Prišiel pred hráčov Slavie a pokľakol. Angličania velebia gesto Lacazetta

Alexandre Lacazette a jeho gesto pred zápasom Slavia Praha - Arsenal.
Alexandre Lacazette a jeho gesto pred zápasom Slavia Praha - Arsenal. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, SITA|16. apr 2021 o 11:30 (aktualizované 16. apr 2021 o 11:51)

Slavia odmietla pokľaknúť.

BRATISLAVA. Futbalisti Slavie Praha opäť nepokľakli na znak podpory boja proti rasizmu. Futbalisti rovnakým gestom upozorňujú na problém pred každým zápasom v európskych pohárových súťažiach či anglickej Premier League. Gesto súvisí s hnutím Black lives matter (BLM).

Hráči českého majstra majú svoj štýl. Pochytajú sa okolo pliec a vyjadrujú rovnaké myšlienky ako ostatní.

Podobne k situácii pristupuje aj česká reprezentácia. Hráči stoja, no ukazujú prstom na ľavý rukáv na drese k nápisu "UEFA Respect".

Program Európskej futbalovej únie (UEFA) sa zaoberá aj témou rasizmu či ďalšími prejavmi neznášanlivosti.

České gesto zatiaľ vo svete neprijali s pochopením. Na sociálnej sieti sa mylne šíria fámy, že Slavia či česká reprezentácia nechce odsudzovať rasizmus.

Pred zápasom Európskej ligy na ihrisku Slavie Praha spravil svojské gesto francúzsky útočník Alexandre Lacazette. Pokľaknúť prišiel priamo pred zverencov Jindřicha Trpišovského.

Hráči Slavie majú svoju povesť pošramotenú od predchádzajúceho kola Európskej ligy. Obranca Ondřej Kúdela dostal 10-zápasový trest od UEFA za údajnú rasistickú urážku, ktorú mal adresovať počas zápasu Glenovi Kamarovi z Glasgow Rangers.

Útočník Arsenalu mal svoj krok vopred premyslený a odkonzultovaný so spoluhráčmi, trénermi či tureckým rozhodcom Cüneytom Cakirom.

"Myslím si, že to bolo správne gesto. Hráči ma pred zápasom informovali, že to chcú urobiť a ja som im vravel, že majú moju podporu. Rovnako nás podporili aj rozhodcovia a zástupcovia UEFA," cituje anglický Daily Mail trénera Arsenalu Mikela Artetu.

Lacazettov čin mal veľký ohlas aj u anglických fanúšikov. Tí zahltili sociálne siete podpornými a obdivnými statusmi. 

"Obrázok kľačiaceho Lacazetta pred hráčmi Slavie bol silnejší ako 1000 slov," napísal Daily Mail.

"Husia koža z Lacazetta. Už v tomto momente sme ten zápas vyhrali. Skvelé kapitán," napísal jeden z fanúšikov Arsenalu. "Páči sa mi jeho odvaha pokľaknúť pred hráčmi súpera. Úctyhodné gesto," dodal ďalší prívrženec anglického tímu.

Podobná scéna s pokľaknutím jedného z dvoch súperov sa naskytla už pred prvým zápasom konfrontácie Arsenalu so Slaviou pred týždňom v Londýne.

Český klub vydal v tejto súvislosti nasledovné vyhlásenie: "Slavia je medzinárodný a multikultúrny klub, ktorý plne podporuje program UEFA v boji proti rasizmu aj ďalším prejavom neznášanlivosti, xenofóbie a antisemitizmu. Túto podporu sme vyjadrili spoločným objatím našich hráčov. Slavia povedala rasizmu jasné nie. Nedávno sme nakrútili aj video zamerané proti rasizmu."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Prišiel pred hráčov Slavie a pokľakol. Angličania velebia gesto Lacazetta