Stena na osem? Jedlička! Brankár DAC ohúril pri premiére na EURO

Český brankár Martin Jedlička.
Český brankár Martin Jedlička. (Autor: FAČR/fotbal.cz)
Michal Šášky|25. mar 2021 o 14:30

Česi začali turnaj remízou.

CELJE, BRATISLAVA. Vo štvrtok okrem kvalifikácie o postup na seniorské MS 2022 v Katare odštartovali aj mládežnícke majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov.

Na turnaj, ktorý býva tradične plný talentov a budúcich hviezd, ostria zrak aj mnohí futbaloví agenti. Často si práve na ňom vyberajú svetové kluby nové posily.

Šampionát v Maďarsku a Slovinsku sa pre pandémiu koronavírusu hrá v pozmenenom formáte a prvýkrát v histórii až so šestnástimi účastníkmi.

Česi vstúpili úspešne

Slováci na záverečnom turnaji chýbajú, trojnásobné zastúpenie má aspoň Fortuna liga. V nominácii domáceho tímu je útočník Slovana Bratislava Žan Medved, od zimy hosťujúci v poľskej Wisle Krakov.

V úvodnom zápase skupiny B proti Španielsku (0:3) odohral 31 minút ako striedajúci hráč.

V chorvátskom tíme figuruje Marko Divkovič, tých prvý zápas ešte čaká.

Skvelý úvod má za sebou opora Dunajskej Stredy Martin Jedlička. Český brankár predviedol proti favorizovaným Talianom výborný výkon a výrazne pomohol svojmu tímu k zisku bodu za remízu 1:1.

"Česká stena na osem? Jedlička!" velebí výkon brankára Martin Mls v komentári iSport.cz.

"Jedlička reprezentuje od pätnástich a keď oňho pred rokmi nebol doma záujem, odišiel zbierať skúsenosti do Dunajskej Stredy. Krok späť? Ani náhodou! V poprednom slovenskom klube dospel ako človek a aj ako brankár," píše český novinár.

Za hviezdu sa nepovažuje

Jedlička bol českou oporou už v kvalifikácii, keď vychytal z ôsmich zápasov až päťkrát čisté konto. Teraz získal ďalší dôležitý skalp, ktorý jeho tím drží v reálnej hre o postup z nabitej skupiny.

V zápase predviedol niekoľko skvelých zákrokov. Medzi najdôležitejšie patrí zásah pri priamom kope Sandru Tonaliho, pri hlavičke Mattea Gabbiho či vychytaná delovka Giulia Maggioreho.

Prekonal ho po rýchlej akcii v 30. minúte iba Gianluca Scamacca. O remíze rozhodol vlastným gólom Giulo Maggiore.

Jedlička ale v mixzóne po zápase vystupoval tradične skromne, ako zvykne aj po zápasoch v slovenskej lige. „Žiadny hrdina. Na hasenie predsa v bránke som,“ citujú ho české médiá.

„Ja to tak neberiem. Pripravil som sa na zápas ako na každý iný. Nejaké zákroky som mal, ale na to ma tréner brankárov Láďa Maier pripravoval, že sa také situácie objavia. A bolo na mne, aby som ich vyriešil,“ reagoval Jedlička v rozhovore pre iSport.cz.

Skvelý Jedlička? To nie je žiadna novinka

Českí mladíci si už na spoľahlivé výkony svojho brankára zvykli. Podobne to vníma aj tréner Karel Krejčí. Keď sa ho pýtali na zákroky Jedličku, odvetil:

„To nie je žiadna novinka. Aj chlapci si zvykli, že ich Martin v ťažkých zápasoch vie podržať. Je hlavne jeho zásluha, že sme uhrali bod. V závere sme sa strachovali o výsledok, ale Jedla znovu ukázal, ako veľmi je pre nás dôležitý,“ hodnotil Krejčí na webe českého futbalového zväzu.

Česi odohrajú v Celje ešte dva zápasy. V sobotu o 18.00 vyzvú domáce Slovinsko a skupinovú fázu uzavrú v utorok o 21.00 proti Španielsku. Zo skupiny postupujú do vyraďovacej fázy dve najlepšie mužstvá.

Štvrťfinále je na programe až v ďalšom asociačnom termíne, teda o dva mesiace neskôr - 31. mája. Semifinále sa uskutoční 3. júna a finále v Ľubľane 6. júna.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Stena na osem? Jedlička! Brankár DAC ohúril pri premiére na EURO