Favoriti maratónu sú v Košiciach. Myslia na rekordy, prémie sú pripravené

Favoriti pred štartom 96. ročníka MMM.
Favoriti pred štartom 96. ročníka MMM. (Autor: Korzár/ Judita Čermáková)
Patrik Fotta, Judita Čermáková|4. okt 2019 o 17:30

Mužský top výkon je z roku 2012.

MMM 2019 - predstavenie bežcov: fotogaléria

5.10.2019

KOŠICE. Všetci favoriti 96. ročníka Medzinárodného maratónu mieru sú už v Košiciach a pripravení zabojovať o pokorenie traťového rekordu, ktorý má hodnotu 2:07:01 z roku 2012.

Organizátori už dolaďujú posledné detaily tak, aby bolo v prvú októbrovú nedeľu všetko stopercentne pripravené.

Účastníci a diváci pozorne sledujú vývoj počasia, ktoré by malo byť chladnejšie, okolo desať stupňov, no pozitívom je nízka pravdepodobnosť dažďa.

Vlčákovej pomôže s tempom Pástor

Zo zahraničných pretekárov majú najlepšie osobné rekordy Samuel Kiplimo Kosgei (2:06:53), Hillary Kipsambu (2:07:20) a Shumet Akalnew Mengistu (2:08:50).

Slovenskí mužskí favoriti budú Tibor Sahajda a Jozef Urban.

Spomedzi Sloveniek majú na maratónskej trati najväčšie ambície Silvia Schwaiger, Petra Pastorová a Lucia Vlčáková, ktorá je najmladšou zo spomínanej trojice a na MMM bude bežať vôbec prvýkrát.

„Príprava mi vyšla veľmi dobre. Ciele mám najvyššie, určite chcem bežať rýchlo, ale netrúfam si predpovedať konkrétny čas. Rada by som si zlepšila osobák, ktorý mám 2:51:54. Uvidíme, či sa mi to podarí. Najväčšou favoritkou zo Sloveniek bude jednoznačne Silvia Schwaiger, ale každá môže bežať rýchlo a na trati sa môže stať čokoľvek,“ povedala Lucia Vlčáková, ktorej by sa mal o tempo starať Imrich Pástor.

„Pred pár dňami sme sa dohodli, že by mi pomohol držať tempo približne do polmaratónu. Pred dvoma týždňami som sa vrátila zo sústredenia v Tatrách a sama som zvedavá, ako sa mi podarí pretaviť všetko, čo som doposiaľ natrénovala.“

Prémie už majú pripravené

Prémie sa v porovnaní s minulými ročníkmi zvýšili a organizátori veria, že budú pre elitných bežcov dostatočnou motiváciou.

„Už roky platí, že prémie sú štruktúrované tak, aby sme odmeňovali čo najkvalitnejšie výkony. Prostriedky pripravené sú a vyplatíme ich všetkým, ktorí si ich podľa cieľového času zaslúžia,“ skonštatoval riaditeľ MMM Branislav Koniar, ktorý vo štvrtok oslávil okrúhlych 60 rokov.

„Oslava ešte nebola, prvá zátka šampanského môže padnúť v nedeľu večer po pretekoch a potom si rozložím sily a pokúsim sa stretnúť so všetkými, ktorých mám rád. Neplánujem ale nič kolosálne ani mnohopočetné. Radšej to oslávim na dva alebo trikrát.“

S pribúdajúcimi rokmi získava pri organizovaní najstaršieho maratónu v Európe jeho šéf bohaté skúsenosti.

„V počítači mám uložené archívne veci z predošlých asi pätnástich až dvadsiatich rokov. V tých časoch bol svet jednoduchší, menej upätý a menej bojazlivý. Teraz sme v opačnom móde a všetko je stále náročnejšie. Keď sme v 90. rokoch robili maratón pre zhruba 500 ľudí a teraz pre takmer 15-tisíc, maratónsky projekt sa posunul niekde úplne inde,“ skonštatoval Koniar.

Najvyššia prémia je 22-tisíc eur

Výška prémie závisí od víťazného času. Najvyššia je 22 000 eur, len v prípade času pod 2:07 h, čo by bol i traťový rekord.

Za čas pod 2:08 h je odmena 16-tisíc, pod 2:10 ešte 12-tisíc a za akýkoľvek výkon nad 2:10 h desaťtisíc eur.

Rovnaké prémie sú vypísané pre ženy, akurát výkonnostné méty sú iné. Maximálna suma 22-tisíc je za čas pod 2:22 h, potom nasledujú hranice 2:23 a 2:25 h.

Informoval web Slovenského atlatického zväz.

(sita)

Myslia na traťové rekordy

Na víkendovom 96. ročníku Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach chcú elitní zahraniční vytrvalci zaútočiť na rekordné traťové časy (muži 2:07:01 h, resp. ženy 2:27:16).

Jedným z hlavných favoritov je Samuel Kiplimo Kosgei, ktorý má z Afričanov najlepší osobný rekord a pred štyrmi rokmi si vo východoslovenskej metropole vybojoval prvenstvo v čase 2:07:07.

"Trúfam si zopakovať víťazstvo a zabehnúť ešte lepšie," s úsmevom odvetil Kosgei na piatkovej tlačovej konferencii.

V kategórii žien sú hlavnými favoritkami Keňanky Chemtai Rionotukeiová (osobný rekord 2:26:30 h) a Kumeshi Sichala Deressová (2:28:42) a víťazka tohtoročného maratónu v Castellóne Lelelem Berha Yachemová z Etiópie (2:28:52).

"V predchádzajúcich dvoch ročníkoch ženy zlepšili traťový rekord v Košiciach. Lelelem i Kumeshi už tento rok podali dobré výkony, ale taktika v ženských pretekoch je v maratóne ťažko predvídateľná. Chceme, aby sa to v oboch kategóriách rozbehlo na úrovni traťových rekordov, čo je u mužov polmaratón za 1:03:30 a u žien 1:13 - 1:13:30 h," poznamenal riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Čestným hosťom je legenda

Čestným hosťom MMM je Nórka Ingrid Kristiansenová. Jednej z najlepších bežkýň svetovej histórie je tento rok venovaný projekt Po stopách maratónskych legiend.

"Je pre mňa veľkou cťou byť súčasťou najstaršieho maratónu v Európe. Pred 30 rokmi som vyhrala Newyorský maratón, mojimi výsledkami z tých čias by som dokázala konkurovať aj súčasným špičkovým bežkyniam," povedala Kristiansenová, ktorá sa v Košiciach predstaví v rámci minimaratónu a ako posledná členka juniorskej štafety.

"Moju maratónsku kariéru som ukončila pred dvadsiatimi rokmi. Keby som behala maratóny aj teraz, tak by som ho chcela zabehnúť do troch hodín, mojím snom by bol čas 2:58 h," prezradila 63-ročná Nórka, ktorá ako prvá atlétka v histórii dokázala získať titul majsterky sveta na všetkých povrchoch, teda na dráhe, ceste i v krose.

Zároveň bola prvou ženou, ktorá zabehla 5000 metrov v čase pod 15 minút a jej čas 2:21:06 z Londýna 1985 bol neprekonaný dlhých 13 rokov.

Práve v Londýne sa stala takmer nesmrteľnou, keď maratón nad Temžou dobyla celkom štyrikrát (1984, 1985,1986, 1988) a triumfovať dokázala i v Bostone (1985, 1988), Chicagu (1986) a New Yorku (1989).

Za najväčší úspech jej dráhovej kariéry môžeme považovať zlatú medailu a titul majsterky sveta v behu na 10 000 metrov z Ríma v roku 1987.

Jej cesta a príchod do Košíc súvisí aj s ďalším významným faktom.

Práve v nedeľu 6. októbra vzíde jubilejná 40. ženská víťazka MMM, ktorá bude poctená gratuláciou z rúk legendy svetového maratónu.

(sita)

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Favoriti maratónu sú v Košiciach. Myslia na rekordy, prémie sú pripravené