Do Ria nejdú ani piati ruskí rýchlostní kanoisti

(Autor: Twitter)
SITA|26. júl 2016 o 13:09

Zlato z Londýna nebude v disciplíne K2 na 200 metrov obhajovať Alexander Ďačenko.

MOSKVA. Na augustových olympijských hrách v Riu de Janeiro sa z ruských športovcov nepredstavia piati reprezentanti v rýchlostnej kanoistike vrátane zlatého medailistu z OH 2012 v Londýne v K2 na 200 metrov Alexandra Ďačenka.

Okrem neho nepovolila Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) štart ani bronzovému medailistovi z OH 2012 v C2 Alexejovi Korovaškovovi. Ďalšími sú Andrej Krajtor, Jelena Aňušinová a Natalia Podoľská.

ICF pridelila dodatočné miestenky pre Rakúsko, Nemecko, Švédsko a Irán. 

"Je to horká pilulka pre olympijské hnutie. Sme zarmútení, že bol do toho zapletený aj náš šport," povedal v utorok generálny sekretár ICF Simon Toulson.

"ICF bude pokračovať v silnom postoji nulovej tolerancie a vylúči všetkých, ktorí budú v rozpore s pravidlami. Ak prekročíte hranicu, nebudete na štarte," dodal.

Mená piatich ruských kanoistov sa objavili na zozname športovcov, ktorým podľa správy vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena štát kryl dopingové nálezy.

Alexander Ďačenko sa tešil zo zlatej medaily v K2 na 200 m na OH v Londýne.

Najmenej 312 falošných výsledkov vyprodukoval štátnymi inštitúciami riadený podvod s dopingom v Ruskej federácii. Počiatky má v roku 2011 a stopy po ňom siahajú ešte aj k vlaňajším plaveckým majstrovstvám sveta.

McLarenovo vyšetrovanie, ktorý technológiu podvodu opísal ako "metodiku miznúcich pozitívnych nálezov", potvrdilo pravdivosť tvrdení bývalého riaditeľa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova.

Rodčenkov sa pre americký denník The New York Times priznal, že sa podieľal na manipuláciách so vzorkami.

Zákaz ísť do Ria dostali aj traja veslári

MOSKVA. Po siedmich plavcoch a piatich rýchlostných kanoistoch sa z ruských športovcov, ktorým môžu medzinárodné federácie zakázať pre doping účasť, nepredstavia na augustových olympijských hrách v Riu ani traja veslári. Medzinárodná veslárska federácia (FISA) nepustila na augustové Hry XXXI. olympiády Ivana Podšivalova, Anastasiu Karabelščikovovú a Ivana Balandina.

Prví dvaja nemôžu cestovať do Brazílie, pretože v minulosti si už odslúžili trest za doping, Balandin figuruje na zozname športovcov, ktorým podľa správy vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena štát kryl dopingové nálezy. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Do Ria nejdú ani piati ruskí rýchlostní kanoisti