Do cieľa prišla s lyžami nad hlavou. Legenda v Maribore ukončila kariéru

Tina Mazeová.
Tina Mazeová. (Autor: TASR)
SITA|7. jan 2017 o 11:05

Mazeová však naznačila, že do súťažného kolotoča sa ešte môže niekedy vrátiť.

MARIBOR. Slovinská zjazdárska legenda Tina Mazeová má za sebou avizovanú rozlúčku s kariérou.

Vo svojej poslednej jazde pred zaplnenými tribúnami v rámci pretekov Svetového pohára Maribore kombinovala súťažné nasadenie s exhibičnými prvkami.

Rozlúčka Tiny Mazeovej: fotogaléria

9.3.2018

Do cieľa prišla s lyžami nad hlavou

Po úvodnej časti, ktorú absolvovala naplno s odstupom 0,69 sekundy na prvom medzičase, sa neskôr pristavila pri svojom trénerovi a životnom partnerovi Andreovi Massim a objatím sa mu poďakovala za dlhoročnú spoluprácu.

Potom sa vrátila v plnom tempe na trať, ale tesne pred cieľom zastala a červenou čiarou prešla s lyžami nad hlavou šmýkajúc sa po snehu.

Vo výsledkovej listine sa objavila medzi pretekárkami so značkou DNF, čiže nedokončené preteky.

Kariéru nemusí definitívne ukončiť

Tridsaťtriročná Mazeová vynechala celú minulú sezónu Svetového pohára a pred začiatkom tej aktuálnej informovala o svojom zámere rozlúčiť sa v obrovskom slalome pred domácimi fanúšikmi v Maribore.

To aj naplnila, hoci to ešte nemusí byť úplný koniec.

Pred pár dňami počas stretnutia legiend lyžovania v Záhrebe uviedla, že ešte zvažuje účasť na zimných olympijských hrách v Pjongčangu 2018.

"Ľudskou prirodzenosťou je meniť názor, fyzicky nie som schopná súťažiť ďalších desať rokov, ale dva by som možno zvládla," povedala v rozhovore pre The Associated Press dvojnásobná olympijská víťazka.

Andrea Massi túto novú skutočnosť komentoval nasledovne: "Ak sa Tina takto rozhodne, budem to rešpektovať. Do ničoho ju netlačím. Je to len na nej. Po štrnástich rokoch má právo na svoj názor."

Úspešná kariéra ovenčená olympijskými medailami

Mazeová vynechala celú sezónu 2015/2016 po veľkom sklamaní na konci tej predchádzajúcej, keď jej len o 22 bodov v súboji s Rakúšankou Annou Veithovou (vtedy ešte Fenningerovou) ušiel veľký glóbus za celkový triumf vo Svetovom pohári.

V sezóne 2012/2013 ovládla Svetový pohár s rekordným počtom 2414 bodov. Vtedy si privlastnila aj malé glóbusy za obrovský slalom a super G.

Tina Mazeová pózuje s veľkým krištáľovým glóbusom, ktorý získala za víťazstvo v celkovej klasifikácii Svetového pohára v roku 2013.
Tina Mazeová pózuje s veľkým krištáľovým glóbusom, ktorý získala za víťazstvo v celkovej klasifikácii Svetového pohára v roku 2013. (Autor: TASR/AP)
Tina Mazeová (v strede) pózuje s olympijskými medailami v Soči 2014.
Tina Mazeová (v strede) pózuje s olympijskými medailami v Soči 2014. (Autor: TASR/AP)

Sympatická univerzálka dosiahla počas kariéry 26 víťazstiev vo všetkých piatich základných disciplínach alpského lyžovania a na konte má dovedna 81 pódiových umiestnení.

Vrchol jej kariéry prišiel na ZOH v Soči 2014, kde sa stala olympijskou šampiónkou v zjazde a obrovskom slalome.

Okrem toho je aj štvornásobnou majsterkou sveta a deväťnásobnou medailistkou z MS. Tituly získala v Garmisch-Partenkirchene 2011 (obrovský slalom), Schladmingu 2013 (super G) a dva v Beaver Creeku 2015 (zjazd a kombinácia).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Do cieľa prišla s lyžami nad hlavou. Legenda v Maribore ukončila kariéru