Dresy pre lídrov Tour de France treba vždy vytlačiť

Chris Froome sa oblieka do žltého dresu po ôsmej etape Tour de France 2017.
Chris Froome sa oblieka do žltého dresu po ôsmej etape Tour de France 2017. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|3. júl 2013 o 21:47

Líder každej z klasifikácií dostáva každé ráno päť dresov.

BRATISLAVA. Blíži sa cieľ. Žltý dres môže získať v prvej etape ktorýkoľvek zo 198 jazdcov v 22 tímoch. Kto vyhrá? Nikto nevie.

Fabrice Pierrot je však pripravený na každú alternatívu. Francúz na Tour de France vyhotovuje farebné dresy lídrov na slávnostné vyhlásenie.

To býva pár minút po dojazde.

V minulosti čakali na oficiálne výsledky

Všetko musí byť vopred pripravené. Pierrot preto ešte pred začiatkom Tour vyhotoví pre každý dres alternatívy s logami všetkých tímov.

Spolu má vraj počas pretekov 260 rôznych dresov.

„Ešte v osemdesiatych rokoch sme čakali na zverejnenie oficiálnych výsledkov a až potom sme narýchlo nažehľovali logá sponzorov na dresy,“ spomínal pre magazín Bicycling bývalý riaditeľ Tour de France Jean-Francois Pescheux.

Cyklistika samotná ma nikdy veľmi nebavila, ale zbieram rôzne dresy. Mám ich už vyše tristo.


Fabrice Pierrot, vyhotovovateľ farebných dresov na Tour de France

„Vtedy to bolo veľmi hektické.“

Ak sú vyhotovené všetky alternatívy, čo teda robí Pierrot na Tour? Po každej etape musí pripraviť komplet rôznych typov dresov pre každého z lídrov súťaží.

Napríklad Chris Froome ako líder celkovej klasifikácie dostal v utorok ráno pred štartom desiatej etapy Tour de France 2017 balíček, ktorý obsahoval tričko s krátkym rukávom, tričko s dlhým rukávom, plášť do dažďa, vestu a dres na slávnostný ceremoniál.

Na Tour de France dostanú každé ráno päť dresov

Špeciálne dresy sú na Tour de France štyri. Okrem zeleného pre najlepšieho šprintéra je aj biely dres (najlepší jazdec do 25 rokov), dres s červenými bodkami (najlepší vrchár) a najslávnejší z nich je žltý pre lídra celých pretekov.

Balíček s piatimi dresmi dostane jazdec každé ráno. Aj v prípade, že je lídrom súťaže nepretržite viac etáp.

„Vždy som túžil po tejto práci. Cyklistika samotná ma nikdy veľmi nebavila, ale zbieram rôzne dresy. Mám ich už vyše tristo,“ vravel Pierrot pre Bicycling.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Dresy pre lídrov Tour de France treba vždy vytlačiť