Arsenal porazil Valenciu a s prehľadom postúpil do finále Európskej ligy

Alexandre Lacazette oslavuje gól do siete Valencie.
Alexandre Lacazette oslavuje gól do siete Valencie. (Autor: Alberto Saiz TASR/AP)
TASR|9. máj 2019 o 23:11

Duel medzi Chelsea a Eintrachtom rozhodli penalty.

BRATISLAVA. Dvojité anglické finále v pohárovej Európe. Tohtosezónna edícia futbalovej Európskej ligy UEFA prinesie v súboji o titul rovnaké národnostné zloženie ako Liga majstrov.

Rozhodli o tom štvrtkové odvety semifinále druhej najprestížnejšej pohárovej súťaže v Európe, po ktorých do záverečného merania síl postúpili hráči anglických tímov Arsenal Londýn a FC Chelsea.

Kým Arsenal vyhral vo Valencii pohodlne 4:2 (prvý zápas 3:1), Chelsea zdolala nemecký Eintracht Frankfurt až v penaltovom rozstrele po triumfe 4:3.

V riadnom hracom čase a predĺžení sa duel skončil remízou 1:1 rovnako ako v prvom meraní síl vo Frankfurte.

Anglické tímy tak nadviazali na úspech krajanov FC Liverpool a Tottenham Hotspur, ktorí si v utorok, resp. stredu zabezpečili postup do finále Ligy majstrov 2018/2019.

Rozhodol Hazard

Hráčov z modrej časti Londýna poslal do vedenia na Stamford Bridge Ruben Loftus-Cheek, keď v 28. min zužitkoval presnú prihrávku do šestnástky od Edena Hazarda a strelou k vzdialenejšej žrdi prekonal brankára súpera.

Frankfurt dosiahol zmenu skóre až po zmene strán, keď v súboji 1 na 1 zaznamenal svoj desiaty gól v tohtoročnej edícii EL Srb Luka Jovič. Ďalší gól už v základnej hracej dobe nepadol a keďže v prvom meraní síl v Nemecku sa zrodila tiež remíza 1:1, nasledovalo predĺženie a následne aj penaltový rozstrel.

V ňom zvíťazila Chelsea 4:3, pričom víťazný pokutový kop si pripísal Eden Hazard. Smutnými hrdinami Eintrachtu sa stali Martin Hinteregger a Goncalo Paciencia, ktorí nepremenili svoje pokusy.

Aubameyang strelil hetrik

O výhre Arsenalu nad FC Valencia 4:2 rozhodla rovnako ako v prvom zápase na Emirates Stadium (3:1) útočná dvojica Pierre-Emerick Aubameyang a Alexandre Lacazette.

Hoci sa už v 11. min na štadióne Mestalla presadil Kevin Gameiro a vykresal pre španielsky tím iskierku nádeje, súhra spomenutého dua a presné prudké zakončenie Gabončana spoza šestnástky znamenala vyrovnanie o šesť minút neskôr.

Po zmene strán sa takmer okamžite presadil Lacazette a Valencia v tom momente potrebovala na postup ďalšie štyri góly. Síce znovu skóroval Gameiro, tentoraz to vážnejší dopad na duel nemalo.

Do konca stretnutia sa ešte dva razy presadil Aubameyang a jeho hetrik priniesol Arsenalu pohodlný postup medzi elitné kvarteto.

Európska liga 2018/2019 - odvetné zápasy semifinále:

FC Valencia - FC Arsenal 2:4 (1:1)

/Prvý zápas: 1:3, Arsenal postúpil do finále/

Góly: 11. a 58. Gameiro - 17., 69. a 88. Aubameyang, 50. Lacazette. Rozhodoval: Makkelie (Hol.), ŽK: Garay, Gaya - Özil

Valencia: Neto - Piccini (56. Soler), Garay, Gabriel, Gaya - Wass, Parejo, Coquelin, Guedes (72. Torres) - Rodrigo (72. Mina), Gameiro

Arsenal: Čech - Monreal, Sokratis, Koscielny - Maitland-Niles, Xhaka, Torreira (80. Guendouzi), Kolašinac (71. Mustafi) - Özil (62. Mchitarjan) - Lacazette, Aubameyang

FC Chelsea - Eintracht Frankfurt 1:1 po predĺžení (1:1, 1:0), na pokutové kopy: 4:3

/Prvý zápas: 1:1, do finále postúpil FC Chelsea/

Góly: 28. Loftus-Cheek - 49. Jovič, rozhodoval: Ovidiu Hategan (Rum.)

Víťazný pok. kop: E. Hazard

Chelsea: Arrizabalaga – Azpilicueta, Christensen (74. Zappacosta), David Luiz, Emerson – Loftus-Cheek (86. Barkley), Jorginho, Kovačić – Willian (62. Pedro), Giroud (96. Higuaín), E. Hazard

Eintracht: Trapp – D. da Costa, D. Abraham, Hinteregger, Falette – Hasebe, Rode (70. de Guzmán) – Rebić (90+3. Haller), Gaćinović (118. Paciência), Kostić – Jović

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Arsenal porazil Valenciu a s prehľadom postúpil do finále Európskej ligy