Katarský šejk ich ignoroval. Na MS budú pískať ženy, Slovensko má s nimi problém

Francúzska rozhodkyňa Stephanie Frappartová pred zápasom Ligy majstrov.
Francúzska rozhodkyňa Stephanie Frappartová pred zápasom Ligy majstrov. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|13. nov 2022 o 07:00 (aktualizované 1. dec 2022 o 10:02)

Micheľ bol fenomén, slovenský rozhodca na šampionáte chýba.

AKTUALIZÁCIA: Stéphanie Frappartová bude pískať zápas Kostarika - Nemecko ako prvá žena v histórii mužských majstrovstiev sveta.

BRATISLAVA. Ženy to v islamských krajinách, ako je trebárs Katar, nemajú vždy jednoduché.

Pred niekoľkými rokmi by sa na Arabskom polostrove nedostali na športové podujatie ani ako diváčky na tribúny. Dnes, na majstrovstvách sveta, budú futbalisti hrať tak, ako ony budú pískať.

Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) sa podaril zaujímavý kúsok. Na zoznam arbitrov pre svetový šampionát sa totiž dostalo až šesť žien, z toho tri budú mať píšťalku.

Pred rokom sa pritom katarský šejk na MS klubov postaral o škandál, keď ako jediný nepodal ruku rozhodkyniam po finálovom dueli.

Čo sa dočítate v téme:

  • Ako reagovali na rozhodkyne Pierluigi Collina či katarský šejk?
  • Prečo na MS do Kataru necestuje žiadny slovenský rozhodca?
  • Ako na to reaguje šéf rozhodcovskej komisie Marián Ružbarský?
  • Vychová Slovensko aj rozhodkyňu, ženu?
  • V čom budú mať videorozhodcovia uľahčenú prácu?

Ženy v Katare dodnes čelia „hlbokej diskriminácii“, uviedla to v minuloročnej správe ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch.

O rovnoprávnosti môžu snívať, a to na akejkoľvek úrovni. Ak chcú cestovať, študovať na univerzite v zahraničí alebo pracovať v štátnej správe, musia najprv dostať povolenie od svojho partnera alebo mužského rodinného príslušníka.

Tiež sa nikdy nemôžu stať primárnymi zákonnými zástupkyňami svojich detí. A to ani v prípade rozvodu alebo úmrtia otca detí.

Nosiť oblečenie, ktoré odhaľuje nohy, chrbát či ramená, je nepredstaviteľné. Neodporúča sa dokonca ani zahraničným turistkám.

Pre prvý šampionát v arabskom svete, kde by Katarčania chceli prezentovať najmä svoju vlastnú kultúru, je teda nominácia rozhodkýň pomerne kontrastný krok.

Ženy v Katare

Aj preto sa Francúzka Stéphanie Frappartová, Salima Mukansangová z Rwandy a Jošimi Jamašitová z Japonska možno stanú pre Katarčanky idolmi či symbolmi boja za ženské práva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Katarský šejk ich ignoroval. Na MS budú pískať ženy, Slovensko má s nimi problém