Belgičania nepustili Haringa na pódium, ten doplatil aj na pád

Slovenský pohár v cyklokrose 2021.
Slovenský pohár v cyklokrose 2021. (Autor: ŠK-Topoľčianky/ facebook)
Miroslav Kováčik|15. nov 2021 o 09:30

Najlepšou Slovenkou bola Janka Keseg Števková.

TOPOĽČIANKY. Slovenský pohár v cyklokrose mal počas ostatného víkendu na programe hneď dve kolá. V Športovom klube Topoľčianky sa súťažilo v ôsmich vekových kategóriách, pričom každá mala aj medzinárodné obsadenie.

Najväčšia pozornosť sa upriamovala na mužskú kategóriu Elite. Na 2,75 kilometra dlhom okruhu (30 % spevnený povrch, 70 % tráva a piesok, pozn.) ukázali svoju kvalitu Belgičania, ktorí v 4. aj 5. kole obsadili kompletné pódium.

V sobotu uspel Seppe Rombouts a veľmi blízko bol aj k víťaznému double.

V nedeľňajších pretekoch sa v druhom z ôsmich kôl osamostatnilo belgické trio, kde okrem Romboutsa boli aj Arne Vrachten a Victor van de Putte. Tentokrát bojovali o triumf až v cieľovej rovinke, kde uspel 19-ročný van de Putte.

Spomenutí jazdi potvrdili, že cyklokros má v ich domovine veľkú kvalitu. 

"Belgický cyklokros je na veľmi vysokej úrovni, čo sa ukazuje aj na Svetových pohároch. U nás boli možno cyklisti druhého sledu, ktorí sa doma neumiestňujú v Top 3, ale u nás dokázali uspieť a získali body pre medzinárodné preteky," povedal Ján Žilovec, viceprezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC). 

Haring je priebežne druhý

Za Belgičanmi sa dvakrát umiestnil slovenský reprezentant Martin Haring.

V sobotu mal aj smolu, keď sa nevyhol hromadnému pádu a stratil kontakt s hlavnou skupinou. Jazdec tímu Dukla Banská Bystrica má po štyroch pretekoch na konte 230 bodov, o 75 menej než priebežný líder Seppe Rombouts.

Haring sa priznal, že premýšľal nad tým, či vôbec absolvuje cyklokrosovú sezónu. Aj preto sa na Slovenský pohár špeciálne nepripravoval.

"Beriem to ako spestrenie a predĺženie si sezóny. Lepšie je pretekať ako v zime trénovať nejaké objemy. Aj z hľadiska prípravy na ďalší rok je to výhodnejšie," uviedol Haring, ktorý bude favoritom aj na národnom šampionáte.

Okrem neho sa zo slovenských reprezentantov umiestnil v oboch pretekoch v Top 10 ešte Šimon Vozár (7. a 9. miesto, pozn.). Pohyboval sa v popredí štartového poľa, ale v závere sa u neho prejavilo tréningové manko.

Keseg Števkovú naháňali mladšie krajanky

V Topoľčiankach sa jazdilo na okruhu, ktorý sa riadi súčasnou filozofiou UCI.

"Dnes sa preferujú rýchle cyklokrosové trate, ktoré vyhovujú aj pretekárom, ktorí jazdia na ceste. Sú tam rovné úseky, kde je rozhodujúca výkonnosť, pričom sú kombinované s technickými pasážami.

Preteky sú dynamické a každý si na trati vie nájsť miesto, v ktorom môže využiť svoje silné stránky a zaútočiť," doplnil Žilovec, ktorý je aj autorom trate. 

Zábery zo 4. kola Slovenského pohára v cyklokrose

Jeho slová potvrdili aj výsledky v kategórii žien, kde dokázala súperiť s najlepšími aj Tereza Medveďová. Trojnásobná a úradujúca majsterka Slovenska v cestnej cyklistike skončila cez víkend na šiestom, respektíve štvrtom mieste.

Zo Sloveniek bola podľa papierových predpokladov najlepšia účastníčka troch olympijských hier Janka Keseg Števková. Okrem Medveďovej, ktorú v nedeľu zdolala až na páske, jej však vzdorovala aj 23-ročná Erika Glajzová.   

"Nie je to ako v minulosti, keď Janka bola naša najlepšia cyklokrosárka a po nej nebol dlho, dlho nikto. Tentokrát mala zdatné súperky a až v závere ich vďaka svojej výkonnosti dokázala zdolať.

Terka jazdila cyklokros ako juniorka, teraz sa dobre ukázala a keby sa mu trošku povenovala, tak môže vyhrať aj majstrovstvá Slovenska," myslí si Žilovec.

Slovenský pohár v cyklokrose má celkovo deväť kôl, pričom tým posledným sú majstrovstvá Slovenska. Tie tento rok hostí Trnava. Ešte predtým sú na programe dvoje preteky v Šamoríne a jedny v Žiari nad Hronom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Belgičania nepustili Haringa na pódium, ten doplatil aj na pád