Obvinenia sa potvrdili. Rusi kryli doping svojich športovcov v Soči

MOV preverí všetkých Rusov, ktorí sa zúčastnili olympiády v Soči.
MOV preverí všetkých Rusov, ktorí sa zúčastnili olympiády v Soči. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|18. júl 2016 o 15:47

Svetová antidopingová agentúra navrhla vylúčiť športovcov Ruska z účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

TORONTO. Svetová antidopingová agentúra (WADA) odporučila Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV) vylúčiť športovcov Ruska z účasti na blížiacich sa augustových olympijských hrách 2016 v brazílskom Riu de Janeiro.

Uvádza sa to v stanovisku WADA v súvislosti s najnovšími zisteniami kanadského právnika Richarda McLarena, ktorého WADA poverila vedením vyšetrovania údajných účelových manipulácií so vzorkami ruských športovcov na zimných olympijských hrách 2014 v Soči.

WADA zároveň vyzvala, aby ruským štátnych predstaviteľom nepovolili vstup na medzinárodné športové podujatia vrátane olympijských hier. 

Odporúčania WADA:

1. Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV) a Medzinárodnému paralympijskému výboru (MPV) navrhujeme zvážiť odmietnutie účasti v Riu 2016 u všetkých športovcov, ktorých prihlásili olympijský a paralympijský výbor Ruska. 

2. Medzinárodné federácie tých športov, ktoré spomína McLarenova správa, by v súvislosti s ruskými federáciami z daných odvetví mali zobrať na vedomie svoje záväzky vyplývajúce zo Svetového antidopingového kódexu. 

3. Nepovoliť vstup ruských štátnych predstaviteľov na medzinárodné športové podujatia vrátane Ria 2016. 

4. Naďalej považovať Ruskú antidopingovú agentúru (RUSADA) za nespôsobilú a jej personálie a nezávislosť podrobovať previerkam WADA.

5. Pozastaviť proces akreditácie antidopingového laboratória v Moskve. 

6. Etickej komisii Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) navrhujeme preskúmať podozrenia týkajúce sa futbalu a člena exekutívy FIFA, ministra Vitalija Mutka. 

7. Profesora McLarena a jeho tím poverujeme doplňujúcim vyšetrovaním, ak WADA dokáže zabezpečiť dostatok požadovaných prostriedkov. 

Najmenej 312 falošných výsledkov vyprodukoval štátnymi inštitúciami riadený podvod s dopingom v Ruskej federácii. Počiatky má v roku 2011 a stopy po ňom siahajú ešte aj k vlaňajším plaveckým majstrovstvám sveta.

McLarenovo vyšetrovanie, ktorý technológiu podvodu opísal ako "metodiku miznúcich pozitívnych nálezov", potvrdilo pravdivosť tvrdení bývalého riaditeľa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova

Počas hier menili vzorky moču

Rodčenkov pre americký denník The New York Times priznal, že sa podieľal na manipuláciách so vzorkami. Uviedol tiež, že pri podvodoch mu asistoval neznámy muž, zrejme príslušník ruských bezpečnostných zložiek.

Podľa Rodčenkova so vzorkami športovcov operovali tak, že im odobrali čistý moč ešte pred začiatkom zimných olympijských hier 2014 a prepravili ho na potrebné miesta vo fľašiach od sódovky či dojčenskej vody.

Počas hier ich potom vymenili za pravé vzorky moču, ktoré mohli byť pozitívne.

Pokyny rozdával minister športu

Kanaďan navyše zistil, že podobná mašinéria sprevádzala aj iné vrcholné podujatia na ruskej pôde - atletické majstrovstvá sveta 2013 v Moskve a plavecký svetový šampionát 2015 v Kazani.

Pokyny o tom, ktoré pozitívne nálezy sú akceptovateľné a ktoré nie, vraj prichádzali z ministerstva športu vedeného Vitalijom Mutkom. 

McLaren bol aj pri vlaňajšom odhalení rozsiahleho podvodu s krytím užívania zakázaných látok ruskými atlétmi, keď v trojčlennej komisii pracoval pod vedením svojho krajana a bývalého šéfa WADA Dicka Pounda.

Kauza napokon viedla až k zákazu účasti ruských atlétov na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro. 

"Ide o novú šokujúcu dimenziu dopingu v športe a kriminálny čin presahujúci hranice predstavivosti," vyhlásil už po zverejení článku v The New York Times prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

Bach hrozí doživotnými trestami

Bach poveril WADA vyšetrovaním a pohrozil, že ak sa tvrdenia Rodčenkova o zákulisnom dianí v Soči ukážu ako pravdivé, budú padať doživotné zákazy štartu na olympijských hrách, tvrdé finančné sankcie a suspendácie či úplné vylúčenia celých národných federácií namočených športových odvetví, ako sa stalo v prípade ruskej atletiky. Vzorky zo Soči by mali prejsť opätovnou analýzou. 

Exekutíva MOV si na utorok naplánovala telefonickú konferenciu, počas ktorej chce prijať prvé rozhodnutia. Tie môžu obsahovať aj predbežné opatrenia a sankcie v súvislosti s OH 2016 v Riu. 

"Funkcionárom označeným v príslušnej správe za priamych vinníkov bude pozastavený výkon funkcie až do ukončenia vyšetrovania. Vždy sme jasne deklarovali našu pozíciu: doping nemá miesto v športe. Je hrozbou pre zdravie a životy športovcov a znevážením čestného súťaženia. Sme odhodlaní dôsledne vykoreniť toto zlo, zlepšiť príslušnú legislatívu a otvorene spolupracovať s medzinárodnými organizáciami vrátane Medzinárodného olympijského výboru na striktnom dodržiavaní povinností," povedal ruský prezident Vladimir Putin prostredníctvom oficiálnej internetovej stránky Kremľa. 

"Tak, ako na všetkých medzinárodných podujatiach pod egidou FIFA, na dodržiavanie antidopingového programu bude aj na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku dohliadať priamo naša organizácia. Analýzy vzoriek sa budú diať v akreditovaných laboratóriách. Niet žiadnych pochybností o tom, či sa MS 2018 sa uskutočnia v Rusku," uviedol prostredníctvom twitteru Andrew Das z New York Times s odvolaním sa na tlačovú službu (FIFA). 

Rodčenkova by mali zadržať, tvrdí ruský politik

Grigorij Rodčenkov v júni otvoril kauzu v súvislosti s údajným krytím dopingu na zimných olympijských hrách 2014 v Soči.

MOSKVA. Po obvineniach Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), že v Rusku existoval dopingový program riadený štátom, označil moskovský športový politik bývalého riaditeľa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova za whistleblowera a navrhol jeho uväznenie.

"Medzinárodné organizácie vnímajú Rodčenkova ako darebáka a ohovárača, ktorý sám menil pozitívne dopingové vzorky. Mali by ho zadržať a postaviť pred súd," povedal pre agentúru Tass šéf športovej komisie v Ruskom parlamente Dmitrij Sviščov.

Vraj nemajú dôkazy

Rodčenkov v júni otvoril kauzu v súvislosti s údajným krytím dopingu na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Bývalý riaditeľ moskovského antidopingového laboratória sa stal objektom trestného konania v rodnej krajine a momentálne sa zdržiava na utajenom mieste v USA.

Rodčenkov v článku New York Times tvrdil, že minimálne pätnásť z 33 ruských medailistov na ZOH 2014 užívalo nepovolené podporné prostriedky.

Jeho výroky potvrdila správa nezávislej komisie vyšetrovateľov WADA, ktorej šéfoval kanadský právnik Richard McLaren a v pondelok na tlačovej konferencii v Toronte zverejnil šokujúce výsledky vyšetrovania.

Šéf športovej komisie však tvrdí, že WADA nemá žiadne dôkazy. "Chceme fakty, mená a konkrétne dôkazy," povedal.

Čakajú na verdikt Športového arbitrážneho súdu

Ruskí atléti očakávajú tento týždeň verdikt Športového arbitrážneho súdu (CAS), ktorý rozhodne, či ostane v platnosti zákaz pre športovcov z tohto odvetvia na OH v Riu.

"Veríme, že výsledky tejto správy neovplyvnia rozhodnutie CAS," povedal šéf Ruskej atletickej federácie Dmitrij Šľachtin pre agentúru R-Sport.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Obvinenia sa potvrdili. Rusi kryli doping svojich športovcov v Soči