Federer: Wawrinka uplatnil moje rady. Iní sa opýtajú, ale nič neurobia

Roger Federer postúpil do svojho 41. grandslamového semifinále v kariére.
Roger Federer postúpil do svojho 41. grandslamového semifinále v kariére. (Autor: TASR/AP)
Andrej Bučko|24. jan 2017 o 13:39

Tridsaťpäťročný Federer postúpil už do semifinále Australian Open. Predtým pritom pre zranenie pauzoval pol roka.

MELBOURNE. Švajčiarsko bude mať určite mužského finalistu a USA ženskú finalistku 105. tenisových majstrovstiev Austrálie.

Vo štvrtok sa v Aréne Roda Lavera stretnú v semifinále Roger Federer – Stan Wawrinka a Coco Vandewegheová – Venus Williamsová (zatiaľ 0:1).

V ženskej dvojhre je to veľké prekvapenie. Vandewegheová si totiž príliš suverénne poradila so svetovou jednotkou (Kerberová) i sedmičkou (Muguruzová) a nikdy tak ďaleko na grandslamovom turnaji nebola.

Venus Williamsová sa stala najstaršou semifinalistkou v Austrálii v dejinách vôbec vo veku 36 rokov a 221 dní. Zo všetkých grandslamových turnajov je najstaršou od Navrátilovej semifinále Wimbledonu 1994, keď mala Martina 37 rokov a 258 dní.

Spolu so Serenou majú viac ako 70 rokov a ešte nikdy neboli dve vyše tridsaťpäťročné tenistky v grandslamovom štvrťfinále.

K tomu ešte treba prirátať takmer 35-ročnú Lučičovú-Baroniovú.

Zo šestnástich štvrťfinalistov (8 mužov a 8 žien) je sedem tridsiatnikov. Priemerný vek poslednej osmičky mužov je 29,5 roka a u žien 28,75.

Nedúfala, že sa dostane do semifinále

Vandewegheová bola po zápase natoľko šťastná a natoľko úprimná, že prezradila aj čosi, čo sa neprezrádza: "Pred štvrťfinále ma opantala nervozita. Bála som sa. Tréner Craig Kardon ma upokojoval, a predsa som ho požiadala, aby mi pre istotu dal toaletný papier. Teraz hrám s Venus, ktorú som ako malá kedysi naháňala a pýtala autogram. Trvalo mi zopár zápasov, kým som ho dostala. Na prvýkrát mi ho nedala. Keď som jej tento príbeh raz rozprávala v našom fedcupovom tíme, smiala sa a odvetila, že mi ho môže dať teraz," spomínala 25-ročná Vandewegheová.

Pozrite sa, ako Vandewegheová zdolala Muguruzovú: fotogaléria

24.1.2017

Venus hrá 73. grandslamový turnaj (rekord), dosiahla 50. víťazstvo v Melbourne (50:16), je najstaršou semifinalistkou na Australian Open vôbec (36 rokov a 221 dní) a do semifinále tam nepostúpila od roku 2003.

"Odhlásila som sa pre bolesti v Aucklande, nastupovala som s neistotou proti oveľa mladším nebezpečným súperkám. Už som nedúfala, že tu môžem byť ešte v semifinále. Teraz je všetko možné,“ tešila sa Williamsová.

Wawrinka: Nie som favoritom

Víťaz Australian Open 2014 Wawrinka zlepšil svoju bilanciu v Melbourne na 36:10 a nad Tsongom na 5:3. Stále platí, že jeho najťažší zápas tohto roku bol v prvom kole s Kližanom v piatich setoch, ktorý trval o nejakú hodinu viac než ktorýkoľvek ďalší. Wawrinka sa stretne s krajanom Federerom (zatiaľ 3:18, pričom všetky tri víťazstvá dosiahol Stan na antuke).

To, že som úplne zdravý, svieži, zvládol som aj päťsetový zápas a som v grandslamovom semifinále, je pre mňa po dlhej prestávke obrovským prekvapením. A už vôbec by som nečakal, že to bude proti Stanovi. Jeho som v semifinále čakal, seba nie.


Roger Federer, švajčiarsky tenista

"Nervózny zápas s Tsongom, ale bez straty setu. Išlo o veľa. Súboj s Rogerom bude mať pre vás novinárov síce zvláštny náboj, keďže ide o krajanov, partnerov zo zlatej olympijskej štvorhry, držiteľov grandslamových titulov, ale pre mňa je to ťažké semifinále. Ešte som nad ním v Melbourne alebo v New Yorku nevyhral. Naposledy ma na US Open 2015 vyškolil, hrá výborne, takže nie som favoritom. Ale keď si pomyslím, že na titul už treba len dva zápasy, som nadšený,“ povedal Wawrinka.

Roger ukázal Murraymu, aký štýl platí na Mischu Zvereva, aj keď ten určite cítil v nohách ťažký súboj. Švajčiar na rozdiel od Škóta viac útočil, milimetrovo obhadzoval. A keďže posledný vzájomný zápas vyhral v Halle 2013 nad Zverevom 6:0, 6:0, potiahol od Ríma 2009 šnúru osemnástich neprehratých gemov s týmto súperom (v Taliansku Roger vyhral posledný gem druhého setu 6:2).

Uplatnil Federerove rady

V tenise je to málo vídaný úkaz na takejto úrovni. Federer sa dostal do 13. semifinále v Melbourne, 41. grandslamového v kariére, je blízko k 18. titulu. V Austrálii má neuveriteľné skóre 85:13, a vo veku 35 rokov a 174 dní je najstarším grandslamovým semifinalistom od Connorsa na US Open 1991 (39 rokov a 6 dní).

Pozrite si, ako si Wawrinka poradil s Tsongom: fotogaléria

24.1.2017

Federer po zápase povedal: "Šlo to nečakane hladko a rýchlo. Kľúčový bol druhý set, keď som vyrovnal. To, že som úplne zdravý, svieži, zvládol som aj päťsetový zápas a som v grandslamovom semifinále a pripravený, je pre mňa po dlhej prestávke obrovským prekvapením. A už vôbec by som nečakal, že proti Stanovi. Jeho som v semifinále čakal, seba nie," priznal Federer. "Poznáme sa, dozrel ako hráč. Je to skvelý žiak, kedysi poslúchal moje rady a aj ich uplatnil. Iní hráči sa ma opýtajú na radu, ale nič neurobia. Stan sa zlepšil. Bude to ťažké.“

"Roger je úplne iný hráč než Andy, vytiahol asi osem či deväť rôznych podaní. Druhé má rýchlejšie, na obhodenie môže použiť variabilnejšie údery, má šikovnejšiu ruku. Dostal som lekciu," uznal Mischa Zverev.

"Aspoň som sa pokúsil o zvrat v treťom sete, viedol som 3:1, 5:4 a 30:15, no nevyšlo to. Odlietam však veľmi spokojný," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Federer: Wawrinka uplatnil moje rady. Iní sa opýtajú, ale nič neurobia