Bernal vyhrá Tour: Zajtra budem najšťastnejší na svete

Egan Bernal vyhral Tour de France 2019.
Egan Bernal vyhral Tour de France 2019. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|27. júl 2019 o 18:09

Kolumbíjčan sa stane víťazom Tour de France.

BRATISLAVA. „Nikdy to nebola otázka toho či sa mu podarí získať žltý dres, ale kedy to dokáže. Som na neho pyšný,“ napísal Chris Froome na twitteri.

Štvornásobný víťaz Tour de France takto blahoželal novému šampiónovi slávnych pretekov Eganovi Bernalovi.

Tour de France 2019: Najlepšie momenty z 20. etapy: fotogaléria

28.7.2019

Kolumbijčan najlepšie zvládol trojicu náročných alpských etáp. V skrátenej sobotňajšej etape z Albertville do Val Thorens svoju pozíciu už len kontroloval. Strážil si súperov. Pred cieľom sa chytili za ruky s vlaňajším šampiónom Geraintom Thomasom.

K triumfu mu pomohla zlomená kľúčna kosť

„Stále to je neuveriteľné. Ešte mi to celé nedochádza. Neviem sa dočkať momentu, keď budem v Paríži v cieli. Teraz môžem povedať, že som veľmi blízko. Čaká ma ešte jedna etapa, ale začínam veriť tomu, že vyhrám svoju prvú Tour de France,“ vravel Bernal po sobotňajšej etape.

Pretekár tímu Ineos sa stane prvým víťazom najslávnejších cyklistických pretekov z Kolumbie. Zároveň je najmladším víťazom Tour od roku 1909. Má len 22 rokov. Je to výnimočné. Šampiónmi Tour sú zväčša vyzretí pretekári okolo tridsiatky.

„Ako malý sledujete Tour a snívate o tom, že raz sa vám podarí vyhrať. Pomaly mi dochádza, čo som dosiahol a som plný emócií. Zajtra budem najšťastnejší na svete,“ dodal Bernal.

Pôvodne pritom tento rok nemal na Tour ani štartovať. Mal byť lídrom Ineosu v máji na Giro d´Italia. Lenže pri páde v tréningu si zlomil kľúčnu kosť.

"Nebojte sa. Čoskoro sa vrátim. Toto mi len dáva motiváciu trénovať ešte viac," napísal po zranení na Instagrame.

Keď sa neskôr vážne zranil Chris Froome, dostal sa namiesto neho do nominácie na Tour Bernal. Mal byť spoločným lídrom s Geraintom Thomasom.

Nakoniec bol v lepšej forme ako obhajca prvenstva. Paradoxne mu zranenie pomohlo k víťazstvu na Tour.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Bernal vyhrá Tour: Zajtra budem najšťastnejší na svete