Už nič nemusím robiť, kričal po víťazstve. Svoje slová van Aert oľutoval

Wout Van Aert.
Wout Van Aert. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|22. mar 2024 o 08:30

Belgičan vraví, že sa z vlaňajška poučil.

BRATISLAVA. Pred rokom bol na vrchole síl a zdalo sa, že na klasikách bude kraľovať. V šprinte na cennej klasike E3 Saxo Classic zdolal veľkého rivala Mathieu van der Poela a za sebou nechal aj Tadeja Pogačara, otočil sa smerom k televíznej kamere a zakričal: „Už nemusím nič robiť.“

Wout van Aert veľmi šikovne vtedy predstihol svojich súperov. Nebol v ten deň najsilnejší, ale dokázal správne odhadnúť situáciu a zabral vtedy, keď to najviac potreboval.

Trochu prehnanú reakciu však viaceré legendy skritizovali a v Belgicku dokonca vznikli hrnčeky a reklamné predmety s týmto výrokom a van Aertovou podobizňou. Slogan sa ujal. Vyzdvihuje ležérnosť a prokrastináciu.

Takto asi nechcel Belgičan svoje víťazstvo zviditeľniť.

Sezónu mu znepríjemnili drobnosti

Van Aert svoje slová neskôr aj oľutoval. Bolo to totiž vlani jeho jediné víťazstvo na flámskych klasikách. A to rozhodne nebol jeho plán.

O dva dni prenechal víťazstvo na Gent - Wevelgem tímovému kolegovi Christophovi Laportovi. To ešte bol výnimočný tímový výkon.

No na monumentálnych klasikách mu prvá priečka dva razy ušla. Na Okolo Flámska prosto nemal na súperov a na Paríž – Roubaix dostal v najnevhodnejšej chvíli defekt.  

Belgičan má už 29 rokov a zatiaľ vyhral jedinú monumentálnu klasiku. Aj to poriadne dávno. Miláno – San Remo pred štyrmi rokmi. 

„Za posledný rok som sa toho dosť naučil. Od tohto môjho vyhlásenia sa toho veľa udialo, prežil som dosť menších neúspechov, malých drobností, ktoré mi sezónu znepríjemnili,“ opisoval van Aert pre denník Het Nieuwsblad. 

„Vďaka tomu som pochopil, že už nechcem nič nechávať na náhodu. Myslím, že som mal výbornú prípravu a vyšli mi aj prvé preteky. Cítim sa pripravený,“ tvrdí. 

Van Aert sa do Belgicka vrátil z vysokohorského sústredenia na Tenerife. V minulosti absolvoval takéto sústredenie v januári a februári, teraz to bolo v marci, aby mal ešte lepšiu formu pred veľkými klasikami. 

„Pracoval som na tom naozaj tvrdo, pretože chcem nadchádzajúce preteky vyhrať. Víťazstvo na klasikách Okolo Flámska a Paríž – Roubaix ostáva mojim najväčším cieľom,“ doplnil. 

Van der Poel nestráca na konci sily

V piatok najskôr nastúpi na klasike E3 Harelbeke, ktorej sa hovorí aj ‚Malé Ronde‘. V novej sezóne tu prvýkrát nastúpi proti svojmu najväčšiemu rivalovi – Mathieu van der Poelovi. 

„Na Miláno – San Remo vyzeral byť veľmi silný. Určite bol jeden z najlepších. Samozrejme, sú to preteky, ktoré sú z hľadiska podmienok veľmi vzdialené flámskym klasikám, takže sa z nich nedá vždy veľa odčítať. V piatok sa ukáže, kto je silnejší,“ vraví. 

Na veľkých klasikách má s Holanďanom negatívnu bilanciu 3:8. V posledných rokoch sa záver flámskych klasík mení na duel tejto dvojice. Obaja pritom súperia vyše desať rokov. Poznajú sa dokonale od tínedžerského veku, kedy zvádzali súboje v cyklokrose. 

Čo je podľa van Aerta najsilnejšia stránka van der Poela na nadchádzajúcich pretekoch? 

„Aj keď sú preteky dlhšie a náročnejšie, on nestráca sily. Poslednú hodinu pretekov na Okolo Flámska je rovnako silný ako na E3 Saxo Classic (sú asi o 60 km kratšie, pozn. red.). To je často rozdiel v porovnaní s inými pretekármi. V krátkych stúpaniach je zakaždým silný. V tomto vyniká práve na Ronde,“ doplnil. 

Van Aert bude lídrom tímu Visma Lease a Bike na klasikách. V minulej sezóne dokázali ovládnuť etapové preteky.

V tejto sezóne chce tím dosiahnuť triumfy, ktoré mu doteraz unikali. Van Aert má byť kľúčom k monumentom Okolo Flámska aj na Roubaix. Najskôr ich však čakajú dve generálky. V piatok na E3 Saxo Classic a v nedeľu na Gent – Wevelgem. 

Klasiky bez Slovákov

Po viacerých rokoch budú veľké flámske klasiky bez slovenského zastúpenia. V minulosti na nich Peter Sagan patril medzi favoritov a dosiahol aj veľké víťazstvá. Sagan už ukončil cestnú kariéru.

V tomto roku bol na niektorých klasikách v nominácii tímu Soudal Quick-Step Martin Svrček. Dokonca mal absolvovať aj klasiku Miláno - San Remo. Tím ho však z talianskych pretekov aj z flámskych klasík vyškrtol.

„Klasikársku kampaň som začal pred dvomi týždňami na studených pretekoch Kuurne-Brusel-Kuurne. Dosť som tam prechladol a celý minulý týždeň som mal teploty, takže kondíciu na také dôležité preteky ako Miláno-Sanremo jednoducho nemám,“ reagoval Svrček pre tvnoviny.sk.

„Pôvodne som mal v programe aj veľké klasiky E3 a Amstel Gold Race, no aj tie sú teraz otázne,“ doplnil. Predbežne je v nominácii na dve ardenské klasiky - Brabantský šíp a Amstel Gold Race. Obe sú na programe v prvej polovici apríla.

Svrček je jediným slovenským cyklistom v tíme WorldTour. V tejto sezóne mu však končí zmluva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Už nič nemusím robiť, kričal po víťazstve. Svoje slová van Aert oľutoval