Súperi tam ľahšie znášajú prehru. Ihrisko majú medzi dubmi v záhadnom pohorí

(Autor: archív klubu / Jozef Fehér)
Ivan Mriška|2. feb 2021 o 11:45

V blízkosti sú rybníky a hrad.

Mnohé futbalové ihriská sú skutočným unikátom. Niektoré sú výnimočné prírodnou scenériou, umiestnené hlboko v lese, vo vysokej nadmorskej výške, či pod zrúcaninou hradu.

Ďalším dodáva punc výnimočnosti nezvyčajná tribúna. Sportnet ponúka ich príbehy.

„Zaujímavé ihrisko majú v Jelenci. Stojí za dedinou, cestou do rekreačnej osady s rybníkmi. V blízkosti je hrad Gýmeš. Areál je v lesíku, parkuje sa medzi stromami a les je okolo ihriska.

V minulosti sme tam hrali a čo sa týka scenérie, je to balzam na dušu. Potom aj prehru súper ľahšie znáša,“ na zaujímavé ihrisko nás s úsmevom upozornil čitateľ Ivan Vajzer.

O výnimočnosti tohto nevšedného štadióna nám viac prezradil predseda FK FC Jelenec HENRICH RICHTER (44), ktorý je stále aktívnym hráčom.

Do mužstva ho prvýkrát vytiahol v roku 1992 tréner Adam Nagy, po ktorom je futbalový štadión v Jelenci pomenovaný.

Vaše ihrisko zaujalo mnohých fanúšikov a futbalistov. Čakali ste to?

Musím sa priznať, že áno. Ak mám byť úprimný, vôbec ma to neprekvapuje. Ľudia, ktorí k nám prídu po prvýkrát ihrisko obdivujú. A majú prečo.

V čom je iné ako ostatné?

Výnimočnosť nášho ihriska spočíva hlavne v tom, že je umiestnené v lesnom prostredí. Zo všetkých strán ho obkolesujú dubové porasty, ktoré vytvárajú na fanúšikov dojem, že trávia čas v prírode. Z okolia sú očarení.

(Autor: FC Jelenec)

Vraj sa v blízkosti nachádzajú rybníky či hrad?

Áno. Neďaleko je chatová oblasť, jazerá a zrúcanina hradu Gýmeš, ktorý je vzhľadom na svoju ľahkú dostupnosť a nenáročnú túru vyhľadávaným cieľom turistov.

Vďaka tomu, že okolie ihriska obklopuje záhadné pohorie Tribeč, Jelenec je obľúbeným miestom nielen pre fanúšikov futbalu, ale aj milovníkov prírody.

Prečo záhadné?

Hovorí sa, že za posledné desiatky rokov zažilo nejedno, dodnes neobjasnené, zmiznutie ľudí. Miestni obyvatelia o udalostiach veľmi nehovoria, zrejme si nespomínajú.

Koľko fanúšikov k vám chodí na futbal?

Odvíja sa to predovšetkým od výsledkov, predvádzanej hry a v neposlednom rade od súpera.

Zrúcanina hradu Gýmeš.
Zrúcanina hradu Gýmeš. (Autor: archív - HR)

V priemere si tých 100 až 150 ľudí cestu na štadión nájde. Samozrejme, počas turnajov ako sú Pohár starostu obce, Forgách cup a Gýmeš Kids býva počet fanúšikov omnoho vyšší. Príde aj päťsto priaznivcov.

Futbalové prostredie u vás je také krásne, že súperi potom prehru znášajú ľahšie. Je to pravda?

To je skôr otázka do radov našich súperov. Ale možno kúsok pravdy na tom bude, keďže s väčšinou máme veľmi dobré vzťahy.

A to aj napriek tomu, že u nás v Jelenci sa príliš často nevyhráva (smiech).

Vraj je prostredie pri ihrisku balzamom na dušu?

Jednoznačne, teda aspoň pre mňa určite. Vďaka nemu sa tu cítia ľudia dobre a odchádzajú domov pozitívne naladení. A na štadión sa radi vracajú.

Aké máte momentálne ambície?

Keďže žijeme dobu akú žijeme, momentálne je o cieľoch ťažko hovoriť. Všetci čakáme, kedy sa spolu opäť stretneme a budeme sa tešiť z futbalu aj na ihriskách.

Ak sa mám vyjadriť z dlhodobého hľadiska, prvoradou ambíciou klubu je stavať mužstvo dospelých na domácich hráčoch a vlastných odchovancoch.

Majú aj krásnu tribúnu.
Majú aj krásnu tribúnu. (Autor: archív klubu)

Doplnení môžu byť o hráčov z blízkeho okolia, ktorí prinesú vyššiu kvalitu a zapadnú nielen herne, ale aj ľudsky a charakterovo.

V poslednej dobe sa nám to celkom darí.

Koľko rokov má váš klub a aké najväčšie úspechy ste dosiahli?

Vznikol začiatkom šesťdesiatych rokov a jeho prvou oficiálnou súťažnou sezónou bol ročník 1962/63, v ktorej obsadil tretie miesto v tabuľke IV.C triedy okresu Nitra.

Súčasný areál futbalového štadióna bol daný do užívania v roku 1976, čo je zhodou okolností rok môjho narodenia. Vnímam to ako určitú symboliku a preto beriem toto prostredie ako môj druhý domov.

Najväčšími úspechmi nášho klubu v novodobej histórii a po premenovaní názvu z TJ Družstevník Jelenec na FC Jelenec, boli tri postupy do Majstrovstiev okresu v sezónach 2003/04, 2008/09 a 2014/15 (ako víťazi II.B triedy).

V sezóne 2008/09 vyhral svoju súťaž aj tím dorastu a v sezóne 2001/02 i žiaci.

Komu ďakujete za fungovanie klubu?

Obecnému úradu na čele so starostom Ivanom Vargom, ktorý dlhé roky zabezpečoval chod klubu a je nám nápomocný vo všetkých smeroch.

Ďalej nemôžem opomenúť ani ľudí okolo Anet Labantovej, ktorá je spolu s Markusom Šinkom, Mariánom Frankom a Adriánom Kukučkom, hlavnou hybnou silou našej futbalovej akadémie Jelenec Academy, kde sa títo tréneri venujú deťom v rôznych vekových kategóriách (U9, U11, U13, U15).

Druhý zľava predseda Henrich Richter a napravo starosta obce Ivan Varga.
Druhý zľava predseda Henrich Richter a napravo starosta obce Ivan Varga. (Autor: archív - HR)

Vítané sú u nás nielen deti z Jelenca, ale aj z okolia, kde takéto tímy nemajú.

O chod štadióna sa príkladne stará hospodár František Borbély, ktorý nám celoročne pripravuje ihrisko na domáce zápasy.

Chceli by ste ešte niečo dodať?

Za podporu ďakujeme všetkým fanúšikom a ľuďom, ktorí nám pomáhajú a podieľajú sa na fungovaní klubu.

V prvom rade patrí poklona súčasnému trénerovi A-mužstva Mariánovi Koreňovi, vďaka ktorému je v našom tíme veľmi dobrá atmosféra.

Chalani sa na zápasy tešia a chodia na tréningy s radosťou a vo veľkom počte. Nesmierne ma to teší, snáď to vydrží čo najdlhšie.

Mám radosť aj z toho, že sa mi k futbalu podarilo pritiahnuť moju dcéru Nelu, ktorá je zdravotníčkou mužstva a aj vďaka nej ma futbal stále tak baví.

Henrich Richter (v žltom) aj ako hráč.
Henrich Richter (v žltom) aj ako hráč. (Autor: archív - HR)

Mojim najväčším snom je vybudovanie zavlažovacieho systému, keďže kvalita trávnika je dlhodobým problémom hracej plochy.

Pevne verím, že s podporou starostu obce a poslancov obecného zastupiteľstva sa nám to podarí. A že ešte viac zútulníme náš spoločný futbalový stánok.

FC Jelenec.
FC Jelenec. (Autor: archív klubu / Jozef Fehér)

Možno aj vaše futbalové ihrisko je niečím výnimočné.

Dajte nám o ňom vedieť!

Tipy na výnimočné futbalové ihriská alebo ich fotografie posielajte na futbalnet@sportnet.sk alebo na 0949014788 (WhatsApp, Viber)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Súperi tam ľahšie znášajú prehru. Ihrisko majú medzi dubmi v záhadnom pohorí