Jeho krajinu bombardujú, on v tichosti pracuje v Rusku. Ukrajina kritizuje legendu

Štadión v Petrohrade.
Štadión v Petrohrade. (Autor: TASR)
TASR|9. mar 2022 o 20:02

Ukrajinský zväz chce potrestať Tymoščuka.

KYJEV. Ukrajinský futbalový zväz v stredu pohrozil Anatolijovi Tymoščukovi odobratím trénerskej licencie a domácich ocenení.

Dôvodom je prístup súčasného asistenta trénera Zenitu Petrohrad k ruskej invázii na územie jeho rodnej Ukrajiny. K vojenskému konfliktu sa zatiaľ verejne vôbec nevyjadril.

"V čase, keď nemecký Bayern Mníchov, v ktorom pôsobil, podniká kroky na podporu Ukrajiny, Tymoščuk mlčí a pokračuje v práci pre klub agresora," cituje DPA z oficiálneho vyhlásenia etickej komisie ukrajinského zväzu.

Tá žiada aj odstránenie držiteľa rekordu v počte reprezentačných štartov (144) z oficiálneho zoznamu futbalistov národného tímu.

Tymoščuk počas hráčskej kariéry pôsobil v Šachtare Doneck, s ktorým získal tri ligové tituly. V roku 2009 prestúpil do bundesligového Bayernu, v ktorom sa tešil z dvoch titulov i zisku prestížnej "ušatej" trofeje.

Následne prešiel práve do Zenitu, s ktorým dvakrát vyhral tamojšiu najvyššiu súťaž a Superpohár. Kariéru ukončil v kazašskom Kajrate Almaty.

V národnom drese hral na troch veľkých turnajoch vrátane MS 2006 v Nemecku, ktoré sú pre Ukrajinu doposiaľ jedinými, na ktorých sa zúčastnila. Ako kapitán vtedy priviedol svoj tím do štvrťfinále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Jeho krajinu bombardujú, on v tichosti pracuje v Rusku. Ukrajina kritizuje legendu