Hamilton mal aj šťastie. V súboji o titul mu pomohli nehody Bottasa

Max Verstappen v súboji s Lewisom Hamiltonom na Veľkej cene Veľkej Británie.
Max Verstappen v súboji s Lewisom Hamiltonom na Veľkej cene Veľkej Británie. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|9. dec 2021 o 23:15

Ako doposiaľ vyzeral súboj o titul majstra sveta F1?

BRATISLAVA. V histórii formuly 1 sa spomína na viacero legendárnych súbojov. K Nikimu Laudovi neodmysliteľne patrí britský burlivák James Hunt, k Alainovi Prostovi zase charizmatický Brazílčan Ayrton Senna.

Sezóna 2021 bude navždy spájaná s dramatickým súbojom o titul, ktorý pripomína horskú dráhu. Lewis Hamilton po rokoch dominancie našiel zdatného súpera v podobe 24-ročného Holanďana Maxa Verstappena.

Pred záverečnými pretekmi sezóny v Abú Zabí majú obaja na konte zhodný počet bodov, čo sa v súboji o titul naposledy stalo pred 47 rokmi.

Všetko si dokonale sadlo. Stačilo však zopár drobností a sezóna už mohla byť rozhodnutá. Hamilton mal šťastie, aj nevyužil veľkú príležitosť. Verstappen zase premárnil náskok a dovolil súperovi vyrovnať skóre.

Nehoda tímového kolegu

V úvodných štyroch pretekoch boli na prvých dvoch priečkach Hamilton s Verstappenom, z toho trikrát mal navrch Brit. Navyše, jeho druhé miesto z Veľkej ceny Emilia Romagna možno označiť za zhodu šťastných okolností. 

Hamilton totiž v 31. kole narazil do bariéry, ale napokon sa mu podarilo vrátiť sa na trať, hoci cúval. O pár sekúnd neskôr George Russell narazil do Valtteriho Bottasa, čo spôsobilo výjazd safety caru. 

Hamilton to využil na výmenu pneumatík a z ôsmeho miesta mal na monoposty pred ním minimálnu stratu. Napokon skončil druhý. V pretekoch stratil na Verstappena aj vďaka najrýchlejšiemu kolu šesť bodov, pričom mohol oveľa viac. 

Zlyhanie v Monaku

Ako prvý sa dostal do výhody Verstappen. Hamiltonovi totiž absolútne nevyšli preteky v ikonickom Monaku. Bola to pre neho doslova katastrofa.

V kvalifikácii skončil len na siedmom mieste - jeho najhorší výsledok od Veľkej ceny Nemecka 2018. Na mnohých okruhoch by to ešte mohol zachrániť, ale Monako je špecifické tým, že len ťažko sa dá predbiehať.

Verstappen skončil v kvalifikácii druhý, no štartoval de facto prvý. Miesto pre pole position zostalo voľné, pretože domáceho Charlesa Leclerca zradila prevodovka po tvrdom náraze, ktorý sa stal ešte v závere kvalifikácie. 

Preteky boli tradične nudnejšie, Verstappen zobral o 18 bodov viac ako jeho britský rival a o štyri body sa posunul na prvú priečku celkovej klasifikácie. Od konca motokárových čias (2013) Max nikdy neviedol poradie jazdcov.

Max Verstappen preberá víťaznú trofej z rúk monackého princa Alberta II.
Max Verstappen preberá víťaznú trofej z rúk monackého princa Alberta II. (Autor: TASR/AP)

Defekt, ktorý nikto nečakal

V Baku, šiestom podujatí sezóny, mal spočiatku navrch Hamilton, ale zastávka v boxoch Mercedesu nevyšla. Pred Brita sa dostal nielen Verstappen, ale aj Mexičan Sergio Pérez, ktorý kryl chrbát svojmu tímovému kolegovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton mal aj šťastie. V súboji o titul mu pomohli nehody Bottasa