Federer od Edberga čaká zlepšenie hry na sieti

Roger Federer v Brisbane trénoval.
Roger Federer v Brisbane trénoval. (Autor: SITA/AP)
SITA|31. dec 2013 o 11:33

Roger Federer chce so Stefanom Edbergom debatovať aj o zlepšení svojej hry pri sieti.

BRISBANE. Švajčiarsky tenista Roger Federer sa po príchode do Austrálie na začiatku novej sezóny nevyhol základnej otázke - prečo angažoval do svojho trénerského tímu bývalého skvelého švédskeho hráča a svoj detský idol Stefana Edberga.

“Nejde len o hru založenú na rýchlom prechode k sieti po podaní. Je to legenda a jeho názory sú pre mňa veľmi zaujímavé. Ak si však myslíte, že sa rýchlo rozídeme, pokiaľ nebudem hrať striktne systém podanie - volej, tak to asi nebude,” zasmial sa Federer v rozhovore pre austrálske médiá.

Šesťnásobný grandslamový šampión Edberg strávil v decembri týždeň prípravy s tímom Federera v Dubaji.

Bavili sa spolu o tenise, ale aj o tom, aké to je mať podporu v rozrastajúcej sa rodine (Federerovci nedávno ohlásili tretie dieťa na ceste) či trénerskom štábe.

Hlavný trénerom ostáva Lüthi

Švéd napokon súhlasil s tým, že obaja začnú spolupracovať v januári na Australian Open v Melbourne. Štyridsaťsedemročný Edberg sa však nestane hlavným koučom o 16 rokov mladšieho Federera. Tým naďalej zostane švajčiarsky daviscupový kapitán Severin Lüthi, ktorý pozná bývalú svetovú jednotku oveľa lepšie.

“Veľa sme so Severinom debatovali aj o tom, ako zlepšiť moju hru pri sieti. Mám chodievať častejšie k sieti aj na pomalších povrchoch? Má to pre mňa význam? To sú otázky, o ktorých by som chcel debatovať aj s Edbergom. Práve jeho názory by mali byť pre moju hru osviežením, novou inšpiráciou."

"Uvidíme, čo to prinesie v Austrálii a podľa toho sa ďalej zariadime. Zatiaľ môžem povedať len toľko, že doteraz som nikdy nemal telefónne číslo na Edberga, ale teraz ho už mám,” uviedol 17-násobný grandslamový víťaz Federer pre Sydney Morning Herald.

Je pekné, že Becker sa vrátil

Zatiaľ čo Federer sa dohodol na predbežnej spolupráci s Edbergom, srbský šampión a svetový hráč číslo 2 Novak Djokovič pred novou sezónou angažoval inú legendu - Nemca Borisa Beckera - a to dokonca ako šéfa svojho trénerského tímu.

"Je pekné vidieť týchto niekdajších velikánov ako sa vracajú do diania. Snažia sa svojimi skúsenosťami pomôcť ďalším generáciám hráčov, a to je určite dobrá vec," povedal Švajčiar.

Federera spája dlhoročná rivalita, ale aj priateľstvo s austrálskym rovesníkom Lleytonom Hewittom. Obe bývalé svetové jednotky, teraz šestka a šesťdesiatka rebríčka ATP, v ostatnom čase zvyknú spolu trénovať, a pomáhať si tak navzájom.

“Keď som v Austrálli, vždy sa teším na Lleytona. V tejto faze našich kariér chceme jeden druhému odovzdať čo najviac a pomáhať si. Verím, že Lleyton ešte má na to, aby vyhral nejaké turnaje a posunul sa v rebríčku vyššie,” vravel Federer.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer od Edberga čaká zlepšenie hry na sieti