Fed Cup: Slovenky zdolali Kanadu. Rozhodujúci bod pridala Cibulková

Verme, že podobných chvíľ vo Fed Cupe zažijú naše dievčatá ešte mnoho.
Verme, že podobných chvíľ vo Fed Cupe zažijú naše dievčatá ešte mnoho. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Sportnet|17. apr 2016 o 12:43

Čepelová prehrala síce s Abandovou, no Cibulková urobila krátky proces s Wozniakovou.

Baráž o účasť v II. svetovej skupiny Pohára federácie

Slovensko - Kanada 3:2

Dvojhry:

Jana Čepelová  - Francoise Abandová 5:7, 2:6 

Dominika Cibulková - Alexandra Wozniaková 6:2, 6:0

Štvorhra:

Jana Čepelová, Tereza Mihalíková - Sharon Fichmanová, Charlotte Robillardová-Millettová 3:6, 6:0, 8:10 (zápasový tajbrejk)

BRATISLAVA. Dominika Cibulková zvíťazila za 61 minút úplne jasne a zaslúžene 6:2, 6:0 nad Aleksandrou Wozniakovou v druhej nedeľňajšej dvojhre, celkovo záverečnej štvrtej, v dueli singlových dvojok tímov v rámci víkendového stretnutia Slovensko - Kanada na antuke pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC v Bratislave v play-off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2017 tenisových reprezentačných družstiev žien.

Znamenalo to, že slovenský tím mal nezvratný náskok 3:1 a udržal sa medzi druhou osmičkou MS ITF.

Štvorhra už bola len formalitou a po boku Jany Čepelovej v nej nastúpila 17-ročná novicka Tereza Mihalíková.

Stala sa tak 22. slovenskou hráčkou vo Fed Cupe v histórii v ére samostatnosti, prvou od 8. februára 2015, keď debutovala Kristína Schmiedlová.

Kanaďanky vyrukovali na debla s pôvodne nahlásenou zostavou Sharon Fichmanová, Charlotte Robillardová-Millettová a triumfovali za 62 minút tesne 6:3, 0:6, 8:10 (zápasový tajbrejk).

V sobotu najprv Cibulková zvíťazila nad Francoise Abandovou 4:6, 6:3, 6:1 a potom Karolína Schmiedlová prekonala Wozniakovú 6:4, 4:6, 6:4.

V nedeľu Jana Čepelová prehrala s Abandovou 5:7, 2:6. Čepelová nastúpila namiesto Schmiedlovej.

Zverenkyňa Martina Zathureckého Čepelová figuruje na 124. mieste v počítačovom poradí WTA, 19-ročnej Abandovej patrí 260. post.

Niekdajšia štvorka juniorského hodnotenia ITF v prvý deň potrápila Cibulkovú a teraz sa naplno presadila svojimi hlavnými zbraňami: kvalitným servisom a ultimatívnym štýlom na 2-3 údery.

Kanaďanke to prevažne padalo do dvorca a Slovenka ju nedokázala dostatočne často dostávať do dlhších výmen, v ktorých uplatňovala svoj predsa len "antukovejší" prejav.

Po nevydarenej koncovke otváracieho dejstva nezachytila Čepelová vstup do druhého a už sa viezla, hoci minimálne takmer hodinu zďaleka nebola vyložene slabšou aktérkou.

Dvadsaťdvaročná Košičanka Čepelová klesla vo Fed Cupe na 5:6, v singli prehrala štvrtý raz v rade, na triumf vo dvojhre čaká od februára 2013, keď v Niši prekonala Srbku Bojanu Jovanovskú heroicky 5:7, 7:5, 11:9.

Abandová sa zdvihla na celkových 3:5.

Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková (38.) zvýšila v bilancii zo vzájomných seniorských duelov s 28-ročnou bývalou 21. ženou systému Wozniakovou (511.) už na 4:0, na sety 8:0.

Predvlani ju v 1. kole Wimbledonu deklasovala 6:1, 6:2. Jedinú prehru utrpela už v roku 2005 vo finále juniorského podujatia v Mexiku.

Niekdajšia členka Top 10 Cibulková ťahá sériu siedmich zápasových úspechov, minulý týždeň získala na tvrdom povrchu v hale v poľských Katoviciach svoj piaty titul vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni.

Rekonvalescentka Wozniaková v nedeľu hrala s obviazaným pravým lýtkom a spevňujúcimi náplasťami na pravom ramene, ktoré jej operovali v septembri 2014.

V súlade s očakávaniami nedokázala relevantne vzdorovať ofenzívnej smršti z rakety súperky. V otváracom sete síce znížila z 0:3 na 2:3 aj zásluhou rebrejku v piatej hre, ktorý dosiahla z manka 0:30, ale Cibulkovú tým vôbec neohrozila.

Bolo evidentné, že Kanaďanka nedisponuje zbraňami na prípadný úspech. Favoritka s prehľadom smerovala za víťazstvom, jej prevaha postupne rástla a výkon občas nadobúdal exhibičné parametre.

O to viac, že Wozniaková citeľne nebola na maxime fyzických možností. Proti druhému mečbalu spáchala dvojchybu.

Finalistka melbournských grandslamových Australian Open 2014 Cibulková, ktorá sa šplhá nahor po vlaňajšom takmer polročnom zdravotnom výpadku, si pripísala svoj jubilejný 20. úspech vo dvojhre vo Fed Cupe (popri 11 nezdaroch), celkovo má v tejto súťaži štatistiku 21:19.

Dominika Cibulková vyhrala proti Kanade oba svoje zápasy.
Dominika Cibulková vyhrala proti Kanade oba svoje zápasy. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)

Na tomto podklade hrala premiérovo po takmer dvoch rokoch. Wozniaková sa zhoršila na sumárnych 40:12 (v singli 32:11).

Slovenky budú aj v sezóne 2017 hrať v II. svetovej skupine. Kanaďanky do značnej miery aj vinou absencie zranenej finalistky Wimbledonu 2014 Eugenie Bouchardovej klesli do I. skupiny americkej zóny, teda do "III. ligy" v hierarchii.

Stále platí, že držiteľ Fed Cupu 2002 Slovensko naposledy bolo iba v I. skupine euroafrickej zóny v roku 2006. Ešte v apríli 2013 boli Slovenky v Moskve proti Ruskám na prahu prieniku do semifinále svetovej skupiny.

Napokon tesne neuspeli a odvtedy do tohto týždňa inkasovali ešte štyri prehry, pričom v rámci predmetného obdobia dosiahli len jeden triumf minulý rok v apríli v bratislavskom záchranárskom dueli o II. svetovú skupinu proti Švédkam.

V rovnakej fáze znova uspeli.

Kanada je semifinalistom edície 1988. Od februára 2013 do apríla 2014 postúpila z I. skupiny americkej zóny o dve úrovne vyššie až do elitnej osmičky (vtedy ťahala šnúru siedmich víťazstiev), teraz tiež za necelý rok a pol od februára 2015 padla nazad, utrpela štvrtý nezdar v rade.

Figuruje na 14. priečke v hodnotení krajín, Slovensko je na 17. pozícii.

Tím SR čelil záchranárskej výzve po februárovej bratislavskej prehre 2:3 s Austrálčankami v 1. kole II. svetovej skupiny.

Kanaďanky v rovnakej fáze súťaže takisto v domácom prostredí nestačili na Bielorusky (2:3).

V Québec City im aj vtedy chýbala Bouchardová, vo dvojhrách sa predstavili Abandová a Wozniaková.

Slovenky sa druhý raz vo vzájomnej histórii stretli s Kanaďankami predvlani v apríli v spomenutom Québec City a domáce zvíťazili 3:1. Hostky vtedy boli bez Cibulkovej, Magdalény Rybárikovej aj Daniely Hantuchovej.

Vo dvojhrách nastúpili Čepelová a Kristína Kučová, obe prehrali s Bouchardovou, tretí bod (chronologicky prvý) domácim dodala Wozniaková proti Čepelovej.

Už v júli 1997 Slovensko zvíťazilo nad Kanadou na antuke v areáli Slovana Bratislava jasne 5:0 vďaka dvom bodom Kariny Habšudovej aj Henriety Nagyovej a deblovému príspevku Habšudovej s Katarínou Studeníkovou.

V minulosti sa s Kanaďankami stretla aj staršia generácia hráčok. Druhá zľava Katarína Studeníková, druhá sprava Karina Habšudová.
V minulosti sa s Kanaďankami stretla aj staršia generácia hráčok. Druhá zľava Katarína Studeníková, druhá sprava Karina Habšudová. (Autor: TASR)

Slovenky spoznajú svojho súpera na 1. kolo II. svetovej skupiny 2017 (bude sa hrať 11. - 12. februára) v pondelok 20. júna.

Žreb sa uskutoční počas výročného valného zhromaždenia Medzinárodnej tenisovej federácie v chorvátskom Záhrebe.

Hlasy:

/zdroj: RTVS/

Matej Lipták: "Som rád, že sme tento zápas zvládli. Boli sme na základe rebríčkovému postavenia jasnými papierovými favoritmi a vtedy sa nikdy nehrá jednoducho. Kanaďanky síce prišli bez Eugenie Bouchardovej, no majú skúsenú Aleksandru Wouniakovú a mladú Francoise Abandovú. ktorá ma svojimi výkonmi prekvapila. Som rád, že Dominika sa rozohrala. Dnes podala ešte lepší výkon ako proti Abandovvej, išla ako valec. Wozniaková bola po náročnom takmer trojhodinovom dueli proti Schmiedlovej ´ugrilovaná´, v druhom sete vôbec nestíhala, čo Domča dokonale využila."

Dominika Cibulková: "Som veľmi šťastná, že som vybojovala pre Slovensko tretí bod a že nebude rozhodovať štvorhra, ktorá je v posledných rokoch našou slabinou. Cítim veľkú úľavu, už dlho som sa takto netešila so slovenskou vlajkou pri víťaznom kole. Proti Wozniakovej tam v prvom ešte boli dva gemy, v ktorých som bola zbrklá a premotivovaná, no tie ďalšie som zvládla výborne. Hrala som aktívne, súperku som neustále tlačila."

Jana Čepelová: "Začiatok zápasu mi vyšiel veľmi dobre. Súperka sa však postupne do toho dostala, bola rozohratá zo soboty. Škoda koncovky prvého setu. Keby som to dotiahla do tajbrejku, stretnutie sa mohlo vyvíjať úplne ináč. V druhom dejstve to už išlo veľmi rýchlo, prehrávala som 0:4 a už som duel nedokázala otočiť. Abandovej tam všetko padalo, ja som sa naopak trápila na podaní."

Online prenos

Cibulková -Wozniaková

II. set

- Je rozhodnuté! Slovensko zdoláva Kanadu, keď rozhodujúci tretí bod pridala Dominika Cibulková. So svojom súperkou urobila krátky proces, keď ju za 61 minút vyprevadila z kurtu po setoch 6:2, 6:0.

- Už len jediný gem! Slovenka sa v piatej hre druhého setu pri vlastnom podaní trošku trápila, Wozniaková mala aj brejkové výhody, no nakoniec predsa len uchmatla Cibulková aj túto hru a stav je už 5:0.

- Suverénny výkon našej tenistky pokračuje. Opäť brejkla súperku a je tu vedenie 4:0.

- Za deväť minút, čo trvá druhý set si Cibulková vytvorila solídny náskok 3:0. Na podaní je teraz Wozniaková.

- Výborne! Hneď prvý súperkin servis Cibulková  brejkla a vyhráva 2:0.

- Aj úvodný gem získava Dominika Cibulková, keď si udržala svoj servis- 1:0.

- Verme, že druhé dejstvo bude mať podobne úspešný pribeh, ako set č. 1.

I. set

- Prvý set je vybavený za 35 minút a na našu radosť ho získala domáca tenistka v pomere 6:2. Zaujímavosťou je, že doteraz nedala ani jedna hráčka eso, na dvojchyby "vedie" Kanaďanka 2:1.

- Zdalo sa, že sa bude opakovať priebeh zápasu Jany Čepelovej a Wozniaková získa s podaním Cibulkovej aj väčšiu hernú istotu. Cibulková však pokračuje v agresívnej hre a druhýkrát brejkla svoju súperku. V nasledujúcom geme žiadne prekvapenie nepripustila a aj napriek tomu, že musela odvracať brejkbal sa približuje k víťazstvu v I. sete na rozdiel jedného gemu. 5:2.

- Druhé podanie si už kanadská hráčka ku 30 podržala. Opäť bola Dominika aktívna, no ďalší brejk nezískala. Naopak, pri svojom podaní sa Dominika dopustila niekoľkých chýb. Najviac zabolí liftovaný volej, ktorým Cibulková netrafila kurt a dovolila Wozniakovej vziať si späť stratené podanie. 3:2 pre slovenskú hráčku. 

- Zdá sa, že Wozniaková je prekvapená z útočnej hry, ktorou sa prezentuje slovenská tenistka. Hneď prvé podanie Kanaďanky Cibulková brejkla. Následne čistou hrou brejk potvrdila a od začiatku potvrdzuje svoje včerajšie slová o tom, že má po vyhratom zápase viac energie. 

- Cibulková začala zápas výborne. Aktívnou a agresívnou hrou si jednoznačne udržala podanie a vyhráva 1:0.

Zápas sa začal.

Čepelová - Abandová

Hlas (zdroj RTVS):

Matej Lipták: "Som rád, že sme tento zápas zvládli. Boli sme na základe rebríčkovému postavenia jasnými papierovými favoritmi a vtedy sa nikdy nehrá jednoducho. Kanaďanky síce prišli bez Eugenie Bouchardovej, no majú skúsenú Aleksandru Wouniakovú a mladú Francoise Abandovú. ktorá ma svojimi výkonmi prekvapila. Som rád, že Dominika sa rozohrala. Dnes podala ešte lepší výkon ako proti Abandovvej, išla ako valec. Wozniaková bola po náročnom takmer trojhodinovom dueli proti Schmiedlovej "ugrilovaná", v druhom sete vôbec nestíhala, čo Domča dokonale využila."

Jana Čepelová: "Začiatok zápasu mi vyšiel veľmi dobre. Súperka sa však postupne do toho dostala, bola rozohratá zo soboty. Škoda koncovky prvého setu. Keby som to dotiahla do tajbrejku, stretnutie sa mohlo vyvíjať úplne ináč. V druhom dejstve to už išlo veľmi rýchlo, prehrávala som 0:4 a už som duel nedokázala otočiť. Abandovej tam všetko padalo, ja som sa naopak trápila na podaní."

II. set

- Mizériu na podaní potvrdila Čepelová opäť, keď za stavu 2:5 opäť čelila mečbalu. Abandová hneď prvý premenila a skorigovala stav medzi Slovenskom a Kanadou na 2:1. Čepelová nevyhrala fedcupový zápas už tri roky. 

Čepelovej súperka bolo rozohratá v druhom svete ju prevalcovala.
Čepelovej súperka bolo rozohratá v druhom svete ju prevalcovala. (Autor: SITA)

- Slovenská tenistka si ani na tretí pokus neudržala podanie v II. sete. Kanaďanka využila hneď svoj prvý brejkbal pri výhode. Abandová následne nedopodávala zápas a opäť je to o dva brejky. 2:5

- Naša tenistka opäť stratila podanie, no následne re-brejkla svoju súperku. Prehráva stále o jeden brejk, no v týchto chvíľach sme videli, že ani kanadská tenistka nie je neomylná a Slovenka môže stav otočiť. 

- Čepelová stratila hneď svoje prvé podanie v II. sete a následne Abandová aj potvrdila získaný brejk. Kanaďanka hrá o triedu lepšie, slovenskú tenistku k ničomu nepúšťa vyhráva preto už 3:0 v II. sete. 

- Kanadská tenistka začala II. set tam, kde v I. skončila. Pokračuje v agresívnej hre a navyše aj výborne podáva. Svoje podanie si obhájila vyhráva prvý gem druhého setu. 1:0.

I. set

- Tentokrát už Čepelová neľahkú situáciu nezvládla. Nepodávala dobre a jej súperka to využila skvelou ofenzívnou hrou. Vytvorila si setbal a okamžite ho aj využila. Abandová vyhrala I. set 7:5. 

- Slovenská tenistka aj s nožom na krku zvládla svoje podanie, opäť s menšími problémami. Abandová však tentokrát viackrát netrafila kurt a pomohla tak svojej súperke. Pri podaní Kanaďanky došlo k menšej kontroverzii, keď jej prvé eso zápasu musel odobriť rozhodca. Na záver pridala ešte jedno a preto vyhráva 6:5. Rada je opäť na Čepelovej.

- Čepelová podávala s novou raketou a novými loptičkami. Abandová mala ďalší brejkbal, no naša tenistka v dôležitých momentoch našla prvé podanie a aj vďaka prvému esu nestratila druhýkrát podanie a vyrovnala na 4:4. V nasledujúcom geme sa na returne dopustila aj zbytočných chýb. Kanaďanka podávala skvele a vedením 5:4 dostala slovenskú tenistku pod veľký tlak. Čepelová ide podávať s pocitom, že keď stratí podanie, stratí celý I. set.

- Abandová sa citeľne zlepšila na returne a vypracovala si štyri brejkbalové príležitosti. Napriek skvelej defenzíve Čepelovej tú štvrtú premenila na brejk. Následne, i keď s menšími problémami, sa zviezla na úspešnej vlne a brejk potvrdila. Otáča nepriaznivý stav a vedie 4:3. 

- Zatiaľ sledujeme nesmierne útočný tenis od oboch hráčok. Kanadská tenistka jasne ukazuje svoj zámer útočiť aj častým chodením k sieti. Väčšie úspechy však zatiaľ zaznamenáva slovenská tenistka, ktorá potvrdila brejk. Podobnou mincou jej to následne oplatila aj jej súperka, ale nič to nemení na fakte, že výhodu má Čepelová. Vyhráva 3:2 a bude podávať. 

- Čepelová získala gem pri svojom podaní jednoznačne na nulu a vyrovnala stav. Následne vyvinula veľký tlak na neisto podávajúcu Abandovú. Slovenka využila aj dve dvojchyby súperky a otočila stav na 2:1 s brejkom. 

- Síce s menšími problémami, no kanadská tenistka si udržala svoje podanie a vyhráva 1:0.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom: Tesne pred zápasom sa tréner tímu Matej Lipták rozhodol, že do zápasu nezasiahne Schmiedlová, ale Jana Čepelová.

Pred zápasom: Anna Karolína Schmiedlová včera pred novým trénerom vyhrala zápas po dvoch mesiacoch. Zvýšila tým vedenie slovenského tímu na 2:0. 

"Víťazstvo po viac ako dvoch mesiacoch chutí neskutočne. Som veľmi rada, že som ho vybojovala. Bolo načase. Teší ma o to viac, že som ho dosiahla práve doma vo Fed Cupe. Veľmi si to cením. Skôr som dnes bojovala proti sebe, ale musím uznať, že súperka hrala dobre," povedala po zápase Schmiedlová. 

Dvadsaťjedenročná Košičanka Schmiedlová tak môže proti Abandovej rozhodnúť už v tretej dvojhre o triumfe Sloveniek a zotrvaní v "II. lige".

Ak sa jej to nepodarí, nastúpia Cibulková a Wozniaková.

Pred zápasom: Prvý bod pre Slovensko získala Dominika Cibulková, ktorá hrá v poslednej dobe veľmi dobre. V prvom zápase porazila Francoise Abandovú 4:6, 6:3, 6:1. Abandová nahradila zranenú kanadskú jednotku Eugenie Bouchardovú. 

"Bol to veľmi ťažký zápas. Vedela som, že proti Abandovej to bude boj. Prvý zápas na antuke nikdy nie je ľahký, navyše súperka nemala čo stratiť a hrala naozaj veľmi dobre. Dvojhodinový duel dá zabrať, no teraz po víťazstve som plná adrenalínu," vyhlásila po víťaznom dueli Cibulková.

Cibulková svoj zápas vyhrala a potvrdila tak dobrú formu z posledného obdobia.
Cibulková svoj zápas vyhrala a potvrdila tak dobrú formu z posledného obdobia. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)

Pred zápasom: Na záverečnú štvorhru kapitáni Matej Lipták a Sylvain Bruneau nominovali pri piatkovom žrebe programu páry Cibulková, Jana Čepelová, resp. Sharon Fichmanová, Charlotte Robillardová-Millettová.

Majú však nárok na zmeny rovnako ako v prípade singlov. V kádri Sloveniek je aj novicka Tereza Mihalíková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Fed Cup: Slovenky zdolali Kanadu. Rozhodujúci bod pridala Cibulková