Hamilton ostal šokovaný. Mercedes viní z prehry zlý počítačový program

Lewis Hamilton neudržal líderskú pozíciu a v Austrálii sa musel uspokojiť s druhým miestom.
Lewis Hamilton neudržal líderskú pozíciu a v Austrálii sa musel uspokojiť s druhým miestom. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|26. mar 2018 o 09:01

Sebastian Vettel vyhral úvodné podujatie sezóny F1 v Austrálii.

BRATISLAVA. Počas úvodného víkendu novej sezóny Formuly 1 na okruhu v austrálskom Melbourne bol Lewis Hamilton (Mercedes) jednoznačne najrýchlejším jazdcom.

V úvodnej kvalifikácii na Veľkú cenu Austrálie dosiahol traťový rekord. Tridsaťtriročný Brit si pripísal na konto 74. pole position v kariére a rekordnú siedmu v Albert Parku v Melbourne.

Líderskú pozíciu si udržiaval aj počas samotnej Veľkej ceny. On i celý jeho tím sa sústredil na to, aby sa dostal do cieľa. Ako víťaz. Bolo to pravdepodobné.

Napokon však VC Austrálie vyhral Nemec Sebastian Vettel (Ferrari), ktorý štartoval z tretej pozície. Čo sa stalo? Pomohlo aj šťastné prezutie pneumatík.

Kvôli vozidlám tímu Haas stojacim na ceste zaplo vedenie pretekov virtuálne bezpečnostné auto. Všetci súťažiaci museli spomaliť. Vtedy Vettel vošiel do boxov a vyšiel tesne pred Hamiltonom. Ten bol šokovaný. On mal smolu. V boxoch už bol.

Brit nechápal. Jeho tím ho nevaroval na blížiaceho sa súpera. Keby sa to Mercedesu podarilo, Hamilton mohol lepšie taktizovať. Zrýchliť. Udržiavať náskok.

Po pretekoch Mercede už aj našiel vinníka. Počítačový program, ktorý prepočítava vzdialenosti medzi jazdcami. "Mysleli sme si, že máme tri sekundy rezervu, musíme zistiť, kde nastala chyba," povedal šéf stajne Mercedes Toto Wolff v rozhovore pre televíznu stanicu Sky Sport.

Citoval ho aj český web iDnes.

Veľká cena Austrálie (fotogaléria): fotogaléria

26.3.2018

"Myslím, že máme problémy so systémami. Potrebovali sme pätnásť sekúnd a mali sme dvanásť. Systém nesprávne vypočítal odstup, ktorý sme potrebovali k udržaniu vedenia.

To sa nám ešte nikdy nestalo. Podľa systému si mal Lewis udržať vedenie, keď sme sa však pozreli na obrazovku, nebol prvý," pokračoval Wolff.

Hamilton nebol nadšený, že skvelo odštartované preteky nedoviedol do víťazného konca.

"Keby mi tím dal vedieť, zaplnil by som medzeru. Nepovedali mi, čo sa stalo, takže neviem, čo si mám o tom myslieť. Napriek tomu sme prežili skvelý víkend," reagoval Hamilton v rozhovore po pretekoch.

Druhý jazdec Valtteri Bottas kvôli nehode v kvalifikácii štartoval z pätnásteho miesta. Napokon skončil ôsmy.

"Dnes aj včera sme dostali facku. Príliš to nezodpovedá predpovediam, že pokojne vyhráme dvadsať pretekov," dodal Wollf.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Hamilton ostal šokovaný. Mercedes viní z prehry zlý počítačový program