Prečo sa hrá v decembri, koľko to stálo a sú ešte vstupenky? Všetko o MS v Katare

Prvý raz v histórii budú futbalové MS na Blízkom východe a prvý raz v islamskej krajine.
Prvý raz v histórii budú futbalové MS na Blízkom východe a prvý raz v islamskej krajine. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|16. nov 2022 o 06:00

Otázky a odpovede k MS vo futbale 2022 v Katare.

BRATISLAVA. O niekoľko dní sa v Katare začne najsledovanejšie športové podujatie tohto roka – majstrovstvá sveta vo futbale.

Ešte nikdy v histórii sa nekonal šampionát v zime. Prinášame odpovede na viaceré otázky v súvislosti s majstrovstvami sveta. 

Rozpis zápasov MS vo futbale 2022.pdf
Skupiny MS vo futbale 2022.pdf

Prečo sa MS vo futbale konajú v Katare?

Voľby dejiska MS 2018 a 2022 sa uskutočnili v decembri 2010. O turnaj sa uchádzali Austrália, Japonsko, Katar, Kórejská republika a USA.

O usporiadateľovi hlasujú členovia výkonného výboru FIFA. Vo voľbách hlasovalo 22 členov (ďalší 2 členovia VV boli pre podozrenia z korupcie suspendovaní - pozn. red.).

Favoritom na usporiadanie MS 2022 bolo USA. O futbalový šampionát sa zasadzoval aj vtedajší americký prezident Barack Obama. USA mali najlepšiu kandidatúru. Súperi sa im nemohli vyrovnať.

Katar však v zákulisí podplácal členov výkonného výboru a získal ich hlasy výmenou aj za ďalšie výhody. Vo finále hlasovania vyhral Katar nad USA pomerom hlasov 14:8.

Dnes je dokázané, že organizovanie šampionátu si Katar kúpil. Prípad vyšetrovala aj americká FBI. O korupcii vo FIFA natočil štvordielny dokument Netflix.

Prečo sa šampionát koná v novembri a v decembri? 

Tradičným termínom MS je prelom júna a júla. V minulosti sa konal šampionát aj v máji. V týchto mesiacoch je však v Katare extrémne horúco. Teploty presahujú 40 stupňov Celzia. V takých podmienkach je nemožné pomýšľať na futbalový zápas. Celý turnaj preto presunuli na november a december, keď teplota klesá na 25 až 30 stupňov. 

Na štadiónoch aj tak bude klimatizácia, čo výrazne navýšilo náklady na ich vybudovanie.

Bude hrať na majstrovstvách aj Slovensko?

Slovenská reprezentácia v kvalifikácii neuspela. V H-skupine vyhrali futbalisti len tri zápasy z desiatich. So ziskom 14 bodov obsadili 3. priečku. Priamy postup si vybojoval víťaz skupiny Chorvátsko.

Z druhej priečky malo do baráže postúpiť Rusko. Ale po začiatku vojny na Ukrajine Rusov z baráže bez náhrady vylúčili. Slováci postúpili na MS v ére samostatnosti jediný raz v roku 2010. 

Aký je formát turnaja?

Na majstrovstvách sa predstaví 32 krajín. Vyžrebovali ich do ôsmich štvorčlenných skupín. Z nich postúpia do vyraďovacej časti dva najlepšie tímy. Titul majstrov sveta obhajujú Francúzi. Počas základnej fázy sa budú hrať štyri zápasy denne.

Zápasy skupinovej fázy sa budú začínať o 11.00, 14.00, 17.00 a 20.00 stredoeurópskeho času. Turnaj odštartuje 20. novembra o 17.00 h zápasom Katar – Ekvádor.

Skupiny a pavúk MS vo futbale 2022.
Skupiny a pavúk MS vo futbale 2022. (Autor: SofaScore.com)

Má turnaj maskota?

Áno. Maskotom turnaja je La'eeb, čo v arabčine znamená talentovaný hráč. Je to fiktívna bytosť, ktorá pripomínať gutru, pokrývku hlavy, ktorú nosia muži z Kataru a celého Arabského polostrova.

Podľa organizátorov majstrovstiev sveta v Katare a marketingového tímu, ktorý ho navrhoval, La'eeb nemá pevnú identitu.

„Ide o zábavnú, nebojácnu postavu, ktorá pochádza z paralelného sveta, kde žijú všetci turnajoví maskoti. La'eeb môže byť výplodom vašej fantázie. Je tým, kým ho chce mať futbalový fanúšik,“ uvádza oficiálna stránka FIFA.

Ktorí favoriti nepostúpili na MS?

Z baráže nepostúpili aktuálni majstri Európy Taliani, ktorých vyradilo Severné Macedónsko. Kvalifikácia sa nevydarila ani Kolumbii, Švédsku, Nigérii a v baráži neuspeli ani futbalisti Ukrajiny. 

Dajú sa ešte zakúpiť vstupenky na zápasy? 

Vstupenky na niektoré zápasy sú stále k dispozícii. Od 18. októbra FIFA otvorila poslednú fázu predaja vstupeniek.

Vstupenky sa predávajú pod stránkou FIFA.com. V Dauhá sa dajú zakúpiť v Main Ticketing Centre. Ceny na zápasy sú od 11 do 1100 dolárov. 

Ak chcete cestovať na MS, pripravte sa na vysoké náklady. V Katare je extrémne drahé najmä ubytovanie, cena na noc vyjde na stovky eur.

Bude počas MS v Katare povolený alkohol? 

Katar je konzervatívny islamský štát a islam konzumáciu alkoholu zakazuje. Počas MS však budú v okolí štadiónov fanzóny, kde sa bude dať kúpiť pivo. Platí však zákaz ísť s ním na štadión a rovnako je zakázané popíjať v uliciach. Fanzóna s možnosťou zakúpiť pivo bude v centre Dauhá. 

V luxusných hoteloch majú vyčlenené zóny pre turistov, kde im podávajú alkohol. Ten je v Katare drahý. Pivo stojí 8 až 10 eur. Počas MS môže byť alkohol ešte drahší.

Počas MS však zrejme nebudú v Katare žiadne oslavy ani pitky. Viaceré krajiny vydali pre svojich fanúšikov manuály, aby vedeli, za čo všetko im hrozia tresty.

Prečo sú MS v Katare také kontroverzné? 

Okrem toho, že krajina nemá futbalovú tradíciu a nemala ani infraštruktúru na takéto podujatie, je v Katare extrémne teplo a emirát je známy porušovaním ľudských práv. V súvislosti s MS si najal agentov, ktorý pre Katar robili špionáž funkcionárov FIFA.

Na výstavbu štadiónov, hotelov a metra minul Katar až 200 miliárd dolárov. Žiadne športové podujatie v histórii nestálo viac peňazí. 

Pri výstavbe infraštruktúry zomreli tisícky migrantov, ktorí pracovali v neľudských podmienkach. Organizácie ako Humans Rights Wtach a Amnesty Internatiional upozorňujú na porušovanie ľudských práv v Katare dlhodobo. 

Akú prémiu získa víťazný tím?

Titul majstra sveta má pre hráčov vyššiu cenu ako samotná prémia. FIFA však tímy na turnaji odmeňuje. Na prémiách rozdelí 440 miliónov dolárov.

Majster sveta si rozdelí 42 miliónov, zdolaný finalista 30 miliónov. Tím na 3. mieste 27 miliónov, tím na štvrtom 25 miliónov. Už za postup do semifinále je vyššia prémia akú získal majster sveta v roku 2006 v Nemecku.

Celkové tržby FIFA v súvislosti s MS 2022 však dosiahnu až 4,6 miliardy dolárov.

Na akých televíznych kanáloch sa dajú sledovať zápasy? 

Vysielacie práva na majstrovstvá má RTVS a bude vysielať zápasy na kanáli ŠPORT. Odvysielať by mali všetky zápasy. Komentovať ich budú Marcel Merčiak, Ľuboš Hlavena a Peter Zagiba. V štúdiu ich doplnia experti Ladislav Borbély, Marián Zeman a Peter Ďuriš.

"Prísľub na spolukomentovanie niektorých zápasov dali aj Marek Hamšík či Martin Škrtel, ktorí by sa mali objaviť v našom štúdiu,“ povedal riaditeľ Sekcie športu Ján Žgravčák.

Pred štvrťfinále vycestuje štáb priamo do Kataru, odkiaľ budú komentované priame prenosy a RTVS ponúkne divákom aj živé moderátorské vstupy a reportáže. RTVS pripravila okrem priamych prenosov aj štúdio k MS, každý deň bude vysielať zostrihy zápasov.

Zápasy bude vysielať aj Česká televízia aj TV Nova. ČT odvysiela 46 zápasov (32 exkluzívne, 14 ako zdieľaných zároveň s Novou). Nova odvysiela 32 zápasov (18 exkluzívne, 14 zdieľaných s ČT). 

Sportnet.sk ponúkne všetky zápasy naživo ako online prenosy.

Bude na turnaji slovenský rozhodca? 

Slovensko na turnaji nebude mať zastúpenie ani medzi rozhodcami. Naposledy na MS pískal Ľuboš Micheľ ešte v roku 2006. Patril medzi európsku špičku, z pohľadu slovenských rozhodcov bol fenomén. 

Prvý raz v histórii však budú na MS rozhodovať ženy. Tri budú v pozícii hlavného rozhodcu: Francúzka Stéphanie Frappartová, Salima Mukansangová z Rwandy a Jošimi Jamašitová z Japonska.

MS vo futbale 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Prečo sa hrá v decembri, koľko to stálo a sú ešte vstupenky? Všetko o MS v Katare