Ako Katar získal MS? Na úplatky minul milióny a použil aj francúzskeho prezidenta

Šéf kandidatúry Kataru šejk Mohammed bin Chalifa Al Thani (vľavo) s prezidentom FIFA Seppom Blatterom.
Šéf kandidatúry Kataru šejk Mohammed bin Chalifa Al Thani (vľavo) s prezidentom FIFA Seppom Blatterom. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|20. okt 2022 o 13:30

Voľby dejiska MS 2022 sú príbehom o moci a korupcii.

BRATISLAVA. Všetko je na predaj. Vždy je to len otázka ceny. Niekedy sa môže cena vyšplhať závratne vysoko. Ukazuje sa však, že vždy sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní ju zaplatiť. 

Majstrovstvá sveta vo futbale v Katare sú príbehom o tom, že kúpiť si dnes môžete skutočne všetko, ak máte na účte dostatočný počet núl za jednotkou. 

Malý emirát na Arabskom polostrove získal v roku 2010 právo usporiadať majstrovstvá sveta vo futbale. Tvrdiť, že to bolo nečakané, neodráža dostatočne realitu. Bol to neuveriteľný šok. 

Ako mohla vo voľbách zvíťaziť krajina, ktorá nemá infraštruktúru, štadióny, nemá futbalovú tradíciu, je známa nedodržiavaním ľudských práv a v lete je tam viac ako 40-stupňová páľava? 

Britský Guardin napísal po voľbách, že väčší zmysel by dávalo, ak by sa šampionát uskutočnil v Grónsku.

Katar bol outsiderom volieb. Do poslednej chvíle na verejnosti nič nenasvedčovalo tomu, že by práve tam mali najlepší hráči sveta tri týždne bojovať o najcennejšiu futbalovú trofej.

Veľkým favoritom boli Američania. 

Prišli s prepracovavým projektom, šampionát v minulosti hostili a turnaj v tejto krajine by neotváral podobné otázky, ako v prípade Kataru. Jedným z ambasádorov ich kandidatúry bol bývalý americký prezident Bill Clinton.

Katar obehol súpera na cieľovej rovinke

Vtedajší prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Joseph Blatter tvrdil, že ešte dva týždne pred voľbami dejiska mala kandidatúra USA vo výkonnom výbore väčšiu podporu. 

Keď v deň volieb otváral obálku, vedel, že víťazom nie je USA. Pre istotu do nej nahliadol, ale meno víťaza mohol oznámiť aj bez toho.  

Po vyhlásení dejiska šampionátu zavládlo v sále, kde boli najvplyvnejší ľudia z futbalu, ale aj prominentní politici, ticho. Uprostred šoku o to viac vynikla malá skupinka katarského tímu, ktorá spontánne oslavuje. 

Víťazstvo Kataru je jedným z najväčších prekvapení pri voľbách dejiska futbalových šampionátov. Vo finále hlasovania zdolal Katar USA 14:8. 

Blatter pre Financial Times v roku 2015 vravel, že vo výkonnom výbore bola dohoda. Šampionát 2018 malo dostať Rusko, čo sa aj naplnilo, a MS 2022 mali získať USA.

„Všetko bolo v poriadku, až kým sa do toho nezaplietol bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a nestretol sa s katarským princom. Potom sa všetko zmenilo,“ vraví Blatter. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Ako Katar získal MS? Na úplatky minul milióny a použil aj francúzskeho prezidenta