Federer zdolal Wawrinku v päťsetovej dráme a je prvým finalistom

Švajčiarsky súboj vyznel lepšie pre staršieho Rogera Federera (vpravo).
Švajčiarsky súboj vyznel lepšie pre staršieho Rogera Federera (vpravo). (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. jan 2017 o 12:52

V nedeľu bude bojovať o rekordný 18. titul z podujatí veľkej štvorky proti víťazovi súboja medzi Rafaelom Nadalom a Grigorom Dimitrovom.

muži - dvojhra - semifinále:

Roger Federer (17-Švajč.) - Stan Wawrinka (4-Švajč.) 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3

MELBOURNE. Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom Australian Open.

Štvornásobný melbournsky šampión zdolal v strhujúcom semifinále ako turnajová sedemnástka svojho krajana a nasadenú štvorku Stana Wawrinku po päťsetovej bitke 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3.

Diváci videli fantastické prvé mužské semifinále: fotogaléria

26.1.2017

V nedeľu bude bojovať o rekordný 18. titul z podujatí veľkej štvorky proti víťazovi súboja medzi dlhoročným rivalom Španielom Rafaelom Nadalom a Bulharom Grigorom Dimitrovom.

Federer upravil vzájomnú bilanciu s Wawrinkom na 19:3. Na harde s ním ešte neprehral, pričom v štrnástich dueloch stratil iba päť setov. Pre 35-ročného rodáka z Bazileja to bude prvé grandslamové finále od septembra 2015, keď na US Open nestačil na Srba Novaka Djokoviča.

Doposiaľ poslednú grandslamovu trofej získal v júli 2012 na tráve vo Wimbledone, v Melbourne Parku triumfoval v rokoch 2004, 2006, 2007 a 2010.

Wawrinka najmä v prvých dvoch setoch nebol úplne psychicky v pohode. Odniesla si to jeho raketa

Grandslamový rekordér po zápase priznal, že už v druhom geme ho začala pobolievať noha. "Od začiatku tretieho setu som nemohol tak dobre servovať a nebol som taký agresívny, akoby som si nevedel zvyknúť, že mám nohu zatejpovanú. Hral som trochu ustráchane. Nikdy si neberiem medical time out, pred piatym setom som však zamieril do šatne na ošetrenie.

V rozhodujúcom dejstve sa hral skvelý tenis. Ani neviem, ako som sa dostal zo zložitej situácie, snažil som sa zlepšiť podanie a vyšlo mi pár returnov. Nemôžem byť šťastnejší, byť šiestykrát vo finále Australian Open po polročnej súťažnej pauze je fantastický pocit. Cítim sa skvele, nikdy som si nemyslel, že môžem byť v 35 rokoch vo finále grandslamu.

Federerov rozhovor hneď po zápase

V nedeľu očakávam bez ohľadu na meno súpera výborný zápas. Páči sa mi Grigorov štýl, hrá aktívne a agresívne. V prípade Rafu som rád, že je zasa späť, zdolal veľa kvalitných hráčov," povedal Federer v prvom rozhovore s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

Federer k možnému finále proti obrovskému rivalovi Nadalovi skonštatoval: "Nechám na dvorci všetko aj za cenu, že potom päť mesiacov nebudem chodiť. Rafa mi dodal tie najväčšie výzvy a dávnejšie som proti nemu absolvoval až priveľa zápasov na antuke. Som jeho najväčším fanúšikom, má úžasnú hru.

Za tie roky sme absolvovali mnoho veľkých bitiek a zrejme ani jeden z nás nečakal, že by sme sa tu mohli stretnúť vo finále. Vlani som bol na otvorení jeho akadémie a povedal som mu, že by bolo pekné zahrať si aspoň charitatívny zápas. Ja som vtedy bol na jednej nohe, on mal zranené zápästie, tak sme si aspoň pinkli s mládežou, na viac sme sa nezmohli. Teraz teda obaja zažívame mimoriadne chvíle."

Premožiteľ Martina Kližana z maratónu v 1. kole Wawrinka hral svoj jubilejný 700. singlový zápas podľa databázy Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), má bilanciu 446:254. V utorok proti spomenutému Tsongovi dosiahol svoj 250. triumf na "harde". Teraz ho zjavne do určitej miery limitovalo pravé koleno.

Zverenec Magnusa Normana Wawrinka sa v pondelok posunie na 3. miesto v hodnotení, čím si vyrovná osobné maximum. Federer sa v okamihu premenenia mečbalu dostal na 14. post, na tomto podujatí má na dosah návrat do Top 10.

Z prominentnej desiatky sa vytratil v novembri po 734 týždňov v nej bez prerušenia.

Federer a Wawrinka spoločne získali zlato vo štvorhre na OH 2008 v Pekingu a mali zásadný podiel na triumfe Švajčiarska v Davisovom pohári 2014 reprezentačných družstiev mužov.

Obaja budúci týždeň vynechajú úvodný tohtoročný asociačný termín DP, Švajčiari budú v osemfinálovom 1. kole hrať v Birminghame v Alabame s Američanmi.

Highlight zo zápasu

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Federer zdolal Wawrinku v päťsetovej dráme a je prvým finalistom