku 1996 proti Bielorusku. Zápas sa hral v Nitre.

Po Tatrane sa presťahoval v roku 1998 k veľkému východniarskemu konkurentovi 1. FC Košice. Neskôr vyskúšal legionársky chlebíček v Dyname České Budějovice a odskočil si aj do cyperského Nea Salamina.

Reprezentácii pomohol aj ako tréner brankárov

V roku 2008 sa na záver aktívnej kariéry presunul do MŠK Žilina, kde nakoniec našiel svoj trvalý domov. Presedlal do role trénera brankárov a postupne sa v tejto pozícii doslova našiel.

Pod Dubňom sa otvoril nový obzor Mirovho úspešného futbalového príbehu. S mužstvom sa podieľal na zisku troch titulov majstra Slovenska v rokoch 2010, 2012 a 2017.

Zľava Štefan Tarkovič, Ján Kozák St. a Miroslav Zeman na EURO 2020 / 2021 (ME vo futbale).
Zľava Štefan Tarkovič, Ján Kozák St. a Miroslav Zeman na EURO 2020 / 2021 (ME vo futbale). (Autor: TASR)

Bolo mu súdené si vychutnať atmosféru účasti Žiliny a v skupinovej fáze Ligy majstrov v spoločnosti Chelsea FC, Olympique Marseille a Spartaka Moskva v ročníku 2010/2011.

Jeho odbornosť a zanietenosť ocenil v roku 2013 tréner reprezentácie Ján Kozák st. a povolal ho do svojho realizačného tímu.

V roku 2016 sa so slovenskou reprezentáciou zúčastnil ouvertúry slovenskej reprezentácie v rámci EURO 2016 vo Francúzsku.

Čaro európskeho šampionátu si opakovane užil v roku 2021. Trénera brankárov reprezentácie vykonával do príchodu talianskej trénerskej enklávy v roku 2022.

V súčasnosti sa usadil v Žiline a venuje sa civilnému povolaniu v oblasti hotelierstva.

Poprajme čerstvému päťdesiatnikovi pevné zdravie a veľa optimizmu pri napĺňaní jeho životných predstav. Živio Miro!

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Z Tatrana sa dostal do reprezentácie, pôsobil v nej aj ako tréner. Miroslav Seman jubiluje