UEFA podporuje sankcie voči Rusku, odsudzuje projekt Superligy

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin.
Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. máj 2022 o 13:46

Čeferin ocenil spôsob, akým UEFA v čase pandémie dokázala usporiadať odložené ME.

VIEDEŇ. Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin na stredajšom 46. Kongrese vo Viedni v rozsiahlom príhovore k delegátom okrem iného potvrdil, že londýnske Wembley bude dejiskom finále ženského EURO aj zápasu "Finalissima" medzi majstrom Európy z Talianska a víťazom Copy America z Argentíny.

Násilnosti z minuloročného finále odloženého EURO 2020 sú však podľa neho "tvrdou lekciou a mementom, že nič podobné sa už nesmie opakovať".

Slovinec sa venoval mnohým témam, obhajoval sankcie voči Rusku po invázii na Ukrajinu, ocenil spoluprácu a vytvorenie aliancie UEFA a CONMEBOL, či vyzdvihol solidaritu členských krajín pri reakcii na pokus o vytvorenie európskej Superligy.

Ten označil za "drzý pokus hŕstky oligarchov a futbalových aristokratov spustiť projekt, ktorý by pošliapal všetky hodnoty európskeho futbalu a európskej spoločnosti."

Prvý muž kontinentálneho futbalu tiež ocenil spôsob, akým UEFA v čase pandémie COVID-19 dokázala usporiadať odložené ME, resp. ako v spolupráci s orgánmi ako Európska asociácia klubov (ECA) pripravili reformy súťaží (LM, EL, EKL). Vyjadril presvedčenie, že EURO 2024 v Nemecku bude veľmi úspešné.

Na Kongrese, na ktorom sa prebrala aj výročná správa, finančné reporty, či ratifikácia nových členov UEFA v justičných orgánoch organizácie, vystúpil aj prezident Ukrajinskej futbalovej asociácie Andrij Pavelko.

Štyridsaťšesťročný Ukrajinec sa delegátom prihovoril online videorozhovorom z bombami zničeného štadióna v Černihive.

"Z pochopiteľných dôvodov som sa osobne na Kongrese nezúčastnil, verím, že sa uvidíme na tom nasledujúcom. Za mnou vidíte štadión, či ihrisko zničené bombami. Zachraňujeme tu životy, aj životy detí, čelíme útokom, aj v tento deň bolo mesto terčom útoku," povedal Pavelko.

Na budúci rok sa riadny 47. Kongres UEFA bude konať v Lisabone 5. apríla. Najbližšie zasadnutie výkonného výboru UEFA sa uskutoční 20. septembra v chorvátskom Hvare.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»UEFA podporuje sankcie voči Rusku, odsudzuje projekt Superligy