Cyklistov trápia horúčavy. Už 35 je extrém, nieto 40, vravel Slovák

Do záverečného šprintu sa zapojil aj Baška. Titul v kategórii do 23 rokov získal Halvorsen (v popredí).
Do záverečného šprintu sa zapojil aj Baška. Titul v kategórii do 23 rokov získal Halvorsen (v popredí). (Autor: twitter.com)
Andrej Kuzmány|13. okt 2016 o 16:50

V pretekoch jazdcov do 23 rokov na majstrovstvách sveta patril Erik Baška medzi favoritov. Skončil trinásty.

DAUHA. Začiatkom týždňa znela predpoveď počasia optimisticky. Cez víkend sa malo v katarskej metropole ochladiť asi o päť stupňov Celzia na zhruba tridsaťštyri.

Lenže od štartu majstrovstiev sveta teploty každý deň siahali na štyridsať.

V úmornej horúčave sa vo štvrtok v Dauhe vytrápili aj cyklisti v kategórii do 23 rokov. „V takýchto podmienkach som ešte asi nejazdil. Pretekám možno pri tridsiatich piatich a už to je extrém,“ priznal reprezentant Juraj Lajcha.

„Neviem, koľko kilometrov nakoniec pôjdu cyklisti elite, ale ak im nechajú pôvodnú vzdialenosť, myslím si, že niektorým toto teplo môže spôsobiť aj zdravotné problémy,“ doplnil Erik Baška.

Vlaňajší majster Európy v rovnakej kategórii bol v Dauhe slovenskou jednotkou a patril medzi favoritov. V závere však stratil pozíciu vpredu a o víťazstvo ani nešprintoval. Skončil trinásty.

Jeden nedokončil

Vidieť športovcov lapať po dychu, oblievať sa vodou či ochladzovať sa ľadom nie je na tohtoročnom šampionáte nič neobvyklé.

Aj na tvárach mladých Slovákov bolo po takmer štyroch hodinách v sedle a 166 kilometroch na okruhu v uliciach Perly Kataru badať, že toho majú skutočne dosť.

Do cieľa prišli traja. Okrem Bašku ešte Ľuboš Malovec na 56. (+ 11 s)  a Lajcha na 96. mieste (+ 1:55 min). Pavol Kvietok vydržal v pelotóne iba dve minúty, po páde stratil a napokon preteky nedokončil.

Nekoncentrácia z tepla? - pýtal sa portál Cycling Hub po tomto páde holandskej cyklistky v tímovej časovke:

„Nebolo to najhoršie,“ zhodnotil Lajcha.

„Osobné ambície som mal síce vyššie a túžil som po medaile, ale celkovo to neberiem ako sklamanie,“ dodal Baška, ktorý vyzdvihol aj pomoc svojich tímových kolegov.

Učil sa nové veci

Počas roka zaznamenal veľký progres. Pri svojej premiére v profipelotóne vyhral v drese tímu Tinkoff dva preteky. Podľa Jána Valacha vyjadrili s jeho výkonmi spokojnosť aj športoví riaditelia.

„Neviem, či to bola moja najlepšia sezóna. Pred ňou som si totiž nedával žiadne ambície, keďže som preteky poriadne ani nepoznal. Učil som sa nové veci ako schádzať únik alebo chodiť do únikov, čo ma niekedy stálo aj nejaké umiestnenie. Ale určite som urobil veľký výkonnostný skok,“ vravel Baška.

Od budúceho roka prechádza s celou slovenskou skupinou (Peter a Juraj Saganovci, Michael Kolář i športový riaditeľ Ján Valach) do tímu Bora-Hansgrohe.

V piatok sú v Dauhe na programe preteky juniorov, v ktorých bude o medaily bojovať talentovaný Matúš Štoček. V nedeľu čaká na Petra Sagana obhajoba titulu majstra sveta.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cyklistov trápia horúčavy. Už 35 je extrém, nieto 40, vravel Slovák