Hamšík: Rozhodca? Posvietil si na nás už druhýkrát

Na snímke brankár Martin Dúbravka (Slovensko) zneškodňuje strelu James Morrisona (Škótsko), v obrane sú Martin Škrtel, Juraj Kucka a Ján Ďurica (všetci Slovensko).
Na snímke brankár Martin Dúbravka (Slovensko) zneškodňuje strelu James Morrisona (Škótsko), v obrane sú Martin Škrtel, Juraj Kucka a Ján Ďurica (všetci Slovensko). (Autor: TASR)
Pavol Spál|6. okt 2017 o 14:02

Je to mimoriadna generácia hráčov.

GLASGOW. Pred zápasom s úctou pred skúsenejším a starším brankárom Matúšom Kozáčikom vravel, že je iba reprezentačnou dvojkou. Gólman Sparty Praha Martin Dúbravka bol sám prekvapený, že v kľúčovom zápase v Škótsku išiel do bránky práve on.

Predviedol výnimočný, svetový výkon. Vôbec jeden z najlepších brankárskych v ére samostatnosti Slovenska.

Práve on držal Slovákov v hre až do konca.

„Bol jedným slovom fantastický,“ priznal špílmacher Slovákov Marek Hamšík. Futbalisti Slovenska hrali od 23. minúty zápasu v oslabení, keď rozhodca vylúčil Róberta Maka.

Dúbravka bol na pôde Škótska najlepším hráčom Slovákov. Bol rýchly, pohotový a viackrát ukázal fantastický reflex.

A potom z nadšenia, že sa mu darí, zdvíhal ruky. „Niekedy už neovládate pocity. Je to eufória a adrenalín. Vtedy si neuvedomíte, aké gestá robíte,“ priznal Dúbravka.

Škóti mali šesť veľkých šancí. Štyri zneškodnili Dúbravka a dve strely skončili na konštrukcii jeho bránky.

„Tešil som sa z každého zákroku, lebo bol v tom momente dôležitý. Ale som sklamaný a smutný z prehry. Dostať gól v poslednej minúte zamáva psychikou. Všetky zákroky by som vymenil za bod,“ priznal Dúbravka.

Škrtelovi nič nevyčíta

Na otázku, či podal životný výkon, brankár reagoval. „Bol to jeden z tých zápasov, keď máte veľmi veľa práce. Niektoré situácie boli vypäté a vtedy musíte siahnuť na dno. Chalani boli fantastickí a pomáhali mi,“ vravel skromne Dúbravka.

„Nehrali sme alibi futbal, snažili sme sa kombinovať a hrať futbal, ktorý nám je vlastný. O to viac nás mrzí vlastný gól,“ vravel brankár Sparty. Už sa zdalo, že bude ospevovaným hrdinom, ktorého v zápase nikto neprekoná.

Nehrali sme alibi futbal, snažili sme sa kombinovať a hrať futbal, ktorý nám je vlastný. O to viac nás mrzí vlastný gól.


Martin Dúbravka, slovenský brankár

V poslednej minúte však prišiel vlastný gól.

„Bol to smolný moment. Aj Škrtel šiel do kĺzačky z posledných síl a snažil sa zabrániť podľa môjho názoru čistému gólu, pretože za ním zbiehal hráč súpera. Chýbalo trošku šťastia a ten teč sa mohol odraziť do žrde. Nemáme čo Škrtelovi vyčítať,“ reagoval Dúbravka.

Srbský rozhodca Milorad Mažič druhýkrát rozhodoval zápas Slovákov v tejto kvalifikácii. A opakoval sa podobný scenár. V prvom zápase proti Anglicku bol vylúčený Martin Škrtel a Slováci po góle v nadstavenom čase prehrali 0:1.

Aj v Škótsku Slováci dohrávali v oslabení, opäť v závere inkasovali a tiež prehrali 0:1. „Posvietil si na nás už druhýkrát v kvalifikácii,“ vravel smutne Hamšík. Krátko pred vylúčením Maka dostal aj on žltú kartu. Zbytočnú.

Hamšík bol pyšný na spoluhráčov

„Bola za to, že som skôr rozohral loptu. Rozhodca mi povedal, že som mal počkať na jeho zapísknutie,“ vysvetľoval slovenský špílmacher.

Hamšík odohral za národný tím stý zápas. „Bolí to. Nebudem naň dobre spomínať. Dali sme však do zápasu všetko,“ reagoval.

Zápas výrazne ovplyvnilo zbytočné vylúčenie Róberta Maka, druhú žltú kartu dostal za simulovanie.

„Nemáme mu čo vyčítať. Sám si toho bol vedomý. Hneď sa postavil a za pol sekundy bol na nohách,“ vravel Hamšík o Makovom páde v šestnástke.

Svojich spoluhráčov chválil. „Som pyšný na to, aký výkon predviedli. Za tento zápas sa hanbiť nemusíme.“

Hamšík zápas nedohral, vystriedal ho Ondrej Duda. „V závere sme toho mali plné zuby, ja som tiež chytal kŕče,“ naznačil.

Slováci boli blízko k remíze, ktorá by im s veľkou pravdepodobnosťou zaručila baráž. Po prehre však už situáciu nemajú vo vlastných rukách.

„Dvojročné úsilie prakticky jedným zápasom ide nazmar,“ vravel Ján Kozák, služobne najstarší tréner Slovenska v ére samostatnosti.

Kvalifikácia MS 2018: Škótsko - Slovensko (fotogaléria) : fotogaléria

7.10.2017

Dúbravka stále verí

„Mrzí ma len to, že mužstvo má kvalitu a silu a pri plnej kondícii všetkých hráčov by zamiešalo karty nielen v baráži, ale aj ďalej. Škoda, lebo je to mimoriadna generácia hráčov, ktorá si zaslúžila vyvrcholenie svojej bohatej reprezentačnej kariéry,“ pokračoval Kozák.

„Chlapcov obdivujem za to, čo dokázali na ihrisku, ako sa obetovali pre reprezentačný dres. Taktická chyba nás stála aspoň remízu,“ doplnil.

Kozák naznačil, že výkon tímu ovplyvnili aj vedľajšie okolnosti. „Od príchodu do Škótska bolo veľa náhod a ja už som dosť starý na to, aby som náhodám veril,“ vravel.

Na otázku, či má na mysli aj nezvyčajne dlhé čakanie na batožinu po prílete do Glasgowa, kouč stručne odvetil: „Tým sa to začalo.“

Po zápase mali Slováci zvesené hlavy. „Treba ich dať hore,“ burcuje Hamšík.

V nedeľu Slováci privítajú v poslednom súboji kvalifikácie v Trnave Maltu.

„Mali by sme predviesť náš kombinačný futbal a podobný výkon ako proti Slovincom. Pevne verím, že aj výsledky v ďalších zápasoch sa budú vyvíjať v náš prospech,“ reagoval Hamšík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Hamšík: Rozhodca? Posvietil si na nás už druhýkrát