Okopírovali taktiku z futbalu a vytvorili totálnu cyklistiku. Jumbo má plán B, C aj D

Christophe Laporte (vpravo) a  Wout Van Aert oslavujú víťazstvo na klasike Gent - Wevelgem.
Christophe Laporte (vpravo) a Wout Van Aert oslavujú víťazstvo na klasike Gent - Wevelgem. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|30. mar 2023 o 14:00

K úspechom im pomáha ingrediencia gazdiniek.

BRATISLAVA. V sedemdesiatych rokoch zažil futbal revolúciu. Holanďania priniesli taktiku, ktorou sa dostali na vrchol. Mala prostý názov. Totálny futbal. V tejto schéme nemá hráč svoju pevnú pozíciu. Aj obranca môže urobiť výpad do útoku, na jeho pozíciu sa potom posunie iný hráč. 

Holanďania ničili súperov útokmi, ktoré akoby prichádzali z každej strany a od všetkých hráčov. Túto stratégiu sa snaží prebrať aj holandský tím Jumbo – Visma. 

Už vlani sa generálny manažér Richard Plugge chválil, že Tour ovládli práve vďaka tejto stratégii. 

„Chceli sme vytvoriť analógiu k totálnemu futbalu. Taktike, ktorú fanúšikovia zbožňovali. Myslím, že sa nám to podarilo,“ vravel vlani Plugge. Tadeja Pogačara zlomili silou celého tímu a vďaka tomu, že aj domestici dokázali dostať Slovinca do problémov.

Holandský tím si vybudoval mužstvo, v ktorom je viacero univerzálov. Hoci sa niekto môže javiť, že vo futbalovej zostave by bol defenzívnym stredopoliarom, na pretekoch útočí a strieľa súperom góly a v zostave majú takých hráčov aj desať.

Ich triumf kritizujú legendy

Tento rok žlté dresy holandského tímu dominujú na klasikách. Sedem klasík vyhrali, na ďalších sú pravidelne na pódiu. Berú ich útokom a ich stratégia je prakticky zakaždým víťazná.

„Je zrejmé, že Jumbo Visma teraz robí všetko správne. Každý detail. Nie sú len silnejší, ale aj šikovnejší. V správnej chvíli robia správne rozhodnutia. Ostatné tímy nie,“ hovorí legenda klasík Fabian Cancellara. 

Po pretekoch Gent – Wevelgem dokonca Jumbo kritizovalo viacero legiend cyklistiky. Z pretekov si urobili vlastné predstavenie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Okopírovali taktiku z futbalu a vytvorili totálnu cyklistiku. Jumbo má plán B, C aj D