Návrat Rusov v športe? Možno nebudú musieť odsúdiť vojnu na Ukrajine

Hokejoví fanúšikovia s ruskými vlajkami na zimných hrách v Soči 2014.
Hokejoví fanúšikovia s ruskými vlajkami na zimných hrách v Soči 2014. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|28. apr 2023 o 13:45

AISOF pripravuje vyhlásenie o neutralite.

BRATISLAVA. Viaceré športové federácie reagujú na myšlienku Medzinárodného olympijského výboru (MOV), aby prišlo k prehodnoteniu zákazu účasti ruských a bieloruských športovcov na medzinárodných súťažiach. 

Niektoré zotrvávajú pri striktnom zákaze – atletika, jazdectvo, basketbal, bedminton, biatlon.

Ďalšie sa naopak rozhodli, že týchto športovcov bez štátnych symbolov opätovne na súťaže pustia – šerm, moderný päťboj, zápasenie, stolný tenis, skejtbording, triatlon, taekwondo. V tenise či v cyklistike to platilo aj doteraz. 

Jednou z podmienok pre ich návrat malo byť podľa MOV odmietnutie vojny na Ukrajine.

Teoreticky tak športovci, ktorí v minulosti podporovali ruskú agresiu a ktorí mali na sebe symbol Z, nemali mať možnosť na súťažný návrat. 

Zrealizovať tento proces a plnenie ďalších navrhnutých podmienok by bolo veľmi zložité. Asociácia medzinárodných federácií letných olympijských športov (AISOF) sa snaží nájsť riešenie, ako to zaviesť v praxi.

Prezident AISOF Francesco Ricci Bitti sa pre L’Equipe vyjadril, že analyzujú podmienky, za akých by sa mali ruskí a bieloruskí športovci vrátiť. 

Jednou z možností ako to zjednodušiť, je nechať športovcov vyplniť a podpísať formulár. Akési vyhlásenie o neutralite. 

„Dostanú vyhlásenie, ktoré by mohli podpísať,“ tvrdí Ricci Bitti pre L’Equipe.

„Ale nebudeme ich žiadať, aby v ňom vyjadrili odmietnutie vojny, pretože v Rusku je takéto vyhlásenie trestné. S právnikmi teraz pripravujeme vzor.“ 

Prezident AISOF sa vyjadril, že dohliadať nad plnením podmienok pre návrat na súťaže by mohol Arbitrážny súd v Lausanne. „Je to však ešte neoficiálne,“ tvrdí Bitti. 

MOV zatiaľ nerozhodol o tom, či budú ruskí a bieloruskí športovci môcť súťažiť na hrách v Paríži 2024. Nie je známy ani termín dokedy by mohol o tejto otázke MOV rozhodnúť. 

Francúzska ministerka športu Amélie Oudéaová-Castérová pre L’Equipe uviedla, že rozhodnutie o účasti ruských a bieloruských športovcov jej výlučne v právomoci MOV a francúzska vláda by ho mala rešpektovať.

Nemalo by sa teda stať, že Francúzsko by bojkotovalo rozhodnutie MOV. „Potrebujeme však tento model s princípom neutrality pochopiť,“ dodala. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Návrat Rusov v športe? Možno nebudú musieť odsúdiť vojnu na Ukrajine