Slováci majú jasný cieľ, na MS sa chcú priblížiť najsilnejšej štvorke

Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS vo florbale 2021.
Momentka zo zápasu Slovensko - Fínsko na MS vo florbale 2021. (Autor: IFF)
SITA|2. nov 2022 o 14:10

Radomír Mrázek má k dispozícii skoro rovnaký tím ako vlani.

BRATISLAVA. Pred rokom sa slovenskí reprezentanti vo florbale prebojovali na svetovom šampionáte vo Fínsku na siedmu priečku a na tohtoročných majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku nechcú túto latku podliezť.

Taký je cieľ zverencov trénera Radomíra Mrázka na turnaji v Zürichu a Winterthure, ktorý sa začne v sobotu 5. novembra a potrvá do nedele 13. novembra. Zlato budú obhajovať florbalisti Švédska.

Slováci sa na MS prestavia v základnej A-skupine a ich súpermi budú tímy, ktoré vlani skončili vyššie ako slovenskí reprezentanti. V priebehu štyroch dní nastúpia postupne proti Fínom, Nórom a domácim Švajčiarom.

Program Slovákov v skupine A

  • 5. novembra (Winterthur): Fínsko - Slovensko (15.00)
  • 6. novembra (Zürich): Slovensko - Nórsko (17.00)
  • 8. novembra (Winterthur): Slovensko - Švajčiarsko (20.00)

Prvé dva tímy postúpia priamo do štvrťfinále play-off, na ďalšie dva čaká barážový duel proti družstvám z kvalitatívne menej náročných skupín C a D.

"Ako bývalý športovec presne viem, čo mužstvo potrebuje od zázemia, najmä však azda dokážem vycítiť náladu a chémiu v tíme. Pri mojej návšteve na záverečnom zraze v Púchove som preto s radosťou registroval dobré nastavenie.

Verím, že chlapci budú na šampionáte predvádzať výkony hodné mužstva, ktoré klope na brány prvej štvorky," povedal na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave prezident Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Martin Kopejtko.

Kouč Mrázek má skoro totožný káder, aký hral pred rokom na MS vo Fínsku.

"Je na 95 percent totožný s tým, ktorý bol na šampionáte vlani. Nabrali sme tam ďalšie skúsenosti a vzhľadom na posun toho podujatia vo Fínsku o rok sme nemali priestor na nejaké experimenty.

Pocity mám veľmi dobré a všetci chalani sú zdravotne úplne v poriadku. Budeme to brať krok za krokom a s pokorou. Držíme sa pri zemi a nehodlám vyhlásiť, že už teraz ideme atakovať medailové pozície, ale chceme sa čím skôr dostať do kontaktu s najsilnejšou štvorkou,“ povedal Mrázek.

Tréner slovenskej florbalovej reprezentácie Radomír Mrázek.
Tréner slovenskej florbalovej reprezentácie Radomír Mrázek. (Autor: TASR)

Nováčikmi sú Vladimír Bačinský, Samuel Kelemen a Jakub Košarišťan, post náhradníkov budú zastávať brankár Šimon Melega a obranca Patrik Bachan.

Z pätnástky legionárov až trinásti pôsobia na klubovej úrovni v Česku. MS sa konajú vo Švajčiarsku, kde pôsobia Michal Dudovič aj Lukáš Ujhelyi.

"Pripravení sme naozaj kvalitne, a to najmä po fyzickej stránke. Práve kondícia, na ktorej sa dá postaviť herný výkon a taktika, je kľúčom k tomu, ako sa dotiahnuť na elitnú štvorku. Naozaj je to alfa a omega.

Vstupnou métou je piate miesto, ale netajíme túžbu zahrať si o medaily, hoci by to bolo veľké prekvapenie,“ vyhlásil kapitán Michal Pažák.

Podľa útočníka Ladislava Gála je cieľom Slovákov aspoň piata priečka.

"Keď všetko sadne, ako má, môžeme zabojovať aj o postup do semifinále. V základnej skupine s favoritom v podobe Fínska vnímam zápas s Nórmi ako papierovú povinnosť v náš prospech. Asi najviac sa teším na duel s domácimi Švajčiarmi, určite bude super atmosféra,“ uviedol Gál.

Káder Slovenska na MS vo florbale 2022

Brankári: Jakub Klobučník, Adam Kohút

Obrancovia: Šimon Hatala, Jakub Košarišťan, Kristián Kozák, Ladislav Mirt, Michal Miške, Michal Pažák, Samuel Virga

Útočníci: Vladimír Bačinský, Michal Dudovič, Matúš Gajdoš, Ronald Gašparík, Ladislav Gál, Jakub Grich, Samuel Kelemen, Martin Kubovič, Tomáš Kvasnica, Peter Nehila, Lukáš Ujhelyi

Náhradníci: Šimon Melega, Patrik Bachan

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Florbal»Slováci majú jasný cieľ, na MS sa chcú priblížiť najsilnejšej štvorke