Na Slovensku si zlomil kľúčnu kosť, teraz vyhral náročnú etapu na Gire

Jai Hindley (vpravo) vyhral 9. etapu pretekov Giro d'Italia 2022.
Jai Hindley (vpravo) vyhral 9. etapu pretekov Giro d'Italia 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|15. máj 2022 o 17:54 (aktualizované 15. máj 2022 o 19:45)

Jai Hindley si pripísal druhé prvenstvo na Grand Tour.

Giro d'Italia 2022

9. etapa (Isernia - Blockhaus, 191 km):

1.

Jai Hindley

Austrália

Bora-Hansgrohe

5:34:44 h

2.

Romain Bardet

Francúzsko

DSM

+ 0 s

3.

Richard Carapaz

Ekvádor

Ineos Grenadiers

+ 0 s

4.

Mikel Landa

Španielsko

Bahrain - Victorious

+ 0 s

5.

Joao Almeida

Portugalsko

UAE Emirates

+ 0 s

6.

Domenico Pozzovivo

Taliansko

Intermarché - Wanty - Gobert

+ 3 s

BLOCKHAUS. Austrálsky cyklista Jai Hindley z tímu Bora-Hansgrohe triumfoval v nedeľnej 9. etape 105. ročníka ročníka pretekov Giro d'Italia.

Na vrchole Blockhausu predstihol na cieľovej páske Francúza Romaina Bardeta z DSM a Ekvádorčana Richarda Carapaza z Ineosu Grenadiers.

Prvú pozíciu v celkovom hodnotení si udržal Španiel Juan Pedro López z Treku-Segafredo, ktorý prišiel do cieľa na 15. mieste s mankom +1:46 minúty.

Na čele súťaže o ružový dres má však už iba 12-sekunodvý náskok pred Portugalčanom Joaom Almeidom, ďalšie dve stráca priebežne tretí Bardet.

Hindley si pripísal druhé prvenstvo na Grand Tour. Na Gire zvíťazil aj pred dvoma rokmi, keď mu patrila druhá priečka v celkovej klasifikácii.

"Bol som úplne na hrane, stúpanie som sa snažil hlavne prežiť. Chcel som ísť do záverečnej zákruty ako prvý a dobre to dopadlo.

Nemám za sebou jednoduché obdobie, musel som tvrdo trénovať, aby som sa vrátil do vrcholnej formy a som veľmi šťastný, že sa mi to podarilo," tešil sa v rozhovore pre Eurosport víťazný Hindley.

Austrálčan štartoval aj na vlaňajších pretekoch Okolo Slovenska, ešte vo farbách DSM. V úvode prvej etapy však pri prvom z dvoch stúpaní na Bukovec spadol a pre zlomeninu kľúčnej kosti musel odstúpiť.

Priebeh 9. etapy na Giro d'Italia 2022

Už na úvodných 40 km etapy čakali cyklistov tri horské prémie. Snahu získať do svojho vlastníctva modrý dres pre najlepšieho vrchára razantne deklaroval domáci Diego Rosa z tímu Eolo-Kometa.

Cez kopec tretej kategórie Valico del Macerone prešiel ešte druhý za Matthewom Holmesom z Lotto Soudal, stúpania druhej kategórie na Roccaraso a Rionero Sannitico však už patrili jemu. Talian ukázal svoje kvality aj pri stúpaní prvej kategórie na Passo Lanciano, ktoré prišlo na rad po 177,5 km.

Rosa opäť získal maximum bodov a držal sa ho už iba Natnael Tesfatsion z tímu Drone Hopper - Androni Giocattoli. Eritrejčan však doplatil na svoje menšie skúsenosti a pri zjazde vyšiel z trate a spadol do krovia.

Pelotón si však za jazdcami z úniku kontroloval odstup a čakal na záverečné stúpanie na Blockhaus, ktoré malo 13,9 km a priemerný sklon 8,4%.

Do záverečného kilometru vstúpila spoločne šestica cyklistov a šprint vrchárov najlepšie zvládol Hindley, ktorý do neho vstúpil z prvej figúry.

V pondelok majú cyklisti na Gire voľno. Desiata etapa ich čaká v utorok, keď absolvujú 196 km dlhú trať z Pescary do Jesu, ktorá bude mať prevažne rovinatý charakter s mierne zvlneným profilom v závere.

Priebežné poradia na Giro d'Italia 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Na Slovensku si zlomil kľúčnu kosť, teraz vyhral náročnú etapu na Gire