Svitko takmer prišiel o motorku, letela do rokliny

Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|7. nov 2017 o 16:07

Vlani mal smolu, teraz cíti slovenský reprezentant najlepšiu formu. O dva mesiace ho čaká Rely Dakar.

BRATISLAVA. Pred dvoma týždňami mal Štefan Svitko na ľavej ruke sadru. Namiesto jazdenia kilometrov na motorke, sedel na rotopede a snažil sa aspoň pracovať na kondícii.

Na majstrovstvách Európy v endure družstiev v Gelnici v polovici októbra si nešťastne poranil prostredník. Na motorku musel na pár týždňov zabudnúť.

„Špičku prsta mi pricviklo, zišiel mi necht a mal som tam trochu roztrieštenú kosť. Ruka musela ísť do dlahy. Bolo to nepríjemné zranenie, ale nešlo o nič vážne. Jazdiť na motorke som nemohol, ale pripravoval som sa aspoň kondične. Našťastie je to už v poriadku a znova môžem jazdiť,“ opisoval zranenie 35-ročný Svitko.

Víťazstvo nepreceňuje

„Príprava na Dakar je v plnom prúde. Teraz neustále niečo chystám, skúšam, chystáme motorku a ešte sa snažím trénovať. Práve sa balím, pretože vyrážame na týždeň do Maroka, kde by som mal jazdiť na piesku.“

Poslednú Rely Dakar by slovenský reprezentant najradšej vymazal z pamäti. Nič mu nevychádzalo, od jazdenia ho to však neodradilo, skôr naopak. V lete trénoval ešte viac, na jeseň prekvapil na dvoch týždňových rely v Grécku. Jednu vyhral, na ďalšej skončil druhý.

Slovenský motocyklový jazdec na KTM Štefan Svitko na trati piatej etapy Rely Dakar.
Slovenský motocyklový jazdec na KTM Štefan Svitko na trati piatej etapy Rely Dakar. (Autor: TASR / AP)

„Nechcel by som to preceňovať. Nedá sa to porovnávať náročnosťou s Dakarom, to je niečo úplne iné. Ani konkurencia tu nebola taká veľká. Je to pre mňa však dobrý tréning. Najmä navigácie v teréne. Ale jazdilo sa mi celkovo dobre,“ opisuje.

Na Serres rely dokonca vyhral šesť zo siedmich etáp a vyhral s vyše hodinovým náskokom. Lenže veľa nechýbalo a mohol prísť o motorku, s ktorou sa chystá teraz na Dakar.

„V jednej z etáp sa mi stala nepríjemnosť. Nedobrzdil som zákrutu a spadol som. Cesta bola na kraji rokliny. Ja som zostal ležať ešte pred zrázom, lenže motorka sa ďalej šmýkala až zletela dolu. Už som myslel, že je po nej a že ju neuvidím.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Svitko takmer prišiel o motorku, letela do rokliny