Pozícia outsidera mu vyhovuje. Dortmund vyzve vo finále Ligy majstrov Real Madrid

Futbalisti Borussie Dortmund.
Futbalisti Borussie Dortmund. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. jún 2024 o 07:00

Real Madrid v tomto storočí ešte finále Ligy majstrov neprehral.

BRATISLAVA. Futbalistov Borussie Dortmund delí jediná prekážka od dosiahnutia vytúženého cieľa.

V sobotňajšom finále Ligy majstrov však budú "žlto-čierni" čeliť vo Wembley favoritovi a najúspešnejšiemu klubu prestížnej súťaže - Realu Madrid.

"Biely balet" má v hľadáčiku vylepšenie vlastného historického rekordu na 15 trofejí.

Účastník nemeckej Bundesligy si trúfa v pozícii outsidera zdolať Madridčanov ako prvý tím v tomto storočí vo finále LM a prvý vo finále európskych pohárových súťaží po 41 rokoch.

Finále Ligy majstrov: Borussia Dortmund - Real Madrid

Štadión Wembley v Londýne, Sobota 1. júna, 21.00 hod.

Rozhodcovia: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všetci Slovin.)

Pravdepodobné zostavy:

Dortmund: Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Can, Sabitzer - Adeyemi, Brandt, Sancho - Füllkrug

Real Madrid: Courtois - Carvajal, Nacho, Rüdiger, Mendy - Valverde, Kroos, Camavinga - Bellingham - Rodrygo, Vinicius Junior

Spanilá cesta Realu

Real postúpil do osemfinále suverénne ako víťaz C-skupiny, ktorú ovládol bez straty bodu v konkurencii SSC Neapol, SC Braga a Unionu Berlín.

Na ceste do Wembley vyradil najskôr RB Lipsko a následne aj dve mimoriadne ťažké prekážky v podobe Manchestru City a Bayernu Mníchov.

Premožiteľa nenašiel v dvanástich dueloch LM a skvelú formu si "biely balet" držal aj v domácej súťaži, v ktorej triumfoval s 10-bodovým náskokom pred konkurenčným FC Barcelona.

Madridčanov počas prebiehajúceho ročníka dokázal zdolať v 54 dueloch vo všetkých súťažiach iba dvakrát mestský rival Atletico (raz v lige, raz v pohári).

"Lepšie som si to vysnívať nemohol. Bude to pre mňa veľký zápas. Moje prvé finále Ligy majstrov, navyše doma v Anglicku a proti môjmu bývalému klubu, to je naozaj niečo šialené," uviedol stredopoliar Realu Jude Bellingham, ktorý pred rokom prestúpil na Santiago Bernabeu práve z Dortmundu.

"Prišiel som sem, aby som víťazil. Nič iné som ani neočakával. Možno to znie príliš chamtivo, ale keď hráte v jednom tíme s toľkými skvelými hráčmi, musíte mať iba najvyššie ciele," dodal 20-ročný Angličan, ktorý od začiatku ročníka patril medzi najlepších hráčov a počas ligovej sezóny bol s 19 presnými zásahmi najlepším kanonierom Realu.

Ďalšie štyri góly a rovnaký počet asistencií pridal reprezentant "Albiónu" v desiatich dueloch LM.

Jude Bellingham.
Jude Bellingham. (Autor: TASR/AP)

Trápenie v Bundeslige, úspech v Lige majstrov

Bez neho sa Dortmund na domácej scéne trápil a v Bundeslige obsadil piatu priečku so stratou 27 bodov na Bayer Leverkusen.

Napriek tomu si zverenci Edina Terziča nechali to najlepšie na účinkovanie v pohárovej Európe.

Svoj potenciál načrtli v skupinovej fáze, keď sa dostali na čelo nabitej F-skupiny pred Paríž Saint-Germain, AC Miláno a Newcastle United.

Skvelý vstup do súťaže vyšperkovali vo vyraďovačke, keď v nej postupne vyradili PSV Eindhoven, Atletico Madrid a v semifinále prekvapivo aj PSG.

Vo Wembley si zopakujú finálovú účasť spred 11 rokov, keď podľahli Bayernu Mníchov (1:2).

Medzi dôležitých hráčov v Terzičovej zostave patrí obranca Nico Schlotterbeck, ktorý si uvedomuje silu súpera, no "žlto-čierni" podľa neho chcú využiť svoju pozíciu "kata" favoritov:

"Vždy som chcel hrať proti Realu, pre mňa je to najväčší klub na svete. Nemali by sme sa však báť a nemali by sme byť z toho v úžase. Musí to byť pre nás úplne normálny zápas.

V tejto sezóne sme boli v Lige majstrov často v pozícii outsiderov, to nám celkom vyhovovalo."

Terzič: Našim cieľom je vyhrať

Klub z Vestfálska pred záverečným súbojom sezóny srší optimizmom a pokúsi sa zdolať Real ako prvý tím vo finále Ligy majstrov v tomto storočí.

"Naším cieľom nebolo kvalifikovať sa do finále, naším cieľom je vyhrať Ligu majstrov. Ak chcete uspieť, musíte si poradiť s majstrami.

Čaká nás absolútny šampión v histórii futbalu a najmä v tejto súťaži. Ak niekto ukázal, že v jednom zápase sa dá dosiahnuť veľa, tak sme to boli práve my v tejto súťaži," povedal Terzič.

Edin Terzič počas tréningu Borussie Dortmund.
Edin Terzič počas tréningu Borussie Dortmund. (Autor: TASR/AP)

Jeho skúsenejší náprotivok Carlo Ancelotti môže vyhrať trofej LM piatykrát v trénerskej kariére, pričom štyri triumfy z neho robia najúspešnejšieho kormidelníka prestížnej súťaže.

Real môže vylepšiť aj svoju pozíciu najúspešnejšieho tímu, keď zabojuje o 15. trofej.

"Je to niečo výnimočné pre klub, pre všetkých fanúšikov a pre nás, ktorí sme tiež ´madridistas´. Je to súťaž, v ktorej sme viac sústredení," vyjadril sa 64-ročný Talian.

Real zaznamenal svoju doteraz poslednú prehru vo finále pohárovej Európy v roku 1983. Vtedy podľahol vo finále Pohára víťazov pohárov UEFA škótskemu Aberdeenu.

Duel vo Wembley bude rozhodovať skúsený slovinský arbiter Slavko Vinčič, pre ktorého to bude premiérové finále LM v kariére.

Na čiarach mu budú asistovať krajania Tomaž Klančnik a Andraž Kovačič, v pozícii štvrtého rozhodcu bude Francúz Francois Letexier.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Pozícia outsidera mu vyhovuje. Dortmund vyzve vo finále Ligy majstrov Real Madrid