V hľadisku bude 13-tisíc ľudí. DAC si opäť zahrá pred divákmi

Radosť hráčov DAC.
Radosť hráčov DAC. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|22. júl 2021 o 06:00

V Partizane pôsobí autor prvého gólu v MOL Aréne.

DUNAJSKÁ STREDA, BRATISLAVA. Bude to ostrý štart. DAC Dunajská Streda začína novú sezónu 2021/2022 na horúcej balkánskej pôde. Vo štvrtok o 21.00 nastúpi v Belehrade proti domácemu Partizanu v prvom zápase 2. kola kvalifikácie Európskej konferenčnej lige.

Srbský tím už má za sebou úvodný zápas v domácej lige: v ňom Partizan zvíťazil na ihrisku Proleteru Novi Sad jednoznačne 4:0. Všetky góly padli v prvom polčase.

Tímový duch a individuálna kvalita

Tréner Dunajskej Stredy Antal Németh však nepovažuje za nevýhodu, že slovenská Fortuna Liga sa začína až v tento víkend.

„Som rád, že začíname takýmto dôležitým zápasom. Všetci sú sústredení na sto percent a túto koncentráciu môžeme využiť aj v zápase,“ uviedol maďarský kouč na predsezónnej tlačovej konferencii.

Podľa neho je favoritom stretnutia Partizan, ale svoj tím nepovažuje za slabší. „Ak ukážeme dobrý tímový duch aj individuálnu kvalitu, môžeme uspieť,“ myslí si Antal.

Aj s najnovšími akvizíciami

Na zápas nominoval aj najnovšie akvizície, ktoré došli tento týždeň: lotyšského reprezentanta, ľavého obrancu Andrejsa Ciganiksa a rakúskeho stredného obrancu Ahmeta Muhamedbegovica.

Tradičná opora z ľavej strany obrany Eric Davis je s reprezentáciou Panamy, ale to neznamená, že by Ciganiks automaticky dostal príležitosť. „Len teraz prišiel, teraz sa mu snažíme vysvetliť náš systém a štýl hry. Navyše niektorí hráči podali veľmi dobrý výkon v prípravnom období, prečo by teraz nemali hrať?“ vyhlásil Antal Németh.

V príprave nacvičoval DAC nové rozostavenie s troma strednými obrancami. „Celú prípravu sme smerovali k zápasu s Partizanom. Skúšame nový systém, vždy je lepšie ich mať dva, aby sme mohli súpera prekvapiť,“ myslí si kapitán žlto-modrých Dominik Kružliak.

Detská tribúna

Pandemické opatrenia sa v Srbsku nedávno uvoľnili a tak na zápase bude môcť byť prítomných 12 894 divákov.

Celá severná tribúna bude patriť deťom. Partizan už podobnú akciu organizoval i v skupinovej fáze Ligy majstrov, keď stretnutia s Alkmaarom a Moldem videlo na mieste 20 tisíc detí.

Na zápas s Dunajskou Stredou prídu mladí futbalisti do 14 rokov z dvanástich srbských miest v spoločnosti svojich trénerov.

Srbi sa už vidia v ďalšom kole

Postupujúceho čaká v 3. kole kvalifikácie lepší z dvojice Soči – Kesla. Generálny riaditeľ srbského tímu Miloš Vazura so žrebom veľmi spokojný nebol. Z jeho vyjadrení vyplývalo, ako keby sa už Srbi videli v ďalšom kole.

„Vytiahli nám najsilnejšieho možného súpera, ale najprv sa musíme sústrediť na Dunajskú Stredu. Asi postúpi Soči a bude to veľmi ťažký súper, ale o tom sa budeme baviť až po súboji so slovenským tímom,“ citovala Vazuru oficiálna stránka srbského klubu.

Autor historického gólu

Podľa špecializovaného portálu Transfermarkt má káder Partizanu celkovú hodnotu 30,70 milióna eur.

Nájdeme v ňom i maďarského reprezentanta s dvojitým občianstvom Filipa Holendera, bývalého hráča Slovana Seydoubu Soumaha i pre dunajskostredských fanúšikov dobre známeho Marka Živkoviča. 27-ročný pravý obranca pôsobil na Žitnom ostrove od januára 2016 po jún 2018 a dal historicky prvý gól v MOL Aréne proti Trenčínu.

Živkovič mal v prvej polovici minulej sezóny plnú minutáž v srbskej lige, na jar však už dostával podstatne menej príležitostí a väčšinu stretnutí presedel na lavičke náhradníkov.

Tréner DAC Antal Németh a kapitán mužstva Dominik Kružliak.
Tréner DAC Antal Németh a kapitán mužstva Dominik Kružliak.

Spomienky na Petržalku či Žilinu

Partizan je pravidelným účastníkom európskych pohárov. Najväčší úspech dosiahol v Pohári európskych majstrov v sezóne 1965/66, keď vo finále podľahol Realu Madrid.

Nebude to jeho prvá konfrontácia s klubom zo Slovenska: v sezóne 2005/2006 srbský tím v kvalifikácii Ligy majstrov vyradila Artmedia Petržalka. Po dvoch bezgólových remízach postúpili vtedajší zverenci Vladimíra Weissa po penaltovom rozstrele do skupinovej fázy.

O štyri roky neskôr v playoff Európskej ligy sa stretol Partizan so Žilinou: pod Dubňom sa zrodila remíza 1:1 a v Belehrade vyhrali domáci 2:1 a tak postúpili do skupinovej fázy. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»V hľadisku bude 13-tisíc ľudí. DAC si opäť zahrá pred divákmi