Filcovi sa pozdáva nový formát olympijského turnaja

Olympiáda v kanadskom Vancouveri je na programe budúci rok.
Olympiáda v kanadskom Vancouveri je na programe budúci rok. (Autor: vancouver2010.com)
TASR|12. feb 2009 o 19:10

Slovensko bude mať na XXI. zimných olympijských hrách vo Vancouveri po prvý raz dvojnásobné tímové zastúpenie v hokeji.

BRATISLAVA. Obe reprezentácie sa do Kanady dostali za výrazne odlišných podmienok - muži bez boja vďaka rankingu a ženy majú naopak za sebou strastiplnú kvalifikačnú odyseu.

Presne rok pred začiatkom ZOH však oba tímy spája skutočnosť, že športový vrchol štvorročnice ešte neznamená ich najbližšiu prioritu.

Filc ešte na olympiádu nemyslí

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Filc má viac než 365 dní pred prvým zápasom skôr ešte hlavu plnú príprav na MS vo Švajčiarsku a na Vancouver myslí ešte len okrajovo.

Už v piatok odlieta na pracovnú cestu do USA a Kanady, aby sa stretol s hráčmi, ktorí prichádzajú do úvahy pre reprezentačný dres na MS, ich manažérmi a aby videl aj všetkých adeptov naživo hrať.

"Teším sa na Boston, kde som ešte nemal možnosť sledovať žiaden duel NHL. Určite je tam skvelá atmosféra, keďže sa mužstvu darí a jedným z lídrov je aj Zdeno Chára. Potom bude zaujímavé prísť do Washingtonu, ktorý je 'mestom Petra Bondru'. Tam bude možnosť aj tak trochu preniknúť hlbšie do klubu," priznal osobné preferencie Filc.

Účasť Slovenska na olympijskom turnaji je v podstate pravidelná a v novodobej histórii je to jediný tímový šport, ktorý má pod piatimi kruhmi stabilné zastúpenie. S výsledkami je to však ako na hojdačke, maximom je 5. miesto zo ZOH v Turíne.

Šieste miesto z Lillehammeru v roku 1994 nasledovali dva nezdary z Nagana a Salt Lake City (10., resp. 13. miesto). Slováci sa spomínajú ako tím so šancami na medailu, tá však zatiaľ na seba necháva na ZOH čakať.

Turnaj s novým systémom

Nikto sa už nemôže vyhovárať na nepriaznivú štruktúru turnaja, turnaj bude otvorenejší ako v minulosti. Systém turnaja sa zmení, bude odlišný od toho, ktorý je zaužívaný na MS.

Po skupinových bojoch sa spraví rebríček všetkých tímov podľa kritéria výsledkov na turnaji a rebríčka podľa IIHF.

Najlepší štyria postúpia automaticky do štvrťfinále, kým zvyšných osem si to rozdá o štyri miestenky medzi najlepších osem. To znamená, že aj posledný tím v skupine bude mať ešte šancu prepracovať sa do štvrťfinále.

"Všetko, čo je iné ako na MS je lepšie. Keď je osud ďalšieho účinkovania spätý s výsledkom v jedinom zápase, tak to je zo športovo-technického hľadiska dosť nešťastné. Keďže teraz je riziko postupu rozložené na viac zápasov, vítam túto zmenu," povedal o novom formáte lodivod slovenskej reprezentácie.

O zložení tímu má Filc pre olympiádu jasno, pauzovať počas nej, podobne ako v roku 2006 v Turíne, bude aj zámorská NHL. "Kostru mužstva budú tvoriť hráči z NHL. Budú tam mať výrazné zastúpenie aj Európania, ale podstatná časť bude pozostávať z hráčov z najsilnejšej ligy sveta."

Tréner majstrov sveta z roku 2002 má k Vancouveru aj osobný vzťah, keďže sa tam usadili aj jeho syn a dcéra. Metropolu provincie Britská Kolumbia a jej okolie tak pozná veľmi dobre.

"História mesta nie je dlhá, asi 160 rokov nemohlo stačiť na to, aby tam ľudstvo zničilo všetko hodnotné. Život je tam podobný európskym metropolám, navyše neprebádaná a krásna príroda je vemi blízko mesta. Podnebie je veľmi príjemné, výkyvy teplôt sú skôr mimoriadne a preto to dáva vcelku veľmi dobré predpoklady na život," opísal olympijské mesto úspešný kormidelník.

Hokejistky sa pri premiére nechcú šetriť

Kapitánka ženskej hokejovej reprezentácie Zuzana Moravčíková priznáva, že blížiaca sa olympiáda predstavuje pre ňu i spoluhráčky absolútny vrchol kariéry.

Útočníčka Slovana Bratislava však zároveň zdôrazňuje, že ženskú reprezentáciu čakajú ešte v tomto roku dve dôležité akcie, ktoré sú teraz stredobodom pozornosti - zimná univerziáda v Číne a predovšetkým aprílové majstrovstvá sveta I. divízie.

Olympiáda sa dostane na program prípravy až po ich absolvovaní. Čo sa týka ambícií na majstrovstvách sveta, ktoré sa konajú 4. - 12. apríla v rakúskom Grazi, Moravčíková zostáva opatrná:

"Kvalifikovaním sa na olympiádu sme si latku postavili vysoko, na MS sa od nás bude očakávať postup do najvyššej kategórie. Uvidíme, skupina je veľmi vyrovnaná, každý môže s každým vyhrať i prehrať. O postup sa však určite pokúsime."

Podobne si kapitánka netrúfla odhadnúť možnosti tímu na budúcoročnej olympiáde. Slovenky budú vo Vancouveri absolútnym nováčikom, postavia sa proti najlepším svetovým družstvám, s ktorými majú doposiaľ iba minimum skúseností.

"V základnej skupine sa stretneme s Kanadou a Švédskom, s oboma veľmocami to bude vôbec po prvý raz v histórii a so Švajčiarskom sme mali len pár prípravných duelov," poznamenala Moravčíková.

V predolympijskej sezóne hokejistky ako neprofesionálky absolvujú menší počet sústredení ako ich mužskí kolegovia. Pre úspech na olympiáde však bude vzhľadom na užšiu hráčsku základňu dôležité nielen vyladiť formu, ale aj udržať sa v dobrom zdravotnom stave.

Skúsená útočníčka priznala, že hráčky majú v podvedomí obavu zo zranenia, ktoré by ich mohlo o vrchol kariéry pripraviť, prípadné menšie nasadenie v tréningoch či zápasoch však rezolútne odmietla:

"Niet sa prečo šetriť. Práve naopak, chceme na sebe tvrdo pracovať a vylepšiť svoju hru. Verím, že keď budeme k príprave pristupovať rozumne, podarí sa nám zraneniam vyvarovať, hoci vylúčiť sa samozrejme nič nedá. No dúfame, že sa nám prípadné nepríjemnosti vyhnú a tie dievčatá, ktoré budú nominované, na olympiádu aj odídu."

Kapitánka napokon zdôraznila, že medzi hráčkami vládne dobrá atmosféra a tímový duch, ktorý je pre úspech mimoriadne dôležitý. Práve tímový prístup stál podľa nej za postupom z predolympijskej kvalifikácie v Nemecku.

"V Nemecku skutočne bojovala jedna hráčka za druhú, bez ohľadu na to, ktorá odkiaľ pochádza, či ktorá nosí na drese kapitánske céčko. Je pravda, že ako kapitánka cítim väčšiu zodpovednosť, ale tímový prístup je rozhodujúci," uzavrela Moravčíková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Filcovi sa pozdáva nový formát olympijského turnaja