Historický moment. Na AFN prvýkrát rozhodovala zápas žena

Salima Mukansangová je prvou ženou, ktorá rozhodovala zápas Africkom pohári národov.
Salima Mukansangová je prvou ženou, ktorá rozhodovala zápas Africkom pohári národov. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. jan 2022 o 19:15 (aktualizované 18. jan 2022 o 22:11)

V doterajších 32 edíciách viedli zápasy ako hlavní arbitri len muži.

YAOUNDÉ. Futbalisti Senegalu sa stali víťazmi B-skupiny na 33. ročníku Afrického pohára národov v Kamerune. Partii okolo liverpoolskeho Sadia Maného k tomu stačila aj utorňajšia remíza 0:0 s Malawi.

Favorit duelu mal v zápase prevahu, no obranu Malawi nedokázal prekonať. Napokon mohol aj prehrať, keď desať minút pred koncom odpískal rozhodca v jeho neprospech pokutový kop, no po konzultácii so systémom VAR ho odvolal.

Senegalu na prvenstvo v tabuľke postačilo skóre 1:0.

V druhom stretnutí skupiny Zimbabwe zdolalo Guineu 2:1, hoci hralo už iba o česť. Guinea napriek prehre postúpila z druhej priečky so štyrmi bodmi.

O jej postupe rozhodol vzájomný duel s Malawi, ktorý vyhrala 1:0. Malawi s identickou bilanciou ako Guinea má veľkú šancu postúpiť z 3. miesta.

Navyše, tento zápas sa zapísal do histórie Afrického pohára národov. Po prvýkrát ho totiž rozhodovala žena, konkrétne Salima Mukansangová z Rwandy.

Na čiarach jej pôvodne mali pomáhať tiež rozhodkyne - Carine Atemzabongová z Kamerunu a Fatiha Jermoumiová z Maroka.

Keď však mužstvá nastúpili na plochu, v pozíciách asistentov figurovali muži. Africká futbalová konfederácia (CAF) ešte nevysvetlila dôvody zmeny.

Mukansangová bude navždy vedená ako priekopníčka, keďže v doterajších 32 edíciách APN od roku 1957 zápasy ako hlavní arbitri viedli len muži.

"Sme na Salimu hrdí, pretože tvrdo pracovala, aby sa dostala tam, kde je. Tento moment patrí nielen jej, ale všetkým ženám a dievčatám v Afrike s vášňou pre futbal," citovala agentúra AFP Eddyho Mailleta, šéfa rozhodcov CAF.

Z C-skupiny postúpili Gabon a Maroko po vzájomnej remíze 2:2. Ghana prekvapujúco podľahla reprezentácii súostrovia Komory 2:3 a na turnaji skončila.

Gabon si dokázal zabezpečiť postup, hoci stále nemal k dispozícii kanoniera Pierrea-Emericka Aubameyanga. Ten už síce mal negatívny test na koronavírus, ale lekári u neho diagnostikovali srdcové problémy a nechceli riskovať jeho štart.

Africký pohár národov - 18. január:


B-skupina:

Zimbabwe - Guinea 2:1 (2:0)

Góly: 26. Musona, 43. Mahachi - 49. Keita

Malawi - Senegal 0:0

C-skupina:

Gabon - Maroko 2:2 (1:0)

Góly: 21. Allevinah, 81. Aguerd (vlastný) - 73. Boufal (z 11 m), 84. Hakimi

Ghana - Komory 2:3 (0:1)

Góly: 64. Boakye, 77. Djiku - 62. a 85. Mogni, 4. El Fardou Ben.

ČK: 25. A. Ayew (Ghana)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Historický moment. Na AFN prvýkrát rozhodovala zápas žena